Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröderna Lidberg om sin mörka hemlighet

Martin och Jimmy Lidberg släpper bok om uppväxten med spelmissbrukande pappa.
Nya boken ”Brottarbröder - en fight för livet” släpps nu av förlaget Mondial.Foto: Mondial
Jimmy & Martin Lidberg släpper boken ”Brottarbröder - en fight för livet”
Martin LidbergFoto: Philip Gadd
Martin LidbergFoto: Philip Gadd
Jimmy LidbergFoto: Philip Gadd
Jimmy & Martin Lidberg släpper boken ”Brottarbröder - en fight för livet”Foto: Philip Gadd
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
1 / 9

Martin och Jimmy Lidberg blev världens bästa brottare.

Men bakom framgångssagan bar bröderna på en mörk hemlighet.

Som dödshot, spelmissbruk, lögner och droger.

SportExpressen kan nu exklusivt publicera utdrag ur deras nya bok ”Brottarbröder – en fight för livet”.

– En dag hade vi obegränsat med pengar, nästa dag hade vi knappt råd att köpa mat, säger Martin Lidberg.

Martin Lidberg föddes 1973 och växte upp i Farsta strax söder om Stockholm. Han kom tidigt fram som ett av svensk brottnings underbarn.

När karriären var över hade han vunnit både EM- och VM-guld.

Men bakom alla framgångsrika segrar och medaljer bar Martin Lidberg och hans lillebror Jimmy, som vann VM- och OS-medaljer, på en mörk historia.

– Min uppväxt var ofta en kamp. Min pappa var en av landets största spelare och som ägde flera illegala spelklubbar, säger Martin Lidberg som växte upp med sin tre år äldre syster och nio år yngre bror.

Missbruket eskalerade

Jimmy Lidberg föddes 1982.

– Martin var min stora idol och förebild. Jag ville bli som honom. Jag ville bli bäst på att brottas, säger Jimmy Lidberg.

Pappans spelmissbruk eskalerade under åren.

– Det var vår mamma som hela tiden försökte hålla ihop familjen, säger Jimmy Lidberg. 

För tre år sedan började bröderna Lidberg skissa på att ge ut en bok om deras uppväxt och liv.

– Det har varit en lång och utdragen process. Det är nu ett och ett halvt år sedan vi började skriva boken tillsammans med författaren Theodor Lundgren, säger Martin.

Bröderna Lidberg väjer inte för något i sin bok, som de skrivit tillsammans med Theodor Lundgren och som ges ut av förlaget Mondial.

Det är en berättelse om blod, svett och tårar, om hur deras pappas spelmissbruk satte allt på sin spets och om hur två bröder från Farsta blev bäst i världen.  

Det var en tillvaro med kaos, osäkerhet, lögner, hot och missbruk.

– Jag och Jimmy har också en missbrukargen i oss men vi lyckades kanalisera den på något positivt i stället, säger Martin Lidberg.

I boken berättar bröderna Lidberg om hur de tvingades ta emot dödshot när kriminella personer ringde eller hälsade på hemma hos familjen.

– Vi hade på många sätt en tuff barndom, säger Jimmy Lidberg. En dag kunde pappa komma hem och säga att han köpt en sommarstuga och en motorbåt. Nästa dag hade han spelat bort allt.  

Brottningen blev Martin och Jimmys räddning. Sporten och den hårda träningen hjälpte bröderna att få balans i tillvaron och klara av allt det extremt jobbiga som skedde utanför brottarmattan.

– Vi hoppas att vi med boken kan hjälpa och inspirera ungdomar och vuxna som lever i en familj med missbruk och visa att det går att övervinna det mörka, säger Martin Lindberg, som i dag, precis som sin bror Jimmy driver flera företag.

Hade inte pengar till mat

Martin och Jimmy uppnådde sin största dröm – att bli bäst i världen.

– Spelmissbruk är ett stort problem hos många. Och det är så lätt att man glömmer bort hur de anhöriga drabbas, säger Jimmy.

I boken berättar bröderna Lidberg om hur deras liv pendlade som en berg-och-dalbana.

Om familjens lyxresor när pappan vunnit pengar till att familjen en vecka senare inte hade pengar till mat och räkningar.

– Vår tuffa uppväxt gjorde oss starka. Vi stärktes mentalt av allt vi upplevde vilket speglade av sig på brottarmattan, säger Martin Lidberg. Det hjälpte oss att bli vinnare.

Bröderna berättar i boken om hur de rök ihop och inte pratade med varandra på nästan ett år.

– Martin ville hjälpa pappa att få fram pengar till personer som han lånat av. Jag tyckte att det var nog och tog väl mer parti för mamma, jag ville skydda henne, säger Jimmy Lidberg

Vad säger er pappa om boken?

