Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Forskarens hårda dom: Selektering är totalt olämpligt

Barn väljs, sorteras och selekteras i svensk föreningsidrott.

– Att plötsligt bli ställd utanför ett lag eller en grupp kan bli ett slags trauma. Tidig selektering är olämpligt och problematiskt av flera skäl, säger Karin Redelius som är forskare vid GIH.

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Och varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.I elitidrott är oftast verksamhetens främsta syfte att nå resultatmässiga framgångar. Urval och sortering av idrottarna blir en naturlig del. Vem som helst kan inte få vara med i friidrotts-VM eller i fotbollslandslaget.

Barnidrott är något annat.

 

Akademilag i åttaårsåldern

Men det förekommer i många idrotter att barn sorteras till olika lag efter hur ”bra” de är eller vilken potential de anses ha i sin idrott. I ett antal stora fotbollsklubbar finns så kallade akademilag redan vid så låg ålder som åtta år.

Gymnastik och tennis är andra exempel på idrotter där det finns föreningar som delar upp barn i olika träningsgrupper efter vilka färdigheter de har. Detta kan innebära att kompisar inte får fortsätta att träna tillsammans för att vuxna bestämmer det.

 

Ville inte gå till skolan

Karin Redelius har gjort intervjuer med både barn och föräldrar om hur unga kan påverkas av att bli utvalda eller bortvalda.

– En pojke fick hem ett brev. Han gick och lade sig på soffan och gick knappt därifrån på två veckor. Han hade inte kommit vidare till det utvecklingslag han trodde att han skulle komma till och som de flesta av hans kompisar kom med i. Han skämdes och ville inte gå till skolan, berättar Karin Redelius som är professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Selektering skapar problem även för de barn som flyttas upp, enligt Karin Redelius.

– Det kan ge en väldigt otrygg tillvaro att bli utvald och ingå i en selekterad grupp. Den första selektionen är bara en av en lång rad urvalsprocesser i den typen av verksamhet. Det är inte så att man spelar i ett sådant lag och fortsätter där så länge det är kul. I ett akademilag finns alltid risken att tappa sin plats.

 

Selektering ofta godtycklig

Karin Redelius har själv en bakgrund som elitidrottare. Hon var landslagsspelare i bandy under många år och har senare varit ungdomstränare i fotboll.

Hon har kommit till slutsatsen att tidig selektering bör undvikas – och pekar på flera olika skäl till detta.

* Det leder inte till den bästa idrottsutvecklingen:

– Det finns en seglivad föreställning om att man tidigt kan se vilka barn som har bäst förutsättningar att lyckas i framtiden. Men omfattande forskning visar att detta är fel. Om målet är att få fram idrottare som kan nå yppersta eliten är det istället ett framgångsrecept att skapa en trygg miljö där unga kan utvecklas som idrottare och där många vill fortsätta med idrott länge.

* Selektering görs ofta godtyckligt:

– Att välja ut barn rör frågor om etik och moral. Vem kan avgöra vad som är en bra eller dålig prestation och ”rätt” eller ”fel” inställning till idrott? Och vem har rätt att göra det? Studier visar att selektering ofta görs på oklara grunder och att bedömningar av barns idrottsprestationer baseras på vuxna personers godtycke.

* Det kan påverka barns självförtroende negativt:

– Att bli vald eller inte blir ett kvitto för barnen på om de ”duger eller suger”. Hur detta kan påverka barns vilja att delta i idrott på längre sikt behövs det mer forskning kring. Men de studier som finns visar att det kan ha mycket negativ inverkan på en ung människas självkänsla att ställas utanför ett lag eller en träningsgrupp.

* Det kan strida mot barnkonventionen:

– De barn som inte blir selekterade blir exkluderade. Även om de får vara kvar i föreningen kan de bli utestängda från extra träningar, fler tävlingssituationer och tillgång till utbildade ledare. Från exkludering är steget inte långt till diskriminering, säger Karin Redelius.

I FN:s barnkonvention står att alla barn är lika mycket värda, alla har samma rättigheter och att ingen får diskrimineras. Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionens andemening en del av svensk lag.

Kan selektering i svensk barnidrott rentav anses vara olagligt – och kommer vi i framtiden att se åtal väckas mot föreningsledare?

– Det borde man fråga någon jurist. Men jag håller inte för osannolikt att någon privatperson eller kanske en kommun tröttnar på en förenings agerande och vill pröva de här frågorna rättsligt, säger Karin Redelius.

 

Extern länk: Rösta på din favorit i Årets Eldsjäl här

Fakta: Folkspel

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Och varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.