Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan, 54, pekas ut – i jätteskandal

Stefan Nordin, domare i boxning, från Örebro.
Foto: LENNART LUNDKVIST / NERIKES ALLEHANDA
Den irländske boxaren Michael Conlan visar sitt enorma missnöje med domarna efter att ha förlorar sin OS-kvartsfinal mot ryssen Vladimir Nikitin.
Foto: Jason Getz / SIPA/IBL

En stor skandal skakar om boxningsvärlden. 

Flera matcher under OS i Rio de Janeiro 2016 riggades av ledande figurer inom det internationella boxningsförbundet och möjliggjordes av ”medskyldiga, undergivna eller inkompetenta” domare, har en oberoende rapport kommit fram till. 

En av de utpekade i härvan: svenske Stefan Nordin, 54. 

– Jag skulle absolut inte skita ner mig, de har inte så mycket pengar att betala att jag skulle skita ner mig, säger Nordin. 

Nu kommer han att utredas internt av det svenska boxningsförbundet. 

Redan under pågående OS i Rio började domarna ifrågasättas till följd av flera uppseendeväckande beslut. 

Efter OS stängdes samtliga 36 domare av under utredning av det internationella boxningsförbundet AIBA. Men de meddelade 2017 att de inte kunde hitta några bevis för att någon domare skulle ha gjort sig skyldig till matchfixning och samtliga tilläts döma på nytt. 

Men de stoppades från att döma under OS i Tokyo i somras och AIBA sjösatte en ny utredning under ledning av Richard McLaren, känd för sin rapport som avslöjade den statssubventionerade dopingen i Ryssland inför OS i Sotji 2014. 

Nu har McLaren publicerat sin rapport – och den skakar om boxningsvärlden rejält. 

Svenske Stefan Nordin pekas ut i skandalen

McLaren har kommit fram till att upp till elva matcher under OS i Rio de Janeiro var riggade, ett antal av dessa var medaljmatcher. Ledande figurer inom AIBA valde till mästerskapet ut specifika domare för att försäkra sig om att matchresultat kunde riggas. 

– Det här lät medskyldiga och undergivna domare att sättas på specifika matcher så att de kunde påverka hur de skulle sluta. Domarna visste i regel om vad som var i görningen eller så var de så inkompetenta att de ignorerade alla tecken på matchfixning, säger Richard McLaren till nyhetsbyrån AP

En av de totalt 36 domarna i Rio de Janeiro var svenske Stefan Nordin, 54, som pekas ut på flera ställen i rapporten. 

Ett vittne till urvalsprocessen för domarna till OS säger att alla domare som var på plats i Rio var det av en anledning. 

För att de höll tyst om vad som pågick. 

– Det var en skotsk kille, han kände till signalerna. Det fanns en kille från Ungern. Det fanns en kille från Sverige. De visste vad som hände, de kände till systemet och de sa aldrig ifrån, säger vittnet. 

”Killen från Sverige” är Stefan Nordin, han var den ende svenske domaren på plats. 

Nordin bedyrar sin oskuld

När SportExpressen når Nordin säger han att inte förstår var anklagelserna kommer ifrån. 

– Det är mer än vad jag vet, säger han. 

Nordin säger att han efter avstängningen 2016 förhördes i fem minuter och sedan avskrevs från utredningen. 

– Om du tittar på de matcher de har reagerat på under OS så är jag inte inblandad i en enda av dem. 

De mest kontroversiella matcher under OS i Rio de Janeiro 2016

Michael Conlan vs Vladimir Nikitin: 

Conlans förlust mot Nikitin är den kanske mest uppmärksammade fajten från OS i Rio de Janeiro. När domarna gav Nikitin segern i OS-kvarten gav Conlan domarna fingret och skrek (om domarna): ”de är kända för att vara fuskare. Amatörboxningen stinker från kärnan till den absoluta toppen... Jag tror att boxningen är död. Det handlar bara om vem som betalar mest pengar.”


Gary Antuanne Russell vs Fazliddin Gaibnazarov

Amerikanen Russell dominerade sin fajt mot uzbeken Gaibnazarov fullständigt. Men domarna såg annorlunda på saken och utsåg Gaibnazarov till vinnare. Det rådde chockartad stämning i det amerikanska laget och bland andra Floyd Maywheather sa att Russell blev ”uppenbart rånad”. 


Jevgenij Tistjenko vs Vassilij Levit: 

OS-finalen i tungvikt vanns av kazaken Levit - trodde alla. Men domarna dömde till Tistjenkos fördel och ryssen buades ut av hela publiken efteråt. 

Men det är inte det enda stället i rapporten som Nordin nämns på. 

Juan Milan Ponce, medlem i AIBA:s domarkommission säger i rapporten att han såg Nordin tillsammans med ett flertal andra domare diskutera vilka hemliga signaler de skulle använda för att bestämma hur en match skulle sluta. 

Nordin säger att detta inte har hänt. 

– Kuba skulle inte behöva ha hjälp med att folk sitter och fuskar. De vann finalen mot England med 9-1 det året. De är så jäkla överlägsna, så nej, säger han. 

Nordin om anklagelserna: ”Har rent mjöl i påsen”

En gång i rapporten pekas Nordin ut indirekt. Det är den vietnamesiske domaren som berättar att det varje morgon hölls ett möte där samtliga domare fick veta vem som skulle vinna vissa specifika matcher. 

Detta är inte sant, enligt Nordin. Enligt egen utsago satt han inte med på några såna möten. 

– Absolut inte... Fan, det är mer än vad jag vet. Alltså, det här att vissa personer skulle vinna, det känner jag inte till alls. Om det har förekommit så var det en liten, liten grupp som gjorde sig skyldig till det. 

Nordin bedyrade sin oskuld redan 2016, när han och alla hans kolleger från Rio stängdes av. 

– Jag kan titta mig i spegeln för jag har ingenting att vara orolig för, sa han till Nerikes Allehanda då. 

Han säger samma sak nu. 

– Jag skulle aldrig åka och lura en boxare som tränat i fyra år för att ta sig till OS. Det skulle vara helt förkastligt och går emot allt som jag står för. 

Nordin tar en kort andningspaus och fortsätter sen: 

– Du kan kolla på alla matcher de granskade, jag var inte med i en enda av dem. Jag har rent mjöl i påsen. Jag skulle absolut inte skita ner mig, de har inte så mycket pengar att betala att jag skulle skita ner mig. 

Du kände inte till att det förekom matchfixning under OS?

– Absolut inte. 

Vad känner du kring att rapporten slår fast om att matchfixning har förekommit under OS?

– Det är för jävligt! Här har vi boxare och ledare som offrat blod, svett och tårar. Jag har själv boxats, jag skulle bli tokig om det drabbade mig. 

Nordin kommer att utredas internt av förbundet

Per-Axel Sjöholm, ordförande i det svenska boxningsförbundet, har tagit det av rapportern. Han säger att han inte hunnit läsa hela än, men tillräckligt mycket för att ha helhetsbilden klar för sig. 

Han ser allvarligt på att Nordin figurerar i den och berättar att förbundet kommer att utreda saken. 

– Naturligt är det oerhört olyckligt att ett svenskt namn dyker upp i den här rapporten. Det är långt, långt ifrån bra. 

Har ni fortsatt förtroende för Nordin som domare?

– Om vi har förtroende eller inte för Stefan, det får vi återkomma med svar på. För vi måste titta noggrannare på den här saken. Det är allvarligt och vi kommer undersöka det här vidare. Vi kommer att ta kontakt med berörda personer för att höras deras syn på saken så att vi kan göra oss en bild av det som har hänt. Vi dömer ingen ohörd. 

Sjöholm berättar vidare att han och hans kolleger i de nordiska boxningsförbunden länge ”känt till” att det förekommit oegentligheter i boxningsvärlden. 

– Det är hemskt för oss här i Skandinavien, där det inte finns någon korruption eller köpta matcher att veta om att det sker internationellt. Fast vi försöker påverka. 

Hur försöker ni påverka? 

– När vi har möten med AIBA eller det europeiska förbundet så arbetar vi alltid för boxarnas säkerhet och utveckling. De ska kunna tävla under säkra omständigheter, såväl när det kommer till skaderisk som att de ska få en rättvis bedömning. Vi tar upp det på mötena vi har, så det är så vi försöker påverka. 

Boxningen kan försvinna från OS-programmet

McLaren säger att han inte kunnat säkerställa vem som var hjärnan bakom matchfixningen. Men under OS i Rio de Janeiro leddes AIBA av C.K Wu som pekas ut som korrupt på flera platser i rapporten. 

Wu har lämnat posten i AIBA och förbundet leds i dag av ryssen Umar Kremlev. Han säger i ett pressmeddelande att det ”inte finns någon plats i AIBA-familjen för den som riggat en match”. Men han vet om att hans förbund – och sport – är i trubbel. 

Efter anklagelserna 2016 tog IOK, den internationella olympiska kommittén, över ansvaret att organisera boxningen under OS i Tokyo. IOK är enligt AP dessutom fortsatt missnöjda med hur AIBA styrs och vägrar i dagsläget svara på huruvida boxningen kommer att få finnas kvar på OS-programmet. 

Därmed kan sporten försvinna till OS i Paris 2024.   

– Jag är glad över rapporten, för den för fram allt det dåliga i ljuset. Men jag är orolig för boxningens framtid som OS-sport. Den hänger på en väldigt skör tråd, säger Per-Axel Sjöholm. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.