Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Unga flickor nu ännu mer utsatta – pandemin bidrar till bortgifte

Under Coronaåret 2020 har alltfler unga flickor blivit mer utsatta – både i världen och i Sverige. Barnäktenskap och tonårsgraviditeter och de flickor som redan lever med begränsningar upplever att det blivit svårare under Corona. 

Nu när jullovet börjar ökar Rädda Barnen öppettiderna för sin stödchatt kring hedersrelaterat våld.

Extern länk: Läs mer om Folkspels överskott här 


Den världsomspännande och pågående pandemin har fått en stor påverkan på många, om inte alla, människors vardag. Men en grupp där statistiken verkligen kan påvisa ett försämrat välmående är för unga flickor.

# 689 miljoner människor globalt lever under fattigdomsgränsen i dag, enligt Världsbanken. Hälften av dessa (334 miljoner) är barn av vilka 172 miljoner är flickor.

# Ytterligare 86 miljoner barn kan hamna under fattigdomsgränsen 2020 på grund av pandemin av vilka hälften är flickor. 

# Två tredjedelar av dessa barn lever i Afrika och Sydostasien. 

– Pandemin i sig har slagit hårt mot många och innebär att fler familjer lever i fattigdom. Och det slår lite olika mot pojkar jämfört med flickor. Fler flickor tvingas arbeta, sköta hushållssysslor, gå hungriga, hoppa av skolan och ta hand om sjuka familjemedlemmar. De blir mer isolerade än pojkarna som ofta ges en mycket större frihet, säger Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen i Sverige, och fortsätter:

– Klyftan mellan pojkar och flickor ökar. Flickor blir bortgifta och gravida nu i större utsträckning än tidigare. För vissa familjer är det är en sista lösning i fattigdomen att gifta bort sin minderåriga dotter. Tolv miljoner flickor gifts bort varje år men den siffran kommer att öka med en halv miljon i år. 

En sjättedel av alla flickor som gifts bort varje år är under 15 år. De är en särskilt utsatt grupp. Ofta avbryts deras skolgång, de löper ökad risk för att bli utsatta för våld, drabbas av depressioner och för tidiga, och därmed riskfyllda, graviditeter.

– Den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år är just mödradödlighet. Därför är det väldigt oroväckande att barnäktenskap och tonårsgraviditeter ökar – efter att vi haft en nedåtgående trend de senaste 25 åren. Men nu har det dessvärre vänt. Den flicka som föder barn före sin 15-årsdag löper fem gånger så stor risk att dö av sin graviditet jämfört med flickor över 19 år. 

Sker bortgifte även i Sverige?

– Ja, absolut, men det är ju inte lagligt här. Då skickas flickan i stället till ett annat land och gifts bort där. Vi känner också till en typ av trolovning, ett äktenskapsliknande ”förband”, som sker i Sverige. I familjens och släktens ögon går dessa oftast inte att bryta även om ett giftermål inte har skett. 

Coronautbrottet har gjort det möjligt för familjer att hålla sina döttrar hemma från skolan. Bakom de dörrar där hederskulturen härskar kan det vara förödande. 

– Den där frizonen som skolan och vissa fritidsaktiviteter tidigare var är försvunnen. Flickorna blir isolerade och ständigt kontrollerade. Det märker vi i vår stödchatt mot hedersnormer. Även om chatt-trafiken har ökat under pandemin vet vi att många flickor har svårt att kontakta oss eftersom de är ständigt övervakade i sitt hem. 

Vilken är Rädda Barnens roll i detta?

– Vi vill ju finnas där och stötta alla utsatta, inte då minst via vår chatt. Därför har vi ökat våra öppettider under de kommande veckorna. För många barn är ett jullov helt underbart, men så är det tyvärr inte för alla. För en del är det en riktigt hemsk tid på året, svarar Helena Thybell och fortsätter:

– Men fram för allt driver vi olika program och påverkansinsatser för att stärka flickors rättigheter till utbildning och hälsa. Det är viktigt att uppmärksamma den ökade risk för våld mot flickor som den här pandemin bidrar till. Vi vill lyfta frågorna och försöka påverka – eller kanske snarare informera – politikerna, om hur viktigt detta är. 

Rädda Barnens stödchatt Kärleken är fri (www.karlekenarfri.se) har nästan fördubblat antalet samtal jämfört med 2019 – och de ämnen som fram för allt har ökat under pandemin är ”våld i hemmet” och ”bortgifte”. 


FAKTA: RÄDDA BARNEN

Rädda Barnen är medlem i ideella Folkspel som delar ut hela sitt överskott till föreningslivet. Senaste året blev det 232 miljoner kronor. Den som prenumererar på Folkspels produkter kan öronmärka överskottet och välja exempelvis Rädda Barnen som förmånstagare. Rädda Barnen har ett mångårigt projekt som heter High-Five och använder sitt överskott för att genom det stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden, inte sällan med idrotten som hjälpmedel.


VILL DU STÖTTA UTSATTA BARN? 

Tillsammans med Rädda Barnen kan du ge barn en ljusare framtid.

Bli månadsgivare på räddabarnen.se 

eller ring 08-698 90 30.

Ge en gåva:

Swisha till 902 0033 

Plusgiro: 90 2003-3 

Bankgiro: 902-0033