Tre fjärdedelar av familjen Alvarez samlad. Fredrik Alvarez längst fram, med pappa Constantino precis bakom till höger. Längst bak i bild skymtas lillebror Giovanni. Foto: ULF RYDTre fjärdedelar av familjen Alvarez samlad. Fredrik Alvarez längst fram, med pappa Constantino precis bakom till höger. Längst bak i bild skymtas lillebror Giovanni. Foto: ULF RYD
Tre fjärdedelar av familjen Alvarez samlad. Fredrik Alvarez längst fram, med pappa Constantino precis bakom till höger. Längst bak i bild skymtas lillebror Giovanni. Foto: ULF RYD
Giovanni Alvarez. Bilden från 2004. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅNGiovanni Alvarez. Bilden från 2004. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Giovanni Alvarez. Bilden från 2004. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

"Jag lever ett liv utan mening – är så tungt"

Publicerad

För knappt ett år sen avled den svenske proffsboxaren Giovanni Alvarez – 36 år gammal.

Livet vändes upp och ner för familjen Alvarez.

I en lång intervju med SportExpressen väljer pappa Constantino nu att bryta tystnaden och berätta om sorgen.

– När Giovanni gick bort gick en del av mitt liv bort, säger han.

Svensk proffsboxning har skådat många stora mästare genom åren. Ingemar ”Ingo” Johansson är givetvis den största, men även namn som George Scott, Armand Krajnc och Anders "Lillen" Eklund nämns bland de främsta. 

På 1990-talet slog bröderna Alvarez igenom i den svenska boxareliten. Först äldre brodern Fredrik och senare också yngre brodern Giovanni. De vann flera titlar och upplevde stora framgångar, främst nationellt men även internationellt.

Fredrik Alvarez valde att avsluta sin boxarkarriär 2002. Då tog livet en snabb vändning och han trillade in i en tung period med kriminalitet och droger. För tolv år sedan berättade han för Expressens Terese Cristiansson om hur snabbt allting gått utför:

– Jag kan inte säga varför jag fastnade, det var som om jag gick rakt ner i en tunnel där allt var droger och droger. 

De senaste åren har Fredrik varit bosatt i Italien med sin lillebror Giovanni, där de drivit ett hotell tillsammans med sina respektive familjer.

Giovanni Alvarez efter mästartiteln 2004.Foto: ARNE FORSELL / ARNE FORSELL © BILDBYRÅN

Men förra hösten slogs allting i spillror. Giovanni lämnade jordelivet – 36 år gammal. 

För brödernas pappa Constantino Alvarez, 66, var det värsta dagen i livet.

Han har tidigare aldrig velat uttala sig om sorgen, men nu känner han sig redo.

– När Giovanni gick bort gick en del av mitt liv bort. Jag menar, jag lever ett liv utan mening. Det är inte lika roligt längre. Ingenting är som innan, säger han med tung röst.

– Giovanni var en stor del av mitt liv, jag var inte bara hans pappa – jag var hans tränare och bästa kompis. Det var hemskt.

"Han var duktig i allt"

Det senaste året har varit som en enda lång mardröm. Han känner inte samma glädje längre.

– Det är hemskt. Det är så tungt. 

Hur ofta tänker du på honom? 

– Mest hela tiden. Han är min pojk.

Vilka är dina starkaste minnen av Giovanni? 

– Inte bara från boxningen, utan även från honom som människa. Han var duktig i allt. Han var bra i skolan, bra i fotboll, en väldigt bra människa. En fruktansvärt snäll pojke, han var inte ond, ingenting. Aldrig bråkat, aldrig festat. Alltid en ren kille.

Hur reagerade du när du fick beskedet att han gått bort? 

– Det var hemskt. Jag var tillsammans med Fredrik när jag fick reda på det. Det var så starkt, säger Constantino med tårar i halsen.

Han är tyst några sekunder, samlar sig, innan han fortsätter berätta:

– Det har varit hemskt för oss alla. Vi blev som en igelkott, vi slöt oss samman. Vi var fyra, men nu fattas en av oss. Det är som en bil med fyra hjul, nu fattas ett av hjulen.

Hur går ni vidare?

– Det är bara köra, försöka leva dag för dag.

Fredrik Alvarez.Foto: BONNY HÅKANSSON

Den äldre sonen Fredrik har tagit sin brors bortgång väldigt hårt, berättar Constantino. Men han har också växt av det.

– Vi mår inte bra, det gör vi inte. Men vi låtsas göra det. Vi måste ju gå vidare. Fredrik har barn också så livet måste gå vidare, tyvärr. Vad ska man annars göra? 

Vad gör Fredrik i dag?

– Han driver vidare hotellet i Italien. Han har blivit mycket mer mogen efter det här med Giovanni. Han tar ännu mera ansvar. Giovanni gjorde allt innan, men nu finns han inte kvar. Fredrik har blivit bättre på allting, han har lämnat sin gamla skit bakom sig för länge sen. Han är hundra procent ansvarig i dag. 

Pappa Constantino bor kvar hemma i Borlänge. Det betyder att han inte kan träffa Fredrik lika mycket som tidigare. Men ett par gånger per år ses de vanligtvis. 

– 2-3 gånger om året brukar det bli. Jag var nere i Italien nu i somras och han kommer hit ibland också.

Minns mötet med Mike Tyson

Trots den enorma sorg han bär i sitt hjärta försöker Constantino ändå att minnas alla roliga minnen han fått uppleva. Han skrattar flera gånger när jag påminner honom om åren i boxningseliten. 

– Det var fina tider det.

Vilka är dina bästa minnen från Giovannis karriär?

– Jag minns när han tog SM-guld som 16-åring, han var den yngste mästaren genom tiderna. Och sen bronset på VM. Och silvret på junior-EM och EM-titeln som proffs. De där fina minnena.

Vad berodde deras framgångar på? 

– Det var jag som låg bakom, haha. Jag tränade dem hela tiden, vi var tillsammans och vi var supernära varandra.

Constantino pratar med en sådan stolthet på rösten att den är omöjlig att ta miste på. Han var alltid på plats när sönerna boxades, vart i världen det än var.

– Det var jättefina minnen det där, synd att de aldrig mer kommer tillbaka.

Hur stolt är du över dina söner?

– Jag är mycket stolt, de har gett mig så mycket. Tack vare dem blev jag också känd! Jag var med på tv, i tidningarna och överallt! Jag fick resa mycket också. Och träffa Mike Tyson! Jag träffade också den stora Ingo Johansson. 

Fredrik Alvarez.Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Hur var det?

– Det var bra, jag gick ut på puben med Ingo Johansson och vi reste tillsammans. Det är inte många som fått uppleva sådana minnen! 

Låter som du träffade många kändisar?

– Vi träffade alla, alla, alla. Alla kända. Filmstjärnor och popstjärnor, alla! De älskade boxningen och tyckte om fajterna. Sen fick man resa mycket, se mycket av världen, New York, Thailand, överallt.

För Constantino Alvarez är livet visserligen tuffare i dag än vad det var innan Giovannis tragiska bortgång, men han gör sitt yttersta för att minnas sin yngsta son med glädje och inte med sorg.

– Jag försöker ta alla de fina bilderna med mig. Jag måste det.

Giovanni Alvarez

Dog: 26 september 2016

Främsta meriter: Yngsta svenska mästaren någonsin 1997, silver i ungdoms-EM 1996, brons i junior-VM 1998, Europatitel 2004

Fredrik Alvarez

Ålder: 42

Bor: Italienska sydkusten

Främsta meriter: Italiensk mästare 1993, VM-titel i supermellanvikt 1997-98

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag