Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var svårt att hålla ihop det de första dagarna”

Otto Wallin på gymmet i New York.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Otto Wallin med pappa Calle i våras när Calle kom över till USA för att besöka Otto.
Foto: PRIVAT
Otto Wallin i matchen mot Adrian Granat förra året.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

NEW YORK. Otto Wallin är bara veckor från att gå upp i ringen i sin allra största match hittills – mot superstjärnan och skandalmannen Tyson Fury i Las Vegas.

Men han kommer få lov att göra det utan sitt största stöd. Pappa Calle Wallin dog efter sitt första besök hos Otto i USA i våras.

– Det var vår dröm, alltid. En dag skulle jag boxas i Las Vegas. Det var jävligt svårt i början, de första dagarna efteråt... att hålla ihop det, säger Otto Wallin.

Långt ner på Manhattan, ett par stenkast från One Word Trade Center, och en trappa upp från en omärkt entré i affärskvarteren torkar Otto Wallin, 28, svetten ur pannan när SportExpressen dyker upp.

– Vi är typ klara, han ska bara slå mig i magen ett tag, säger Wallin.

Sen ställer han sig och spänner magmusklerna medan tränaren Joey Gamache först kastar en medicinboll på Wallin, gång efter gång. Sen går Gamache loss med boxningshandskarna. Gamache slår från höger sida på Wallin, över magen till vänster. Och tillbaka. Joey Gamache hade världsmästartitel i superfjädervikt på 90-talet, så han vet hur man slår. Wallins kropp rör sig lite av smällarna, men på minen märks inget. 

För att få bästa förutsättningar inför stormatchen i Las Vegas har Wallin och hans team bytt gym till det anonyma men moderna gymmet i New York. Det är också mer privat. 

– Annars tränar vi på ett öppet gym, och då vet man aldrig vem som kommer in. Det kan ju vara nån som Fury ha skickat dit för att kolla in en. Så det klarar man sig från här, säger Wallin. 

Nu kör team Wallin så matchlik träning som möjligt. Nästa vecka trappas fysdelen ner och det blir ännu mer fokus på själva boxningsträningen. Det är inte långt kvar nu. 

– Det känns fantastiskt. Det är ju en dröm som går i uppfyllelse, att få en sån här match. Det är något man har drömt om sedan man var liten grabb. Jag började boxas när jag var 15, och då ville man ju komma och ta sig nånstans och jag har alltid drömt om att få boxas i Las Vegas och boxas mot de bästa. Och nu möter jag den jag tycker är den bästa boxaren i tungvikt. Det är Fury. 

Det är en minutiös uppladdning. Förutom boxningstränaren Joey Gamache har Wallin fystränare, psykolog, dietist plus managers och en promotor kring sig. Allt mäts och noteras. Statistik förs till och med över hur Wallin sover.

Något annat som är på en helt ny nivå är all uppmärksamhet. 

– Det går inte att jämföra. Folk hör av sig varje dag och vill göra intervjuer och träffas, så jag försöker att hålla ner det så mycket som möjligt. Det tar ganska mycket energi. Men man får inte glömma att säga det här: Det är ju det här man har drömt om. Att få ut sitt namn och möta de bästa, och då kommer det här ju med det. 

Otto Wallins pappa dog efter besöket

Men något fattas honom i uppladdningen, och det kan ingen dietist eller promotor göra någonting åt: Pappa Calle Wallin.

Han var gammal boxare själv, och boxningstränare. Det var pappa Calle som fick Otto att snöra på sig handskarna. 

I maj, en månad efter att Calle kommit hem till Sverige efter ett besök hos Otto i USA, hittade en av Ottos bröder honom hemma i lägenheten i Sundsvall.

– Han skulle träna några på boxningen på onsdag morgon, och då kom han aldrig. Så de ringde till min brorsa som åkte dit.

Otto Wallin med sin pappa och bröderna på Sundsvalls boxningsklubb. Från vänster: Petter, Calle, Mårten och Otto.
Foto: PRIVAT

Det var en hjärtattack. Calle Wallin blev 68 år. 

– Det känns tufft. Det var vår dröm, alltid. Vi pratade mycket om det, faktiskt, att en dag skulle jag boxas i Las Vegas, och skämtade om hur allting skulle vara när vi kom dit. 

Calle Wallin fick i alla fall uppleva Ottos första match i USA i april, mot Nick Kisner. (Den bröts förvisso redan i första ronden efter att de skallat ihop och Kisner blödde för mycket för att fortsätta). 

