Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan kritiseras för gravidbilderna

Klara Svensson.
Foto: PRIVAT
Klara Svensson.
Foto: PRIVAT
Klara Svensson.
Foto: PRIVAT

Klara Svensson, 32, är gravid i vecka 39.

Trots det tränar den förra boxningsstjärnan varje dag, något som hon har delat med sig av på sociala medier – och mötts av stark kritik för. 

– Folk förfäras över att se en höggravid löpträna och skuggboxas. De menar att jag utsätter min kropp för risker, säger Svensson som nu svarar på kritiken. 

105 matcher som amatörboxare, 20 som proffs och flera tunga VM- titlar och medaljer på meritlistan. Men i augusti förra året tog Klara Svensson beslutet att avsluta karriären. Och i januari berättade boxningsstjärnan att hon och sambon Freddy Persson väntar barn.  

Ankomsten är beräknad till den senare delen av juli, trots det tränar Svensson i stort sett varje dag. 

– Jag har haft olika perioder under min graviditet då jag tränat olika mycket. Första fyra månaderna tränade jag men hade ett illamående som gjorde att jag inte kände mig helt fysiskt stark. 

– Men den sista tiden, efter vecka 18, har det snarare varit tvärtom. Då har jag både känt mig stark och haft en enorm träningslust, vilket har inneburit att jag tränat mer eller mindre varje dag. 

Löpträning, styrketräning, hopprep och även skuggboxning är det som 32-åringen ägnar sig åt. 

– Jag har hela tiden lyssnat på kroppen, vissa veckor har jag till exempel avstått från löpning. Det som har förvånat mig mest är att ju längre in i graviditeten jag har kommit, desto stabilare har det känts att träna. 

Klara Svensson har delat med sig på sociala medier hur hon tränar höggravid, och har efter det mötts av många reaktioner. 

– Många tycker att det är inspirerande att se att man faktiskt kan träna som gravid och blir själva taggade att träna. Men en hel del förfäras över att se en höggravid springa och skuggboxas. De menar att jag utsätter min kropp för risker och att det ökar risken att föda för tidigt, och undrar om det inte är tungt när de ser min mage guppa omkring. Men det är det inte. 

Förre boxningsstjärnan både löptränar och skuggboxas höggravid

Svensson utvecklar sitt resonemang kring träningen. 

– Jag fick råd av vänner som idrottat på högsta nivå, och som själva fått barn, att jag inte skulle löpträna. Men eftersom min kropp skrek efter träning läste jag på och kollade upp mycket forskning i ämnet. Och där står det faktiskt att det inte är skadligt. Jag har även pratat med min barnmorska som menar att det är okej, speciellt om man sedan tidigare är van vid hög träningsbelastning. Därför har jag fortsatt. 

”Allt är inte svart eller vitt”

Den före detta boxningsstjärnan tror kritiken mot henne beror på flera saker:

– Jag tror dels att det är en generationsfråga och att det finns satta föreställningar om hur en kropp ska hantera en graviditet. Självklart känner jag mig otroligt lyckligt lottad som inte har haft några krämpor under min graviditet, och dessutom haft mycket energi. 

– Under min aktiva karriär som proffsboxare tvingades jag till många hårda pass och löpträning för att prestera. Då provocerades jag av människor som löptränade mycket, men tydligen krävdes det att jag skulle bli gravid för att uppskatta löpträning. 

Svensson menar att hon får en kick av träna även som höggravid. 

– Att svettas, lyssna på musik och få en endorfinkick ger mig ett välmående både fysiskt och psykiskt. Det viktigaste tror jag är att lyssna på kroppen, det är självfallet individuellt hur man mår under en graviditet. Det sista jag vill är att skapa en träningshysteri bland gravida kvinnor. Jag vill däremot visa på att allting inte är svart eller vitt. 

”Jag riskerar det”

Många idrottskvinnor på elitnivå menar att karriären är över då man skaffar barn, hur ser du på det?

– Jag tror generellt att det blir en annan form av satsning när man är elitidrottare och får barn. Jag har pratat med både kvinnor och män som har fått barn under sin aktiva karriär och samtliga menar att de har blivit starkare och optimerat sitt fokus på tävlingar med större framgång. Kanske är det balansen att ha något i livet som är viktigare än medaljer. En del kvinnor menar också att de blir fysiskt starkare efter att ha fått barn. 

Du har tidigare meddelat att din boxningskarriär är över, men det här låter nästan som det öppnar för en comeback i ringen?

– Jag kan inte säga att det aldrig kommer bli en comeback. Det är klart att lusten att gå in i ett hårt träningsläger och kliva upp i ringen fortfarande finns där, men det finns också en ytterligare aspekt när man proffsboxas. Jag riskerar andra skador än någon som till exempel simmar eller spelar golf. Det är farligt att boxas, det ska man inte ljuga om och skulle jag vara beredd att riskera min hälsa som mamma? Det är jag inte säker på.  

Boxaren väntar sitt första barn och visar upp gravidmagen under Idrottsgalan 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.