Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter galan: "Det är pinsamt"

Daniel Ståhl fick priset som Årets manlige idrottare.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Badou Jack.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Badou Jack blev utan pris på Idrottsgalan – trots han lyckats med en bragd som ingen svensk tidigare mäktat med.

Nu rasar de boxningsfrälsta mot galan. 

2017 var ett drömår för Badou Jack.  I somras knockade han britten Nathan Cleverly och säkrade sin andra världsmästartitel. Han är därmed Sveriges första boxningsvärldsmästare i två viktklasser. Men det räckte inte för att bräcka Daniel Ståhl.

Diskusstjärnan, som slog nytt svenskt rekord och tog hem ett silver i friidrotts-VM, knep utmärkelsen "Årets idrottare" på Idrottsgalan. Jack fick gå hem lottlös från galan, vilket väcker reaktioner från Sveriges boxningsfrälsta.

Joseph Tekie, som tävlat professionellt i fitness, ventilerade sin frustration på Instagram.  

Badou Jack utan pris

"Vad är det som händer? Hur många bälten krävs det för 'the people's champ' att få vinna priset som årets manliga idrottare? Men samtidigt så får man inte klanka på de som har vunnit de har kämpat minst lika mycket. Men jag säger bara, världsmästare i två viktklasser och han vinner priser utomlands, men landet han är född och uppfostrad i kan inte ge honom ett enda", skriver Tekie på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/BeAF974B3_R/

Tekie får medhåll från en annan fitnessprofil, Zimzon Lelo, känd från TV4-programmet Gladiatorerna.

"Pinsamt", skriver Lelo. 

"Då hade jag varit större"

I en intervju med SportExpressen berättade Jack att inte känt sig omfamnad fullt ut i Idrotts-Sverige. 

– Det är klart, hade jag hetat något annat, varit blond och blåögd, då hade jag varit större, sa Jack då. 

– Det vet jag, men så är det bara. Det är bara att gilla läget. Jag strävar inte efter uppmärksamhet. I USA behandlar alla mig grymt, samma sak i Gambia. Som sagt, boxningen är inte stor i Sverige, och det kan vara det. Alla vet vem Zlatan är, han skulle säkert bli mer folkkär om han var helsvensk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.