Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikaela Laurén: "Den dagen skrämmer mig"

Mikaela Laurén ska försvara sitt världsmästarbälte i Stockholm den 6 juni. Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström
SportExpressens Anna Friberg med Mikaela Laurén. Foto: Cornelia Nordström

Mikaela Laurén säger att hennes bekräftelsebehov styr.

Hon vägrar att vara en grå människa.

- Jag vill inte vara en i mängden, jag vill sticka ut, säger den 39-åriga boxaren som i en stor intervju med SPORT-Expressen.

LAURÉN OM...

...Klara Svensson:

Hon är en av Sveriges mest lovande boxare. Jag skulle gärna möta henne och hoppas att hon kan tänka sig att gå upp en viktklass om jag går ner en. Det vore väldigt bra för svensk damboxning om en sån fajt blev av.

...att byta till MMA:

Jag har testat att träna MMA men jag känner inte att det är något för mig. På grund av skaderisken men också för att det skulle vara för mycket nytt att lära sig, jag känner mig för gammal.

...kvinnlig boxning:

Jag tycker att en tjejmatch kan vara tio gånger roligare att titta på än en killmatch. Kvinnor bjuder mer på sig själva när de boxas.

Mikaela Laurén

Ålder: 39.
Familj: Mamma, pappa, styvmamma, styvpappa, tre systrar, en bror och sju syskonbarn.
Bor: Stockholm.
Yrke: Proffsboxare, personlig tränare och instruktör.
Boxningsmeriter: Har gått 26 proffsmatcher, vunnit 23. Genom att besegra amerikanskan Aleksandra Magdziak Lopes i en VM-match den 8 november förra året har Laurén WBC-titeln i superweltervikt samt mästarbälte i de mindre organisationerna UBO, WPBF och WIBA.
Simmeriter: 16 individuella SM-medaljer. Tre svenska rekord. VM-sjua.
Aktuella: Ska försvara sitt världsmästarbälte på en gala i Eriksdalshallen i Stockholm den 6 juni.

Hon har börjat vänja sig.

Vänja sig vid att det "skiter sig". I går skulle Mikaela Laurén, 39, ha fajtats om ett andra titelbälte. Men matchen på Trinidad mot Lorissa Rivas ställdes in.

- Det känns så orättvist ibland, jag önskar så att jag hade ett stall bakom mig som kunde hjälpa till, säger Laurén och förklarar att det är flera praktiska turer bakom som gjorde att VM-matchen på Trinidad inte blev av.

Den 6 juni väntar dock ett nytt tillfälle för den 39-åriga boxaren att gå upp i ringen. Och då på hemmaplan i Eriksdalshallen i Stockholm.

- Det är boxningens Mecka. Jag har alltid drömt om att få boxas där. Att få försvara Sveriges färger på national-dagen, det blir inte större än så, säger Laurén som själv är arrangör för galan.

- Det är nästan enda chansen för mig att få gå en match, att jag fixar den själv. Det är den stora skillnaden när man inte boxas för ett stall och har en promotor i ryggen, säger Laurén som är mitt i arbetet med att jaga sponsorer.

- Folk tror att man får betalt av VM-förbunden, men så är det inte. Allting omkring kostar, och det är jag som ska få fram de pengarna.

Är du orolig för att den matchen också ska ställas in?

- Nej, den kommer bli av. Det är jag helt inställd på men det är tufft ekonomiskt, absolut.

Tufft så att det påverkar dig privat?

- Ja, det är tajt. Men jag klarar av mina räkningar, men så mycket mer är det inte. Det blir ingen shopping, inga utekvällar, jag satsar allt på boxningen.

Varför tror du att det är svårt att locka sponsorer?

- Jag vet inte riktigt, hade jag varit en manlig boxare och världsmästare hade det absolut inte sett ut så här. Det är betydligt tuffare ekonomiskt att vara kvinnlig boxare, åtminstone i Sverige, säger Laurén som också medger att hennes mörka bakgrund kan vara en anledning till att vissa sponsorer avstår.

Bakgrunden hon syftar på är den kriminella.

14 månaders fängelse

I mars 2005 gjorde polisen en razzia i Mikaela Lauréns lägenhet i södra Stockholm och hittade bland annat 2 300 ampuller och 1 900 tabletter anabola steroider. Mikaela greps. Hon och hennes dåvarande sambo var med i ett nätverk där man sålde dopingpreparat.

I juli samma år dömdes Laurén till 14 månaders fängelse för grovt dopingbrott och grovt vapenbrott.

- Jag kommer nog alltid få leva med det där, även om jag har avtjänat mitt straff för längesen. Det är klart att det är frustrerande, att vissa människor inte kan släppa det, säger Laurén som efter framgångarna i boxningsringen också märkt motsatta reaktioner.

- Det finns folk som kommer fram och säger att jag inspirerar och har visat att det går att komma tillbaka, det gör mig väldigt glad.

Vann bälte förra året

Det var i november i fjol som Laurén tog hem WBC-titeln i lätt mellanvikt på en proffsgala i Västerås.

- Det är utan tvekan min största seger men jag känner fortfarande att jag har mer att ge.

Du fyller 40 nästa år, hur länge ser du dig själv hålla på med boxningen?

- Det klart att jag funderar, jag vill ha barn någon gång och jag blir ju inte yngre. Men jag vill samtidigt ge boxningen något år till, sedan får man se vad som händer. Just nu är jag singel och då är det ju inte lika aktuellt med barn.

För drygt ett år förändrades dock Lauréns syn på barn när hon drabbades av ett missfall.

- Det var en oplanerad graviditet men jag hade tänkt behålla barnet så det klart att det blev en chock när det hände.

- Men jag vill ändå tro att allting händer av en orsak. Då var jag i ett sju år långt förhållande och vi var väl någonstans i ett vägskäl, att skaffa barn eller inte. Nu blev det som det blev och vi är inte tillsammans längre.

Tror du att boxningen var orsaken till missfallet?

- Kanske inte boxningen i sig men det är klart att den stenhårda träningen kan ha påverkat mig. Jag utsätter ändå kroppen för hård fysisk press. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte fick mig en tankeställare när det hände.

På din hemsida står det att du hela tiden jobbar med att bli en bättre människa, tycker du att du har varit en dålig människa?

- Nej, men jag har gjort fel val och prioriterat fel saker. Men jag har också lyckats vända det där, nu tycker jag att jag tar tillvara på livet.

- Tidigare handlade det så mycket om det ytliga.

Men spelar det ingen roll längre?

- Jo, men kanske på ett annat sätt. Jag gillar fortfarande att sticka ut och hatar att vara en grå människa. Jag vill inte vara en i mängden.

Boxningen känns i vissa fall fortfarande väldigt sexistisk, som det här med halvnakna ring girls på matcherna. Vad tycker du om det?

- Jag avskyr att det ska komma upp slampiga, lättklädda tjejer och visa vilken rond det är. Visst, det kan absolut vara tjejer men det känns förlegat att de ska vara lättklädda. Jag ser mycket hellre en tjej som kliver in i ringen med cool attityd och självförtroende. Det är sexigt, enligt mig.

Har du inte ring girls på dina matcher?

- Jag har valt att köra med ring boys, jag tycker att det känns mer rätt. När jag boxas får man se killar med tuff attityd, inga sexobjekt.

Hur ser du på livet efter karriären?

- Den dagen skrämmer mig faktiskt. Idrotten har varit mitt liv i över 30 år. Idrotten har hjälpt mig mycket och det kommer att bli en stor saknad.

- Jag tror att jag kommer ha lätt att trilla in i en depression den dagen jag lägger av.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!