Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mästaren grävde ner sitt barn i trädgården

Tyson Fury med WBC-bältet i tungvikt, som står på spel i helgens fajt.
Foto: SCOTT KIRKLAND/FOX SPORTS/PICTUREGROU / SCOTT KIRKLAND/FOX SPORTS/PICTUREGROUP/SHUTTERSTOC
Förra matchen knockade Tyson Fury Deontay Wilder, efter att ha dominerat matchen.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tyson Fury och hustrun Paris Fury. De har nu sex barn tillsammans.
Foto: Press Eye Ltd/REX / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Tyson Fury går upp i ringen i Las Vegas i helgen för en ny titelfajt, och för att cementera sin plats på toppen av tungviktsboxningen.

Men Furys största prestation är nog ändå den utanför ringen: att han tog sig tillbaka efter missbruk, depressioner och ha begravt sitt eget barn – i trädgården.

– Det är otroligt starkt. Och att komma och vinna världsmästartiteln som han gjorde. Jag lyfter på hatten för honom, säger Robert Helenius, som går upp i ringen före ”The Gypsy King”.

Käften går på Fury igen. Som den brukar. 

Med ett par dagar kvar till titelfajten mot Deontay Wilder i Las Vegas laddar den brittiska tungviktskungen upp med återigen dela ut verbala jabbar, till och med om själva förberedelserna:

– Jag ska terrorisera honom hela natten. Jag kommer busringa till honom, knacka på hans hotellrum och springa därifrån, det är så vi kör! 

Och självklart är ”The Gypsy King” segerviss inför det tredje mötet mellan de två (det första dömdes oavgjort, det andra vann en överlägen Fury på knock): 

– När vi först möttes tyckte jag han var en anständig man, en familjeman som boxades för sina barn, men nu vet jag att han är en sopa, han är riktigt skräp. Jag kommer slå ut honom, rätt ner i golvet. Jag längtar så efter att få in honom i ringen och ge honom en riktig omgång. Jag kanske tar det lite långsamt, och plågar honom. När jag har slagit honom igen är hans karriär över. 

Ensam som obesegrad

Vad än som nu händer med Deontay Wilders karriär så kvarstår faktum:

Tyson Fury är obesegrad som proffsboxare. Det är han och Oleksandr Usyk ensamma om bland dagens topptungviktare.

Ett annat faktum är detta: 

Det har varit inte varit nån lätt väg till toppen för Tyson Fury. 

Efter att han tog fyra världsmästarbälten av Volodymyr Klytjko 2015 sjönk han ner i en sörja av droger, depressioner och uppåt 20 öl om kvällen

– Jag trodde aldrig han skulle komma tillbaka. Han var ju enorm, säkert 300 kilo, säger svenska tungviktaren Otto Wallin, som mötte Fury i en bragdmatch 2019.

– Men han har tjänat respekt på det, att han tog sig tillbaka och genom att han har varit öppen med sina problem, säger Wallin nu.

Otto Wallin mot Tyson Fury 2019, när Wallin slog upp ögonbrynet på Fury.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Furys självbiografi ”Behind the mask” som kom för två år sedan berättar han att han kämpat med sina demoner sedan har var liten, och att han dessutom drabbats av en stor familjetragedi året före Klytkjomatchen. Hans fru Paris drabbades av ett missfall långt in i graviditeten.

”Ord räcker inte för att beskriva vilken hemsk tid det var för alla i familjen”, skriver Fury.

”Sjukhuset ville ta hand om barnet men jag sa nej, för det är inte i vår kultur, och jag skulle ta hem honom och begrava honom.”

(Kulturen Fury syftar på är den som tillhör det irländska resandefolket, travellers.)

”Tårarna rann – en av de svåraste sakerna jag behövt göra”

”Jag tog upp honom till min pappas hus och hittade en fin plats i trädgården och begravde honom där. Tårarna rann ner för mina kinder när vi bad några böner och jag la dit en sten för att märka ut hans begravningsplats. Det var en av de svåraste sakerna jag har behövt göra.”

I boken tackar Fury Gud för att han tog sig vidare, och för att han nu har verktyg för att jobba med sin mentala hälsa. 

”Depressionens mörka moln kommer alltid hänga över mig, och vill regna gift ner över mig. Så kommer det bara tills dagen jag dör. Men nu, mer än någonsin, inser jag varför jag behövde gå igenom det jag gjorde alla de där åren fram till Klytjko-matchen, och ännu mer efter det.

Hela grejen med mental hälsa; människor som hittar förmågan och modet att erkänna hur de känner, och samhällets förmåga att ta det mycket större allvar, utvecklas hela tiden. Om jag kan spela nån roll i den konversationen, och hjälpa åtminstone en person att ändra väg i liten, det skulle betyda mer för mig än nån seger med handskarna.”

Furys sätt hantera sina kriser väcker beundran bland hans konkurrenter. 

– Det är otroligt starkt. Och att komma och vinna världsmästartiteln som han gjorde. Jag lyfter på hatten för honom. Han är inte bara en stark boxare, han är också mentalt jättestark, säger Robert Helenius, den finska tungviktsboxaren som går en av undercard-matcherna på Fury-galan natten mot söndag.

Helenius sparrade mot Fury när han började vägen tillbaka (”då var han inte i nåt bra skick”), och säger att Fury kan använda sig av verbalt spel även inne i ringen. 

– Han är en lurig boxare som vet exakt vilka ord han ska säga för att trycka på olika knappar hos olika boxaren, så han tröttar ju nästan ut dem före matchen har börjat. Han sa ju i nån intervju att han skulle vara utanför Wilders rum hela natten. Han är ju ett steg tokigare än resten av oss boxare, haha!

TV: ”Det här är en riktig Rocky-historia”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.