Frida Wallberg Foto: Anna HållamsFrida Wallberg Foto: Anna Hållams
Frida Wallberg Foto: Anna Hållams
Bilder från matchen 2013 Foto: Anna-Karin NilssonBilder från matchen 2013 Foto: Anna-Karin Nilsson
Bilder från matchen 2013 Foto: Anna-Karin Nilsson

Ny dokumentär om Wallbergs otäcka fajt

Publicerad

Frida Wallberg har varken velat eller orkat se bilder från olyckskvällen i juni 2013 – fram till nu.

I dokumentärfilmen "Golden girl" som ska sändas på SVT senare i år visas helt unikt material från titelmatchen då Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning som höll på att kosta henne livet.

– Det var oerhört jobbigt att se filmen, första hade jag svårt att ta in det jag såg. Men jag känner mer frustration än rädsla när jag ser bilderna, säger hon.

Under sex års tid följde dokumentärfilmaren Susanna Edwards boxaren Frida Wallberg.

Susanna Edwards som själv fått upp ögonen för boxning och börjat utöva sporten kontaktade Frida Wallberg första gången 2010.

– Jag ville göra en kvinnlig "Rocky", inte en tragisk ”Million dollar baby”. Jag ville göra en film om hur Frida Wallberg erövrade världen”, säger Susanna Edwards som dock fick uppleva något helt annat.

Sussana Edwards stod i Frida Wallbergs ringhörna under matchen i juni 2013 då Diana Prazaks slag träffade Frida Wallberg så illa att hon drabbades av en hjärnblödning.

– Först var det svårt att tolka om Frida bara var ledsen eller om hon verkligen var skadad, säger Susanna Edwards och fortsätter.

– Det var när jag hörde hur hon lät som jag förstod att det var riktigt allvarligt. Hon lät som ett djur. Jag höll i kameran så att knogarna vitnade, det var helt sjukt.

"Jag är stolt"

Frida Wallberg som fram till bara för en månad sedan inte har orkat eller velat se bilder från kvällen då hon vara nära att mista livet berättar att det var omskakande att se filmen.

– Susanna har visat mig sekvenser under tiden hon har jobbat med filmen men då har jag haft svårt att ta in det jag sett. Det har blivit för mycket för mig, men för ett tag sedan såg jag helheten för första gången...

– Det var oerhört känslosamt, och kämpigt. Men samtidigt är jag väldigt stolt över filmen, säger Wallberg och berättar att hon aldrig tvekade om att Susanna Edwards skulle få fullfölja filmprojektet trots att filmen tog en helt annan vändning när Frida Wallberg drabbades av hjärnblödning 2013.

– Olyckan är också en del av min karriär men jag är glad att filmen också handlar om tiden innan, då jag var världsmästare i boxning.

Bilderna från ringhörnan efter att du fått smällen är väldigt starka, du kvider av smärtsamma. Hur var det att se dem?

– Tufft, det är först nu jag har sett något från matchen alls. Jag minns ju inget från själva skadetillfället så det är väldigt känsloladdat se det nu. Men jag känner ingen rädsla när jag ser filmklippen. Mer en frustration över hur det kunde bli så. Jag har fått mycket hårdare smällar än så, ändå gick det så illa.

"Smärtsamt drabbad"

För filmregissören Susanna Edwards blev det inte den filmen som hon från börjat hade tänkt göra.

– Jag gick in i projektet med någon slags naivitet kring boxningens risker så blev jag ju smärtsamt drabbad av hur verkligheten också kan se ut. Men jag är väldigt stolt över resultatet, det är en stark film, säger Edwards.

"Golden girl" premiärvisades i veckan på dokumentärfilmfestivalen "Tempo" i Stockholm men kommer även att sändas i SVT. Något datum är i dagsläget dock inte fastställt.

VÄGEN TILLBAKA

4 JUNI 2013: FÅR HJÄRNBLÖDNING
■ Frida Wallberg skulle försvara sin WBC-titel i Stockholm men i den åttonde ronden knockades hon av australiskan Diana Prazak. Wallberg fördes till Karolinska universitetssjukhuset där hon opererades akut för hjärnblödning.

 

2 MARS 2014: ÅKER VASALOPPET
■Efter hjärnblödningen väntade en Åtuff rehabilitering. Gå, prata, äta. Allt fick Wallberg lära sig på nytt men viljan och envisheten var enorm. I mars lyckades hon med den imponerande utmaningen, att köra och ta sig i mål i Vasaloppet.

 

22 SEPTEMBER 2014: FÅR ETT BAKSLAG
■ Wallberg drabbades av extrem huvudvärk och illamående och fördes med ambulans till Linköpings universitetssjukhus där hon hjärnröntgades. Proverna visade dock inte på någon ny blödning och Wallberg fick lämna sjukhuset efter några dagar.

 

5 AUGUSTI 2015: TILLBAKA I RINGEN
■ Drygt två år efter skadan tar Frida Wallberg för första gången på sig boxhandskarna igen och kliver in i ringen. Syftet är inte en tävlingscomeback utan att känna välbefinnande. "Jag får ett enormt lyckorus av att boxas igen. "

10 MARS 2016: FILMPREMIÄR
■ Filmregissören Susanna Edwards har följt Frida Wallberg under sex års tid. I veckan hade dokumentären "Golden girl" premiär. Det är också först nu som Wallberg har sett bilder från matchen då skadades svårt och fick hjärnblödning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag