Frida Wallberg. Foto: ANNA HÅLLAMSFrida Wallberg. Foto: ANNA HÅLLAMS
Frida Wallberg. Foto: ANNA HÅLLAMS
Paolo Roberto. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMPaolo Roberto. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Paolo Roberto. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Så gick det sen för de svenska boxarna

Publicerad

Sverige har haft en rad framstående boxare genom tiderna. 

Här är de allra största – och hur det gick för dem efter att de avslutat sina karriärer.

Armand Krajnc 

Armand Krajnc.Foto: TOMAS LEPRINCE

En av Sveriges främsta boxare genom tiderna. Nådde stora framgångar i boxareliten under 90-talet och under början av 2000-talet. Vann WBO:s världsmästartitel fyra år i rad mellan 1999-2002.  Armand representerade Slovenien i VM två gånger under sin karriär, utan några större framgångar. 

Han var även duktig i flera andra kampsporter, så som taekwondo, karate och kickboxning. 

I dag är han boxningstränare och har en egen proffsfirma, där han tränar flera svenska boxare. Bland annat Sven Fornling och Anna Donatella Hultin. 

Armand Krajnc har även vunnit tv-programmet Mästarnas Mästare.

George Scott

George Scott.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Scott var en av Sveriges främsta boxare under slutet av 80-talet och under 90-talet. Han tog ett OS-silver i Seoul 1988. Han vann också fem SM-guld. 

Senare i karriären blev Scott världsmästare i lättvikt. 

Många rankar än i dag George Scott som en av de främsta svenska boxarna genom tiderna.

På senare år har han skrivit en bok om sin karriär och sin uppväxt, deltagit i Mästarnas Mästare och dansat i Let’s Dance. 

Han har också agerat ambassadör åt spelbolaget Betsson. 

Åsa Sandell

Åsa Sandell.Foto: SAMUEL UNéUS

Åsa Sandell inledde sin boxarkarriär sent, 28 år gammal. Efter fyra raka SM-guld och ett EM-guld i Frankrike som amatörboxare valde hon att satsa på en karriär som proffsboxare. Hon flyttade till New York och blev bland annat världsmästare i WBE 2007. 

Sandell är utbildad inom journalistik och har tidigare bland annat jobbat på Dagens Nyheters kultursida. Hon har också sommarpratat i Sveriges Radio, varit med i På Spåret tillsammans med fotbollsdomaren Jonas Eriksson, tävlat i Mästarnas Mästare – samt gett ut två böcker. 

I dag titulerar hon sig själv som skribent, moderator, föreläsare och boxningstränare.

Frida Wallberg

Frida Wallberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Frida Wallberg rankas som den bästa svenska kvinnliga boxaren genom alla tider. Som aktiv vann hon nordiska mästerskapen två gånger, två SM-guld samt världsmästartiteln i lättvikt. 

Men karriär fick ett bittert slut. I en match den 14 juni 2013 knockades Frida Wallberg så allvarligt att hon fick föras akut till sjukhus och opereras för en hjärnblödning. Sedan dess har hon dragits med sviterna av denna. Förra hösten gav hon ut en bok om resan tillbaka till ett vanligt liv efter hjärnskadan. Hon berättade också om sin tuffa uppväxt. 

I dag har hon två barn och fokuserar mest på att njuta av familjelivet. 

Paolo Roberto

Paolo Roberto.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Paolo Roberto var proffsboxare runt millenniumskiftet. Han gick två matcher om VM-bältet, men förlorade båda. En av dessa matcher blev mycket uppmärksammad eftersom den gicks mot Armand Krajnc. Han gjorde också snabb karriär i både taekwondo och kickboxning.

Efter sin karriär har Paolo blivit kvar i rampljuset. Han har varit programledare för en hel radda olika tv-program, däribland Robinson, När och Fjärran och Pengarna på bordet. Han har också medverkat i Let’s Dance och Time Out. 

Nu åker han runt land och rike och agerar promotor på olika kampsportsgalor. 

Anders Eklund

Anders Eklund.Foto: DAN HANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Anders ”Lillen” Eklund var en storvuxen proffsboxare som hade sina största framgångar under 80-talet. Han tog SM-guld i supertungvikt 1982 och blev tvåfaldig Europamästare, 1985 och 1987. Två år efter sista EM-titeln vann han också en amerikansk tungviktstitel. 

Efter karriären ägnade sig ”Lillen” mest åt musik. Han gick med i ett band vid namn ”Joyboyz” och spelade mycket bluegrassmusik. 

– Bluegrassmusiken är ärlig. Det går inte fuska med akustiska instrument, berättade han för Svenska Dagbladet. 

2010 avled Anders Eklund, blott 52 år gammal, av en hjärtinfarkt. 

Ingemar Johansson

Ingemar Johansson.Foto: ULLA MONTAN / ULLA MONTAN SCANPIX SWEDEN

Den bästa svenska boxaren genom alla tider. Han är fortfarande Sveriges enda världsmästare i tungviktsboxning efter den titeln han tog 1959, i en tuff duell med Floyd Pattersson i New York – inför 30 000 åskådare. 

Efter titeln hyllades han stort när han kom hem till Sverige, inför över 20 000 fans på Ullevi.

Samma år utseddes han till Årets störste idrottsman av Nyhetsbyrån AP. 

När karriären nådde sitt slut bosatte han sig i Schweiz, innan han flyttade till Miami och sedermera hamnade hemma på Dalarö i Stockholm. Ingo led av fler sjukdomar, däribland alzheimer, och avled stilla i sitt hem i början av 2009. 

Bo Högberg

Bo Högberg till höger.Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX / CODE 50020 SCANPIX SWEDEN

Redan som 17-åring blev han svensk mästare i lättvikt. Sedan fortsatte framgångarna. 

1966 hade han sin kanske allra största succé, när han gick hela vägen och vann Europamästartiteln efter en seger mot italienaren Bruno Visintin.

Kort efter sin karriär dömdes Bosse till åtta månader i fängelse. 

1966 var också året då han gifte sig med schlagersångerskan Anita Lindblom. Det var en omskriven romans som slutade i skilsmässa fyra år senare.

Han gifte sig i stället med sin ungdoms kärlek, Liz Öberg, som vakade vid hans sida de sista åren innan han avled efter en lång tids sjukdom 2005. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag