”Jag hoppas att det inte kommer förstöra mitt liv”

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: JULIA DANSARIE

Mikaela Laurén la handskarna på hyllan och gjorde svensk idrott fattigare på både profiler och minnesvärda citat.

SportExpressen har pratat med stjärnan om tomheten efter boxningen, den nya karriären, hennes ofrivilliga barnlöshet – och om varför hon tog på sig rollen som idrottsrörelsens "shitstarter" nummer ett. 

– Man måste ta plats, man måste sticka ut armbågarna, och det har gett resultat. Folk borde uppskatta att man som kvinna vågar sticka ut hakan, säger Laurén.  

Man kan utan att överdriva dela in svensk damboxning i två eror. Före och efter Mikaela Laurén.

Med sina sammanlagt 36 proffsmatcher (31 segrar), sitt WBC-bälte i superweltervikt och sin hätska rivalitet med ärkefienden Klara Svensson, såg hon till att ta sin sport från notiserna till förstasidorna. I hennes arsenal fanns både rena högersläggor och fulnyp – som när hon hällde ut ett glas vatten över kroatiska motståndare Ivana Habazin. 

Men Laurén ångrar ingenting. Boxning är och förblir en show, menar hon. Och med showen kommer vissa krav på utövarna. 

– Folk har trott att jag tar mig själv på ett jättestort allvar. Men man går ju in i en roll inför matcher. Man måste skapa rubriker för att bygga upp ett intresse. Det är inte en jävel som bryr sig om en dammatch om man inte skapar lite kaos runtomkring. Man måste ta plats, man måste sticka ut armbågarna, och det har gett resultat. Folk borde uppskatta att man som kvinna vågar sticka ut hakan, säger Laurén. 

”En otrolig sorg”

Laurén la av med boxningen i juli. Förhandlingarna om en returmatch med Svensson föll samman och med detta tröt även 42-åringens motivation. Men hon saknar ringen. Konstant. 

– Det har varit en otrolig sorg att lägga av. Man fattar att man måste sluta nån gång. Man kan inte vara femtio bast och dansa runt i en ring. Men när det väl händer blir det en stor tomhet, speciellt eftersom jag kände efter att jag fortfarande utvecklades som boxare. Så nu har jag hjälpt folk genom att vara deras sparringpartners, jag har varit i Polen i två vändor. Jag vill ge tillbaka till sporten. Jag vet hur svårt det är att få bra sparring, och är det något jag kan, så är det att sparras. Folk säger att de ser mig som ett slags storasyster inom sporten, säger Laurén. 

Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Hon har också återupptagit en syssla som länge fick stå till sidan för boxningens skull. Laurén är inte bara före detta boxningslegendar: hon är också personlig tränare med ett helt stall kunder.  

– Jag har insett: "Shit, jag måste börja jobba på riktigt". Cashen måste in. Man måste kunna försörja sig. Så det innebär så klart lite stress. Du har inga sponsorer längre, du har inga matchgager. Och man blir inte miljonär som damboxare. Det är en sorg, att jag fick lägga av precis när jag började kunna tjäna pengar, säger hon. 

Men Laurén går inte in i livet efter proffsidrotten utan visioner. Hon planerar att ta sina erfarenheter från ringen och omvandla dem till inspirerande budskap för en betalande föreläsningspublik. ”Det skulle fan sälja”

Och hennes sensmoral är redan klar. 

– Folk nuförtiden ger upp alldeles för lätt. De tror att saker och ting ska komma gratis. Jag tror att jag kan inspirera folk med min berättelse. 

Det vore kul om du och Klara Svensson gjorde en Stefan Holm och Patrik Sjöberg och åkte runt och debatterade om vem av er som egentligen är bäst.  

– Det skulle fan sälja. Det var en bra idé ju. Och jag vet vad jag ska säga. Klara har ju ingen VM-titel, och hon vågade ju inte möta mig igen. Hon skyllde på att hon inte ville betala min pension, men det var hon som begärde pengarna, inte jag. Jag ville ha fajten. Den hade fått mig att fortsätta. 

– Det är många som har sagt till mig att de tappat intresset för boxning sen jag slutade. Och det är kul att höra, att folk har gillat min show. Men det är också jävligt sorgligt. Man vill kunna ge folket det de vill ha. 

Laurén gifte sig med kärleken Peder Södersteen i våras. Båda två när en dröm om att bli föräldrar, men Laurén är medveten om att hennes ålder kan bli en ovälkommen faktor i sammanhanget.

Mikaela Laurén gifte sig med Peder Södersteen i våras.
Foto: Instagram.

– Funkar det inte så har vi ändå ett jävligt bra liv. Vi har varandra och vi är lyckliga. Men man är ju en prestationsmänniska. Man tänker: "Nu vill jag bli mamma" – och så tror man att man ska bli gravid på första försöket. Men det är inte riktigt samma sak, säger hon. 

– Jag trodde aldrig att det var så vanligt. Man hör ju jämt om folk som blir gravida. Men nu sista tiden har jag hört en massa om folk som kämpar. Folk som har försökt i fyra, fem år. Man tänker: "Åh, herregud". Jag som bara trodde att det var att görat. Men så är det ju inte. ”Kanske blir helt knäckt”

Enligt läkarvetenskapen minskar kvinnors fertilitet efter att de har fyllt 35. Statistiken säger att ungefär 15 procent av landets par vid något tillfälle kommer att drabbas av ofrivillig barnlöshet. 

– Jag hoppas att det inte kommer att förstöra mitt liv om jag inte kan få barn. Nu har jag fortfarande hoppet. Funkar det inte, då kanske man blir helt knäckt. Det vet jag inte, säger Laurén. 

– Alla säger: "tänk inte på det, slappna av". Men det är ju jävligt lätt. Jag ska försöka att inte tänka på det. Vi ska på bröllopsresa till Jamaica i januari. Vi kanske lyckas där? Det vore ju magiskt. Laurén kommer på sig själv och slår fast att en graviditet i och för sig inte skulle passa helt optimalt ihop med hennes planer inför Jamaica-resa. Hon vill dricka rom och surfa. Hon räknar nämligen med att vara en naturbegåvning bland vågorna. 

– Jag har ju vattenvana och bra balans från kampsporten. Så det finns i mig, säger hon och lägger till en klassisk Laurén-replik som visar att showen inte är över, inte på långa vägar:

– Jag har talang för det mesta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.