Svensken som nästan besegrade Mike Tyson

Håkan Brock utanför klassiska 5th street boxing gym i Miami, där han tränade för Angelo Dundee.
Foto: BILDBYRÅN
Håkan Brock med frun Anna och barnen Mikaela, 4, och Rasmus, 1, i poolen i Florida 1989. Familjen bodde i Fort Lauderdale, en halvtimmes bilresa från havet.
Foto: BILDBYRÅN
Håkan Brock har besegrat Charles Dread på Trump Plaza Hotel i Atlantic City i oktober 1989 – hans femte raka proffsvinst efter att han flyttade till USA.
Foto: BILDBYRÅN
Strandhunken Håkan ”The Rock” Brock på beachen i Florida.
Foto: BILDBYRÅN
1985 var Håkan Brock rankad som den bästa tungviktaren i amatörklassen i världen.
Foto: BILDBYRÅN
Det enda som ändrats för Brock är väl frisyren – fysiken är det inget fel på nu för tiden heller. När Håkan Brock boxades vägde han in på 105 kilo, nu står vågen på 102.
Foto: PRIVAT
”Iron Mike” Tyson på 90-talet. Då visst a-l-l-a vem han var, till skillnad från när han mötte Håkan Brock.
Foto: TT
1 / 8

NEW YORK. Han har varit brandman, smörgåsförsäljare och stått på scenen mot Karl Dyall. 

Men Håkan ”The Rock” Brock är också den enda svensken som gått upp i ringen mot 80-talets knockoutmonster Mike Tyson.

– Jag hade ingen speciell respekt för honom, säger nyblivne 60-åringen Brock, som tror att han kunde ha vunnit om det inte hade varit för den där sjukdomen. 

Håkan Brock hade kommit hem från Los Angeles-OS några månader tidigare, där han hade nått kvartsfinal i tungvikt. Brock var en av Sveriges främsta amatörboxare, med SM-guld i såväl tungvikt och supertungvikt. 

Nu var det höst, och dags för den stora turneringen i finska Tammerfors. 

– Nån dag innan finalen frågade jag den amerikanske tränaren vem de hade i supertungvikt. Och då sa han Mike Tyson. ”Vem är det”, sa jag? ”You will know”, sa han.

Brock om Tyson: ”Stabil”

Mike Tyson, då 18, var ännu okänd för de stora massorna. Han hade inte tagit sig in i det amerikanska OS-laget, men tog sig till finalen i Tammerfors. 

– Det jag har tänkt på senare är att han var väldigt stabil. Han kunde knuffa undan mig och föra mig bakåt där han stod. Så länge jag höll avstånd och jabbade med vänstern så var det inga problem alls. Men jag älskar att boxa inåt, fast jag är så lång. Det var en av mina styrkor, att jag kunde slå de här kortare killarna i närkamper. Där var han stabil och starkare, säger Håkan Brock. 

Brock minns matchen som väldigt jämn. 

– Alltså, jag hade ingen speciell respekt för honom eller nånting sånt. Jag vann första ronden, andra var jämn, och han vann tredje. Ungefär så var det. Det var fem domare. Två domare hade 59-59, och tre domare hade 58–59. Det var så väldigt, väldigt nära. Men han vann.

Orken var inte på topp. I slutet av OS-turneringen hade Håkan Brock drabbats av körtelfeber och var utslagen i flera veckor, och hade inte kunnat träna normalt. 

– Hade jag mött honom två månader senare hade jag kanske slagit honom, säger han. 

Tyson avslutade sin amatörkarriär kort efter mötet med Brock, och två år senaren hade ”Iron Mike” tagit WBC-tungviktsbältet och blivit den yngsta tungviktsmästaren i historien. 

Blodpropparna satte stopp

Håkan Brock drabbades i stället av blodproppar i vänster axel, vilket gjorde att han tappade kraft i armen. De tusen smala armhävningarna han gjorde om dagen gjorde framsidan av axlarna starka – men gjorde också att venen från armen blev kom i kläm och det ledde till propparna, enligt läkare som Brock pratat med. Han boxades vidare fram tills att han missade OS i Seoul. 

Sen, 1989 – efter att han egentligen hade lagt av – kom proffserbjudandet från USA. Familjen flyttade till solen och palmerna i Fort Lauderdale i Florida.

– Det var en fantastisk tid. Vi träffade massa nya människor, både i boxningen och vid sidan om. Vi har fortfarande vänner där.

Propparna hämmade honom och det blev bara 14 matcher under de två åren familjen bodde i USA, men Håkan Brock fick ändå chansen att gå matcher på klassiska boxningsställen som Atlantic City och Las Vegas.

Tränades av Muhammad Alis tränare

Legendariska Angelo Dundee, som var tränare åt Muhammad Ali, fixade så Brock fick en match på galan i Las Vegas där Mike Tyson mötte Henry Tillman, och så korsades svenskens och Tysons vägar igen.

– Vi var nånstans på hotellet, och så kom han fram till mig och frågade om jag kom ihåg honom. Det hörde ju alla journalister så det stod i tidningarna dagen efter: ”Tyson undrar om jag kommer ihåg honom”. Det var lite kul.

De möttes en gång till, när Tysons karriär dalat, och den forne mästaren var i Köpenhamn för att möta Brian Nielsen 2001. 

– Det var visserligen massa folk där som störande moment och så där, men jag bara hälsade och han sa nog inte mycket mer heller. Då kom han nog inte ihåg mig, säger Brock. 

Så blev Brock skådis

Utanför boxningen har Håkan Brock haft en varierad karriär: Innan han åkte på proffsäventyret jobbade han som brandman i Malmö och Eslöv, sedan drev han Brocks subs i Lund och Helsingborg, smörgåsbarer enligt amerikanskt snitt, och jobbat på byggen. Bland annat.

– Jag har alltid velat jobba som entreprenör och hitta på grejer själv. Från slutet på 90-talet har jag jobbar med missbrukare och familjehemsverksamhet. Det har varit placeringar hemma hos oss och andra ställen.

Brandman Brock på väg upp för stegen 1985.
Foto: BILDBYRÅN
Håkan Brock 2008 under byggjobbarkarriären.
Foto: BILDBYRÅN
Håkan Brock utanför sceningången på Malmö opera och musikteater 2003, där han var med i ”West side story”.
Foto: JOACHIM WALL

Och ja, så var det skådespelandet: Brock hade nappat på en annons där det söktes storvuxna män som statister, och fick en roll i Hasse Alfredsons ”Vargens tid”. Sen fick han en biroll i ”West side story” sattes upp i Malmö 2003. 

– Hehe, ja, det var väl kul. Det var ju bad guys och good guys, det är det det handlar om i ”West side story”. Och Kalle Dyall var ledare för bad guy och jag var polis så jag fick ta hand om honom.

Hade du nåt skådespelarintresse innan du började här? 

– Nej, aldrig. Jag var väl inte så bra på stå scenen och prata eller nåt sånt, men detta funkade i alla fall! Man kanske skulle börja leta efter såna smågrejer igen, det kan vara kul.

Även om det nu har gått över 35 år sedan matchen mot Mike Tyson påminns Håkan Brock fortfarande om mötet då och då. 

– Det är kul, att ha gjort det. Men det finns ju en tråkigare sida med det hela också, med propparna. Man kan skoja om det – att det skiljer en miljard i prispengar mellan oss. Det är de summorna det handlar om. Men vad som hade hänt utan propparna, det kan man ju bara spekulera i. 

”Brock the Rock”

Namn: Håkan ”The Rock” Brock.

Ålder: Fyllde 60 den 15 maj. 

Bor: Bjärred, Skåne. 

Familj: Frun Anna som han varit tillsammans med sedan de var 15. Anna är en månad och tre dagar yngre (”det tycker hon är viktigt att poängtera ibland, haha”), barnen Mikaela, 35, Rasmus, 33 och Albert, 28. 

Boxningsmeriter: SM-guld i supertungvikt 1983, tungvikt -84, OS-kvartsfinal -84. Blev rankad etta i amatörvärlden i början av 1985. 14 proffsmatcher 1989–91, 11 segrar. Och alltså enda svensken som mött Mike Tyson. 


TV: Mike Tysons marijuanaprojekt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.