Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmanade män att slå sina fruar: ”Bedrövligt”

Billy Joe SaundersFoto: Action Images
Jenny WesterstrandFoto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Jack GrimmerFoto: REUTERS
Billy Joe SaundersFoto: ANDREW FOSKER/SHUTTERSTOCK / ANDREW FOSKER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En screenshot från videon som Billy Joe Saunders la upp.

Boxningsvärldsmästaren Billy Joe Saunders delade en video där han visar ”hur man ska slå sin partner under isolering”.

Saunders fråntas därför nu sin boxningslicens temporärt, skriver Sky Sports. 

– Företeelsen är bedrövlig men den visar samtidigt hur normaliserat mäns våld mot kvinnor är, säger Jenny Westerstrand, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks). 

Coronavirusets framfart har lett till att flera regeringar runtom i världen inskränkt på folks rörelsefrihet. I de allra flesta länder uppmanas folk hålla sig hemma, medan i vissa så måste man stanna hemma. 

När folk började isolera sig larmade Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) att det innebar en stor risk för kvinnor som levde ihop med våldsamma män. 

Nu har den debatten tagit fart i England, mycket på grund av två idrottare. 

Världsmästaren stängs av efter våldsvideon

I förra veckan delade Billy Joe Saunders, som har WBO-bältet i supermellanvikt, en video som Daily Mirror publicerat där han står och slår på en boxningssäck och sedan säger att det är så män ska göra mot sina partners under isoleringen ”om de håller på att käfta”. 

När videon började cirkulera på Twitter tog Saunders avstånd. 

”Jag skulle aldrig ha överseende med kvinnomisshandel. Om jag såg en man nudda en kvinna skulle jag slå honom sönder och samman. Jag ber om ursäkt i fall jag gjorde någon kvinna upprörd”, skrev han enligt Mirror

Det brittiska boxningsförbundet tycker dock att Saunders beteende gick långt över gränsen och har, åtminstone tillfälligt, dragit in 30-åringens boxningslicens. 

De skriver att de ska hålla ett förhör med Saunders så fort det är möjligt. 

Fotbollsspelaren försökte skämta med bunden kvinna

Saunders är inte ensam. Den före detta skotska U21-landslagsmannen i fotboll, Jack Grimmer, som nu spelar för Wycombe Wanderers i League One delade en video på Twitter som han nu har tagit bort. 

I videon går han runt i sitt hus och berättar hur han förberett sig inför sin isolering. I ett segment av videon ser man hur en kvinna sitter bunden på en stol inne i ett rum. 

Den bundna kvinnan i Grimmers video.Foto: Twitter

Efter att Grimmer tog bort videon har han nu bett om ursäkt.

”Jag har tagit bort mitt inlägg från i helgen då jag inser att det var olämpligt. Videon var ett privat skämt i vår familj och borde inte ha gjorts tillgänglig för alla. Jag ber om ursäkt till alla de som tagit illa vid sig och jag skulle aldrig uppmuntra till sånt här beteende”, skriver han.  

På måndagen inträffade ett mord på en kvinna i 65-årsåldern i Storbritannien som av Daily Mail kallas för landets första ”karantänmord”

Roks fördömer videorna: ”Bedrövligt”

Jenny Westerstrand, ordförande i Roks, kallar företeelsen att försöka skämta om mäns våld mot kvinnor för ”bedrövlig”.  

– Och den visar samtidigt hur normaliserat mäns våld mot kvinnor är. Videorna visar det vi i kvinno- och tjejjoursrörelsen vet, att mäns våld mot kvinnor ligger i förlängningen av den stängda dörren, säger hon. 

Att det är just män från idrottsrörelsen som står bakom de här två videorna ser hon som extra beklämmande. 

– Att detta kommer från mansidrotten är bara extra bedrövligt. De har ett tungt arv av nedsättande språk och syn på kvinnor men ett gigantiskt ansvar för hur den uttrycker sig och vad den förmedlar, säger Westerstrand och fortsätter: 

– Vi i kvinnojoursrörelsen förbereder oss för att många kvinnor ska behöva vårt skydd och vårt stöd i spåren av isoleringen. Men just nu är våra telefoner tysta. Precis som det är när våldsmannen är hemma. Vi blir arga och ledsna över den brist på medmänsklighet dessa toppidrottare har visat alla kvinnor, tjejer och barn som har det svårt och är rädda just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.