Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet att jag aldrig får ett normalt liv igen”

”Det är mentalt jobbigt att aldrig veta hur jag ska må”, berättade Frida Wallberg i en intervju med Expressen i början av 2020.
Frida Wallberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: PER GUT
Frida Wallberg i titelmatchen mot Diana Prazak då Wallberg fick en svår huvudskada.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den senaste tiden har varit stabil.

Trots det vet Frida Wallberg, 37, att hennes framtid inte är den hon hoppats på. 

– Jag vet att jag aldrig kommer få ett normalt liv igen, säger den före detta boxningsstjärnan. 

I sommar är det sju år sedan proffsboxaren Frida Wallberg drabbades av en svår huvudskada som var nära att kosta henne livet.

Det var när Wallberg skulle försvara sin WBC-titel på en boxningsgala i Stockholm mot Diana Prazak från Australien som olyckan inträffade. 

I den åttonde ronden fick Prazak in ett slag med vänstern mitt i ansiktet. Frida Wallberg föll, men reste sig. Kort därefter fick Prazak in nästa smäll och domaren bröt matchen.

Wallberg hade drabbats av en hjärnblödning och svävade mellan liv och död men efter att ha opererats och därefter under en lång tid behandlats för sin huvudskada överlevde hon.

I sommar är det sju år sedan Frida Wallberg fick en svår huvudskada i samband med titelmatchen mot Diana Prazak.
Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Åren efter skadan har handlat om mängder av rehabilitering, bakslagen har också varit många. De riktigt svåra anfallen och attackerna kommer då och då.

Huvudvärken – den är ständig. 

– Det är tufft. Jag vet att det kan hända när som helst att jag får en sådan attack, säger hon. 

Kollapsade i hemmet

Det senaste året har Frida Wallberg förutom hjärnskadan också drabbats av hypofyssvikt. Det innebär att kroppen slutar att producera kortisol, vilket är ett livshotande tillstånd. 

– Varför jag har fått det vet man fortfarande inte exakt trots mängder av undersökningar och utredningar. Men jag vet att det är ett livshotande läge när det inträffar, säger Wallberg som de närmsta veckorna ska genomgå en ny stor undersökning av hjärnan. 

Vid tre tillfällen har Frida Wallberg kollapsat på grund av hypofyssvikten och tvingats åka ambulans till sjukhus för vård. 

Läget har då varit kritiskt, men den senaste tiden har varit stabil. 

– Jag har inte haft någon riktig attack sedan i slutet av februari vilket är oerhört skönt, säger Wallberg.

Men den molande huvudvärken och hjärntröttheten finns där hela tiden. 

– Jag vet att jag alltid kommer att få leva med det. Tyvärr är det något som jag tvingats acceptera. Jag får aldrig ett normalt liv igen, åtminstone inte det livet som jag hade innan skadan. 

”Då kommer smällen”

Att läget varit stabilare de senaste månaderna kopplar Frida Wallberg samman med att hon dragit ned på tempot. 

– Tidigare har jag inte förstått vad saker beror på, jag har bara kört på. Jag har trott att det ska hjälpa om jag tränar hårdare och blir fysiskt starkare till exempel, men det funkar inte riktigt så. Jag har lärt mig det där nu, att jag måste ta det lugnt. 

– Jag vet alltid att när jag har gjort för mycket, då får jag äta upp det. Då kommer smällen sen. 

Den senaste tiden har Frida Wallberg mest spenderat tid med familjen. 

– Jag är med barnen, men så mycket mer aktivitet än så består inte vardagen av just nu.

”Jag blir trött i hela kroppen”

Det stabilare tillståndet har dock skapat en längtan hos Wallberg som har varit sjukskriven i snart sju år. 

– Nu när jag mått bättre ett tag, då börjar jag så klart fundera mer på om jag skulle kunna komma i gång och jobba. Jag kan verkligen längta efter det. 

– Men det är också svårt, jag märker ju när jag gör för mycket. Då blir jag trött i hela kroppen, jag blir trött både mentalt och fysiskt. Men jag hoppas att jag ska klara av det en dag. 

– Samtidigt försöker jag att inte tänka på framtiden alltför mycket. Jag vet att läget kan ändras snabbt. 

Sveriges bästa boxare genom tiderna

Frida Wallberg är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare genom tiderna. Som amatör vann hon 48 av 53 matcher innan hon blev proffs 2004. 

I november 2010 besegrade Wallberg den kanadensiska boxaren Olivia ”Rovdjuret” Gerula, vilket innebar att hon övertog WBC-bältet.

Senare besegrades Gerula ännu en gång i en returmatch om WBC-bältet i september 2011. I april 2012 försvarade Wallberg WBC-bältet återigen, denna gång i en match mot Amanda Serrano i Linköping.

Den 14 juni 2013 skulle Frida Wallberg på nytt försvara sin titel men Diana Prazak vann matchen i Stockholm på knockout då Wallberg drabbades av en blödning i hjärnan. 

Efter huvudskadan 2013 har Frida Wallberg aldrig kunnat återgå till arbetslivet eller boxningskarriären, hon är långtidssjukskriven.

Frida Wallberg medverkade i ”Sofias änglar” i Kanal 5 tidigare i år. Se hela programmet på D Play.

LÄS MER: Larmet: Pampen tvingar kvinnliga spelare till sex 


LÄS MER: ”Läkaren sa: Då är du hjärndöd på fläcken” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.