– Han tycker att det är jobbigt förstås. När man lever i ett livslångt spelmissbruk är det svårt att se verkligheten. Men det här är vår historia, säger Martin Lidberg.

”Brottarbröder – en fight för livet” handlar även om lyckliga stunder i bröderna Lidbergs liv.

Ett av de avslutande kapitlen i boken handlar om Jimmy Lidbergs väg mot OS-bronset 2012 i London.

– Jag hade gått skadad i åtta månader, inte ens läkarna som undersökte mig trodde att jag skulle kunna vara med. Jag och Martin blev ovänner mitt uppe i mina förberedelser till OS på grund av våra olika förhållningssätt till pappas missbruk. Pappas missbruk påverkade mig kanske värre än någonsin, berättar Jimmy Lidberg.

Då, strax före OS 2012, hade Martin och Jimmy Lidberg vunnit allt som gick att vinna som brottare.

Från klubbmästerskap till SM, EM och VM. 

Det enda som fattades var en OS-medalj.

Såg den dramatiska bronsmatchen

– Jag sa till Jimmy att nu lämnar jag över stafettpinnen till dig och du får ta den där sista OS-medaljen som vi saknar i familjen säger Martin Lidberg.

Det tände lillebror Jimmy som mot alla odds lyckades vinna ett OS-brons.

– Det kändes som jag vunnit guld, det var en perfekt avslutning på en extremt tuff period i livet samt på en lång karriär, säger Jimmy Lidberg.

Storebror Martin och deras pappa var på plats i London och såg den dramatiska bronsmatchen.

– Vi firade hela natten. Vår pappa är i grunden världens finaste människa. Han har alltid haft ett enormt stort hjärta. Men han har på grund av sitt missbruk gjort saker i livet som drabbat honom och vår familj hårt, säger Martin Lidberg.

Hur har er svåra uppväxt präglat era liv?

– Jag har haft ångest och sömnproblem i perioder. Jag gjorde ett test en gång på ett sjukhus, det visade sig att jag vaknade mellan 70 och 90 gånger per natt, säger Jimmy Lidberg.

– Vi har försökt att vara så starka det bara går och har brottningen att tacka för så mycket. Men under en period när det var som tuffast fick jag en blackout, säger Martin Lidberg. Då orkade inte min kropp längre.

Vad hände?

– Jag skulle åka till Ungern 2002 för att tävla – men sedan blev allt svart. Jag vaknade upp på sjukhuset med slangar över hela kroppen. 

Martin Lidberg reste sig. Ett år senare blev han världsmästare trots att han hade gått upp en viktklass.

– Både jag och Jimmy har visat att det går att lyckas i livet oavsett vilken bakgrund och historia man har. Vi tror att många kommer att inspireras av att läsa vår an spännande berättelse säger Martin Lidberg.

SportExpressen har varit i kontakt med Martin och Jimmys pappa, som inte vill kommentera innehållet i boken. 

Se också:

Vem skulle egentligen vinna en match mellan brottarbröderna?

Bröderna Lidberg blev bäst i världen

Martin Lidberg

Ålder: 47.

Främsta meriter: VM-guld, VM-brons, två EM-guld, EM-silver, EM-brons, två  JVM-guld, två JEM-guld. Över 20 SM-guld. Rankad etta i världen vid flera tillfällen.

Jimmy Lidberg

Ålder: 38.

Främsta meriter: OS-brons, två VM-silver, VM-brons, två EM-silver, två EM-brons, sju världscupsegrar (GP), tio SM-guld. Rankad etta i världen vid två tillfällen.

Ur kapitel 2 - ”Brottarbröder - en fight för livet”

Martin, Farsta, 1982

”Det tog mig alltid bara någon sekund att avgöra om det var någonting bra eller dåligt som skulle komma när jag såg pappa. Hur det gick till vet jag inte. Den här dagen var det i alla fall någonting bra och jag kände med ens en glädje i kroppen när jag såg honom komma gående med bröstkorgen självsäkert framskjuten och den stora magen som en plog genom luften. Armarna hängde ledigt längs sidorna och han rörde sig förvånansvärt smidigt trots sin kroppshydda. »Jag har fixat en bil till mamma«, sa han och log stort. Själv hade pappa inget körkort utan använde sig av olika chaufförer som skjutsade runt honom hela dagarna eller så anlitade han en taxi från morgon till kväll. Ofta stod taxin ute på gatan och väntade med taxametern tickande medan pappa var uppe och tog en tupplur, gjorde affärer eller satt och spelade. Pengar var något som kom och gick. När han spelade bort pengar eller förlorade pengar i affärer sa han alltid: »Det kommer nya.« Medan de andra farsorna hade sina vanliga 8–5-arbeten och kanske tog sig ett par öl till helgerna så var vår pappa någonting helt annat. Att säga att han stack ut var en underdrift. Ingenting var normalt hos oss.”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.