Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muhammad Ali död – lämnar familj i spillror

Muhammad Ali med frun Lonnie (till vänster).
Foto: Matt Slocum / AP TT NYHETSBYRÅN
Laila Ali, som själv hade en framgångsrik boxningskarriär.
Foto: Omar Vega / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: Kgc-81 1 / STELLA PICTURES 119375-5

Bortgångne Muhammad Ali hyllas världen över.

Men bortom kändislivet och erkännandet finns också en familj delvis i spillror. Nu fruktar många en uppslitande arvstvist.

Efter att ha kämpat mot sjukdomen Parkinson i över trettio år har Muhammad Ali gått bort.

Ali - som av många ses som den största idrottsmannen genom alla tider - hyllas efter sin bortgång unisont runtom i världen . Men vid sidan om kändisskapet och erkännandet - som kom med de enastående framgångarna i boxningsringen och hans politiska engagemang - finns dock ett till delar trasigt familjeliv.

Muhammad Ali hade under sin livstid fyra olika fruar som gav honom totalt sju döttrar och två söner.

Det är ingen hemlighet att boxningslegendaren inte hade den bästa relationen med alla sina barn.

Det mest gripandet ödet har drabbat sonen Muhammad Ali Jr som tappade kontakten med sin far efter att Ali gift sig med sin sista fru Lonnie.

Fick matkuponger för att överleva

Ali Jr - som var 14 år när Muhammad Ali 1986 gifte sig med Yolanda "Lonnie" Williams - berättade för två år sedan att han fick matkuponger för att överleva i ett av Chicagos med utsatta områden.

– Mitt liv är åt helvete. Jag bor i ett skitområde och lever på gåvor och matkuponger. Jag har försökt att skaffa mig ett jobb, men det är inga som anställer, sa Muhammad Ali Jr till New York Post.

Ett liv på existensminimum är oerhört tufft. Kanske i synnerhet om ens pappa uppges ha en förmögenhet på närmare 600 miljoner kronor.

Förbjöd sonen att träffa Ali

Ali Jr har tidigare anklagat Lonnie för att hon stängt ute honom och flera andra i familjen.

– Problemen började i samma stund som han gifte sig med Lonnie. Vi var flera i familjen som inte fick träffa honom längre och förutom mig fick han fick exempelvis inte heller träffa sin bror. Allt på grund av henne, har han sagt till The Sun.

Vidare menar Ali Jr att det är många som är missnöjda med Lonnies kontrollbehov.

– Det är många som är sura på henne, men de säger inget. Mina systrar håller tyst för att är rädda.

I samma intervju berättade Muhammad Ali Jr också om hur han desperat bad Lonnie om att få återförenas med sin far. Men lite talar för att Ali Jr var på plats vid sjukhussängen i Scottsdale Arizona - där Muhammad Ali spenderade sina sista timmar i livet.

Fick brodern arresterad

Muhammad Alis yngre bror Rahman Ali tappade även han kontakten med boxningslegendaren sedan Lonnie blivit en del av familjen.

Lonnie - som inte gillade att Rahman lade sig Alis affärer - fick en gång i tiden Rahman gripen. Hon anklagade honom för stöld sedan han flyttat möbler från Alis familjehem.

Efter det har brodern i sin tur vid flera tillfällen svingat mot sin bortgånge broders änka - som i hans tycke utnyttjade Alis sjukdom för att skaffa sig makt.

– Lonnie och hennes familj utnyttjar honom och det finns inget jag kan göra åt saken. Hon ond och jag tror att hon gifte sig med honom bara för pengarna, sa han till Daily Mail.

Kamp om arvet

Just arvet och förmögenheten som Ali lämnar efter sig är det många som anser sig ha rätt till.

Bland annat kommer Alis tidigare fruar Belinda Boyd och Veronica Porshe båda att kräva sin del av förmögenheten.

Veronica Porshe är för övrigt mamma till Laila Ali, 38, som likt sin far hyste stora framgångar under sin boxningskarriär.

Laila - som förblev obesegrad under sin proffskarriär (24-0) innan hon lade handskarna på hyllan 2007 - hyllade sin pappa med en bild i sociala medier kort innan hans bortgång.

"Jag älskar den här bilden med min pappa och min dotter Sydney. Tack för all kärlek", skriver hon i anslutning till bilden.

Muhammad Ali blev 74 år och ringklockan i hans kamp med sjukdomen har slagit för sista gången.

Samtidigt pekar nu det mesta på att fighten mellan hans barn och fruar, om hans arv, precis har börjat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.