Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos i boxningsvärlden – svensken kämpar mot den ryska korruptionen

Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm.
Foto: Privat
Presidentkandidaten Boris van der Vorst tillsammans med Putin under en lunch i Moskva 2019: ”Det är en bild han ångrar grovt i dag”, säger Sjöholm.
Foto: Privat
Umar Kremlyov tillsammans med Vladimir Putin.
Foto: Skärmdump / Instagram
Umar Kremlyov tillsammans med Vladimir Putin.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ett presidentval är på väg att rita om världskartan för boxningen. 

Samtidigt som Ryssland portats från merparten av de internationella idrottsscenerna har Vladimir Putin och hans gode vän Umar Kremlyov lyckats klamra i sig fast vid amatörboxningen. 

Men Sverige, USA, och en rad andra länder får en sista chans att slå hål på den ryska korruptionen – på en illavarslande kongress i Armenien. 

– Vi har ordnat livvakter. Så allvarligt ser vi på säkerhetssituationen, säger Per-Axel Sjöholm, ordförande för det svenska boxningsförbundet.

Per-Axel Sjöholm kunde inte tro sina ögon eller öron. Helt plötsligt – dagen innan valet i maj – uteslöts han och tre andra kandidater till styrelseposterna i det internationella boxningsförbundet, IBA. 

Förbundet och dess integritetsenhet hävdade att kvartetten bedrivit kampanjarbete utanför den utsatta kampanjtiden.  

I kvartetten ingick även nederländaren Boris van der Vorst – den enda konkurrenten till ryske Umar Kremylov. 

Kremlyov valdes därför till fyra nya år. 

Den ryske 39-åringen har, med sina nära band till Rysslands president Vladimir Putin, väckt stort missnöje hos flera av medlemsländerna och tidigare anklagats för korruption. 

Exempelvis fick vicepresidenten Emilia Grueva nog och avgick redan inför valet. 

”Jag skäms mer och mer över att vara medlem i den här styrelsen eftersom den har varit den mest odemokratiska och icke-transparenta någonsin. Den har varit alltför hemlig, manipulativ och kontrollerad av externa parter”, skrev bulgariskan i sitt avgångsbrev. 

Möte med Putin: ”Gillar att umgås med tuffingar” 

Grueva är inte den enda som har slagit larm. Sveriges förbundsordförande Per-Axel Sjöholm har tillsammans med USA, Nederländerna och Nya Zeeland varit de mest drivande i kampen mot Kremlyov och det ryska inflytandet. 

– Kremlyov är i princip ditsatt av den ryska staten, säger Per-Axel Sjöholm. Hela IBA:s organisation styrs till stora delar av den ryska staten. Det är ett gigantiskt problem. 

Sjöholm har själv träffat på Vladimir Putin, under en lunch i Moskva 2019. 

– Alla ordföranden i Europa blev inbjudna och det var massor av förbundstoppar som ville ta bild med honom och så där. Men jag gjorde inte det. Jag vill inte stå bredvid Putin, lika lite som jag skulle vilja stå bredvid Donald Trump. Det gäller att välja sitt sällskap, säger Sjöholm. 

Vad fick du för bild av honom? 

– Han sa inte så mycket. Även fast han satt vid bordet så satt han för sig själv, det var väldigt bisarrt. Men han har ju en förkärlek till kampsport och det känns som att han tycker det är kul att umgås med tuffingar. 

https://www.instagram.com/p/CiVL7guMiVB/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Små förhoppningar: ”Som att prata med en vägg” 

Nu har Sjöholm fått en ny chans att avsätta Kremlyov. Svensken tog tillsammans med de tre andra uteslutna kandidaterna – Boris van der Borst (Nederländerna), Mike Mctee (USA) och Steve Hartley (Nya Zeeland) – det förlorade presidentvalet till idrottens skiljedomstol, Cas, och fick rätt. 

Domstolen menade att valet gått felaktigt till och beordrade IBA att arrangera ett nytt val – som äger rum i helgen. 

IBA och helgens val

IBA är det internationella förbundet för amatörboxning, även kallad olympisk boxning. På herrsidan har sporten funnits på OS-programmet sedan 1904. Amatörboxning skiljer sig från professionell boxning när det kommer till regler utrustning. Proffsboxare får varken använda tröja eller huvudskydd. 

Under helgens kongress i Armenien väljs en president samt tio styrelsemedlemmar för de nästkommande fyra åren. 

Presidentvalet står mellan Boris van der Vorst och Umar Kremlyov. 

IBA består av 203 medlemsnationer och för att vinna presidentval krävs en majoritet av rösterna. Det är dock oklart om samtliga 203 länder kommer att rösta. 

Där gör nederländaren Boris van der Vorst upp med Kremlyov. Men Sjöholm har dock inga jätteförhoppningar på en nederländsk vinst. 

– Det känns lite som att man står och pratar mot en vägg faktiskt. Vi försöker förändra men vi får inga svar. Man känner en väldig hopplöshet. 

Rysk maffia på kongressen

Putin, Kremlyov och Ryssland gör allt i sin makt för att sitta kvar vid rodret. Landet har efter invasionen av Ukraina kastats ner från den internationella idrottsscenen. 

Amatörboxningen är en av få idrotter de fortfarande har inflytande i. 

– De satsar allt de har på detta. Deras mål är att driva den här idrotten till sin egen. Vi vet redan nu inför omvalet att de använt sig av pengar för att påverka. De har bland annat mutat länder i Afrika. Det är ett fruktansvärt spel som är på gång. 

Presidentkandidaten Boris van der Vorst tillsammans med Putin under en lunch i Moskva 2019: ”Det är en bild han ångrar grovt i dag”, säger Sjöholm.
Foto: Privat

Dessutom arrangeras valkongressen i Armenien, ett land som är starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt. 

Där pågår även Nagorno-Karabach-konflikten. 

– Att de väljer att ha kongressen i Armenien säger det mesta om IBA som organisation. 

Men Sjöholm är numera van vid oberäkneligheten och osäkerheten. Under det första valet, i Turkiet, försökte Kremlyov bland annat skrämma upp sina motståndare med den ryska maffian.  

– De flockades runt oss på kongressen. Det känns olustigt men det är den pressen vi lever under. USA har därför inför det här valet ordnat livvakter åt oss. Så allvarligt ser vi på säkerhetssituationen. 

Boxningen har varit en olympisk gren sedan 1904. Men i Los Angeles 2028 är sporten utesluten.
Foto: Scott Mc Kiernan / TT NYHETSBYRÅN

Kan bilda egen organisation

En ny Kremlyov-seger kommer med största sannolikhet rita om kartan för amatörboxningen, även kallad den olympiska boxningen. 

Den internationella olympiska kommittén, IOK, har tagit starkt avstånd från Kremlyov, litar inte på IBA och har redan uteslutit sporten ur OS i Los Angeles 2028. 

Svenska utövare, som exempelvis Agnes Alexiusson, påverkas därför i allra högsta grad av valet.  

– Det är ju svårt för våra boxare att i det långa loppet motiveras om de saknar det tydliga målet som oftast är OS, säger Sjöholm. 

Men för att hålla den olympiska boxningen intakt kan en ny organisation vara i görningen. 

– Det är lite känsligt för mig att uttala mig om det så här inför valet. Men om Kremlyov vinner igen finns ingen annan utväg än att skapa en annan organisation. Jag hoppas givetvis att vi vinner valet, men det kanske 30 procent realistiskt. Annars får vi ta till andra alternativ, säger Sjöholm. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.