– Då var han här en tio dagar. En vecka i New York och några dagar i Atlantic City, där matchen var. Så det var jäkligt kul, vi hade mycket kul. Det var första gången han var i USA. Han var väldigt glad över den resan, det var jag också. Det var jäkligt kul. 

Otto Wallin berättar att hans pappa blev intervjuad under resan också.

– Då frågade de vad han ville att jag skulle göra om något skulle hända honom. Och då sa han att jag skulle fortsätta träna och fortsätta boxas och göra min grej och göra den så bra som möjligt.

Det har varit en tröst och, på sitt sätt, en hjälp inför den stora matchen.

– Jag har faktiskt inte missat så mycket träning sen han gick bort. Även om det var jävligt svårt i början, de första dagarna efteråt... att hålla ihop det. Men jag tog mig igenom det. Han hade ju aldrig velat att jag skulle deppa ihop och skita i det, utan jag har försökt köra på. Och det har varit en stor hjälp att träna mycket och att ha mål att sikta på. 

Rösten stockar sig lite.

– Vi kände varandra så bra, att det känns som att han är med på nåt sätt ändå. Det gör faktiskt det. Jag vet att om han hade levat nu så hade han ringt nån gång varje dag och sagt ”Nu har jag precis kollat på honom, och du kan vinna! Du ska bara flytta på fötterna och hålla ihop nerverna så kan du vinna!” Precis det hade han sagt. 

Otto och Calle när Otto var runt 18 år.
Foto: PRIVAT

Otto Wallin om Ingemar Johansson

I Sverige har folk redan börjat prata om ”det största sedan Ingo” när din match kommer på tal. Vad tänker du när du hör det?

– Bara att jag går matchen är väldigt stort, men inte helt där uppe. Men om jag skulle vinna den här matchen, då är det på Ingos nivå. 

Det är ju en helt annan generation, vad är din relation till Ingemar Johansson?

– Ingo har alltid funnits med på nåt sätt. Min pappa satt uppe den natten när Ingo vann och lyssnade, och han har alltid berättat om det, hur stort det var. 

Nu vill Wallin följa i Johanssons spår. 

– Ingo har varit en stor inspiration. Han åkte ju över hit och vann, och visade att det är möjligt. Att komma från Sverige och bli världsmästare. Så det har man ju uppskattat, att han har visat den vägen. Så nu vill jag göra det för dem som håller på nu och försöker ta sig upp nu. 

Wallin har en bild klar för sig vilka av hans egenskaper som kommer att vara viktigast när det smäller i T-Mobile Arena i Las Vegas den 14 september.

– Det är att jag har bra fotarbete, och att jag är rätt så snabb för att vara så stor. Och att jag är en smart boxare. De tre grejerna kommer bli väldigt viktiga. Och inte låta honom styra matchen för mycket. Då är han väldigt bra och väldigt svårboxad. Han är stor och oortodox i sin stil, och han utnyttjar det på ett bra sätt. Jag vill få honom att inte kunna styra matchen som han vill. 

Hur ska det gå till?

– Ja, det är … det är en del saker som vi tränar på. Som jag såklart inte vill säga så mycket om just nu. Men det gäller att vara smart.

Wallin beskriver Tyson Fury som ”oortodox” i sin boxning. Han är dessutom känd för att försöka störa motståndarna med trams och trashtalk. Fury tog tungviktskronan av Volodymyr Klytjko 2015 men i ett virrvarr av kontraktsbråk, doping och droger tappade han snart alla bältena. I fjol kom han tillbaka till ringen och har vunnit tre av fyra (den fjärde, stortmatchen mot Deontay Wilder, blev oavgjord). 

– Jag försöker att inte ta honom för seriöst. Han känner inte mig, jag känner inte honom, så det han säger spelar egentligen inte så stor roll. Man får försöka skratta av det, och nypa tillbaka lite om man kan. 

Att folk i USA väntar sig att han ska bli golvad av den obesegrade Tyson Fury tar han ganska lätt på. 

– De här i USA har inte sett mig boxats så mycket, så de vet inte vem jag är, och därför tycker de att det ska vara så. Men jag vet att är på den här nivån – jag har inte varit det på matcher, men på sparring; jag har sparrat mycket med Anthony Joshua, bland annat. Så att jag tror absolut att jag har chans i den här matchen. Det spelar inte så stor om de tror att han kommer att knocka mig, för jag tror annat! Annars skulle jag inte göra det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.