Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkarens besked till Frida Wallberg: ”Du är döende”

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Frida Wallberg är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare genom tiderna. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
I juni 2013 drabbades Frida Wallberg av en svår huvudskada när hon skulle försvara sin WBC-titel. Wallberg svävade länge mellan liv och död. Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - MAGNUS LILJEGREN

I slutet av juli fördes Frida Wallberg akut till sjukhus. 

Den före detta boxaren hade drabbats av svåra kramper och skakningar, något som SportExpressen rapporterat om tidigare

Nu berättar Wallberg för SVT om orden hon fick höra från läkaren: ”Du är döende”. 

I sommar är det sex år sedan Frida Wallberg fick en svår huvudskada i samband med att hon skulle försvara sin WBC-titel på en boxningsgala i Stockholm. 

Wallberg fick en blödning i huvudet som var nära att kosta henne livet. 

Åren efter har inneburit mängder med rehab, men också flera svåra bakslag. 

Så sent som i slutet av juli fördes Frida Wallberg akut till Universitetssjukhuset i Linköping med svåra skakningar, kramper och hjärtklappning, samtidigt som kräktes och hade svår huvudvärk. 

– Jag skakade i hela kroppen och hade hög puls och hjärtklappning som var oerhört obehaglig, sa Wallberg till SportExpressen då

”Du är döende”

Efter en mängd undersökningar konstaterade läkarna att Wallberg hade farligt låga värden av kortisol, ett hormon som bland annat styr ämnesomsättningen och salthalterna i kroppen. Och vid för låga värden är livshotande. 

I en intervju med SVT berättar Frida Wallberg nu att hon fick höra från en läkare att hon var döende, och om den rädsla hon kände. 

– Jag sa till min bästa vän att det känns som att jag kommer att dö, säger hon till SVT. 

Frida Wallberg medicineras nu för att hålla kortisolvärdet på rätt nivå och har fått lämna sjukhuset. 

Tog WBC-bältet 

Frida Wallberg är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare genom tiderna. Som amatör vann hon 48 av 53 matcher innan hon blev proffs 2004. 

I november 2010 besegrade Wallberg den kanadensiska boxaren Olivia ”Rovdjuret” Gerula, vilket innebar att hon övertog WBC-bältet.

Senare besegrades Gerula ännu en gång i en returmatch om WBC-bältet i september 2011. I april 2012 försvarade Wallberg WBC-bältet återigen, denna gång i en match mot Amanda Serrano i Linköping.

Den 14 juni 2013 skulle Frida Wallberg på nytt försvara sin titel men Diana Prazak vann matchen i Stockholm på knockout då Wallberg drabbades av en blödning i hjärnan. 

I juni 2013 drabbades Frida Wallberg av en svår huvudskada när hon skulle försvara sin WBC-titel. Wallberg svävade länge mellan liv och död. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Efter huvudskadan 2013 har Frida Wallberg aldrig kunnat återgå till arbetslivet eller boxningskarriären, hon är långtidssjukskriven.