Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsmästarens ovissa väntan – är fast i Sverige

Elin Cederroos.
Foto: JONATHAN QVIST / TV4
Elin Cederroos sätter en höger mot Alicia Napoleon-Espinosa i senaste matchen, i januari 2020.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Cederrroos har bakgrund som elitfotbollsspelare, här i damallsvenskan 2010 med Djurgården.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

NEW YORK. På tisdag ska proffsboxaren Elin Cederroos gå upp i ringen i Los Angeles och sätta sina två mästarbälten på spel för att få chansen att bli obestridd mästare i supermellanvikt.

Det är planen i alla fall.

Men än så länge sitter Cederroos på ett hotell hemma i Västerås och väntar på besked om hon får åka till USA.

– Vi skrattar åt hela situationen, säger hon.

Det är ingen lekstuga att vara proffsboxare i vanliga fall heller, men under coronapandemin har det varit ännu tufft. 

Fråga bara Elin Cederroos, 36.

I juni var obesegrade Cederroos i Miami för att få chansen att ta alla fyra stora bälten, men den resan slutade med några dagar i solstol i stället. En av boxarna på galan testade positivt för covid-19 och allt ställdes in.  

Och nu, med mindre än vecka kvar till tänkt matchstart är det fortfarande oklart om Elin Cederroos – med IBF- och WBA-bältena – kommer kunna möta Franchon Crews-Dezurn, som har WBC- och WBO-titlarna.

Under sena onsdagskvällen när många andra svenskar satt och såg Grekland besegra Sverige i VM-kvalet gick Cederroos i väg för att träna. 

Cederroos väntar på grönt ljus

Hon väntar nämligen fortfarande på att amerikanska ambassaden ska godkänna hennes visumansökan och jobbar på att ställa om kroppen hemma i Sverige i stället.

– Ja, jag vänder ju på dygnet och är lite sliten av det men det känns ändå bättre nu. Jag har tränat jättebra. Det här sista är att återhämta sig. Korta träningspass, explosivitet. Men mentalt.. ja, vi skrattar ju åt det, hela situationen.

Nu har hon tagit in på hotell i hemstaden Västerås. Det blir enklare att vara uppe till fyra på morgnarna och sova länge om hon inte är hemma med barnen. Det finns inte mycket mer att göra än vänta och hoppas. 

– Jag har ingen aning när flygen går ens. Det är invägning ett dygn innan, på måndag. Så då lär jag ju vara på plats, det vore bra, haha.

”Det känns så otroligt surt”

Nån fast deadline har teamet inte satt för när det är för tajt inpå.

– Vi har inte sagt att ”om det inte blir klart den dagen, den tiden, då…” utan vi tar bara timme för timme, dag för dag och se vad som händer. Det känns så otroligt surt om det skulle bli framskjutet igen. Så är det ju. 

Motståndaren Franchon Crews-Dezurn – ”The heavy hitting diva”, som hon kallas – har bara en förlust (hennes proffsdebut mot Clarissa Shields), och blir Cederroos tuffaste utmaning hittills.

Vad betyder en sån här match för dig, med alla bältena i högen?

– Det är ju det största man kan göra i sin viktklass, så det betyder ju oerhört mycket. Och det är bara nu från förra matchen som jag är på toppen och har visat att jag har möjlighet att vara med på de största galorna. 

– Jag vill så klart bli undisputed champion i supermellanvikt, jag vill ha alla titlarna, jag vill fortsätta ha noll förluster. Samtidigt vill jag ut och gå matcher. Det finns ingen tanke på att ”när jag vinner det här är jag nöjd”. 

Youtuberns seger i natt: ”Hade velat knocka honom”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.