Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ignorerar hennes anmälan: ”Känns som att jag är luft”

Foto: LENNART LUNDKVIST / NERIKES ALLEHANDA
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN

En kvinnlig boxningsdomare anklagar OS-domaren Stefan Nordin för att ha antastat henne. 

Kvinnan anmälde Nordin till disciplinnämnden – men snart ett år senare kan ingen svara på vad som hänt med anmälan. 

– Processen som sådan är ett totalt misslyckande, säger förbundets ordförande Per-Axel Sjöholm. 

Det var på en tävling i Borås i maj förra året som en kvinnlig boxningsdomare menar att hon antastades av den tidigare OS-domaren Stefan Nordin, 54. Enligt kvinnan tog Nordin tag om hennes rumpa med ena handen. 

På plats i Borås tog hon upp händelsen med tävlingsledare Susanne Kärrlander och disciplinnämndens Anne Marete Mellemsaether. 

Kärrlander och Mellemsaether tog i sin tur ett snack med Nordin, som bad om ursäkt till kvinnan dagen efter. 

”Borde ha stängts av där” 

Susanne Kärrlander delar dock i dag inte bilden av vad som ska ha skett i Borås. 

– Vad jag minns handlade det mer om att Stefan hade skämtat olämpligt. Så jag tog upp det med Stefan, säger Kärrlander. 

Den kvinnliga domaren påpekar samtidigt att hon tagit hjälp av en domarkollega för att tydligt visa för Kärrlander vad hon menar ska ha skett. 

Kvinnan menar också att disciplinnämndens Anne Marete Mellemsaether sagt att händelsen är någonting man får räkna med, något Mellemsaether förnekar till Expressen att hon sagt. 

Anmälan har fallit mellan stolarna

– Om jag anmälde, hur skulle det påverka mig? Kommer jag kunna döma som vanligt om jag går emot honom? säger kvinnan. 

Men den 6 juni förra året, en vecka efter tävlingarna i Borås, anmälde den kvinnliga domaren händelsen till Svenska boxningsförbundets disciplinnämnd. 

Därefter har turerna kring anmälan varit många. 

 Personen som tog emot anmälan slutade och processen drog ut på tiden. 

 Kvinnan uppmanades göra en ny anmälan till Värmlands-Närkes distrikt, där Stefan Nordin är verksam. 

Dit nådde aldrig anmälan. Men i mars fick Jean Altun, ordförande i förbundets valberedning, höra talas om fallet och lyfte frågan på nytt. 

Vad som hänt med anmälan, nästan ett år efter att den lämnats in, är oklart. 

– Det verkar som att den ligger och skräpar i en byrålåda, säger en person inom förbundet till Expressen. 

Kvinnan är uppgiven över situationen. 

– Det känns som att jag är luft. Man syns inte, man får inte sin röst hörd. Man tystas bara ner. Man hamnar där, ensam, och dras med det som man har blivit utsatt för. Sen börjar man tänka ”hände det här på riktigt?”. Man ifrågasätter sig själv och situationen, säger hon. 

Förbundets svar: ”Ett misslyckande” 

Per-Axel Sjöholm, ordförande för Svenska boxningsförbundet, kan inte kommentera enskilda disciplinärenden, men han är besviken över hanteringen av anmälan. 

– Processen som sådan är ett totalt misslyckande. Vi ser oerhört allvarligt på detta givetvis, och kommer vidta åtgärder för att ärendet ska påskyndas, säger Sjöholm. 

Den utdragna processen grundar sig främst i följande:

 Svenska boxningsförbundets disciplinnämnd menar att de inte kunnat ta sig an anmälan på grund av jäv. Därför har de hänvisat vidare till Värmlands-Närkes distrikt. 

Värmlands-Närkes distrikt menar å sin sida att ansvaret ligger på Svenska boxningsförbundet. 

”Känner mig som ett barn på dagis” 

Så vem har rätt?

Enligt uppgifter till Expressen ska Svenska boxningsförbundet ha varit i kontakt med Riksidrottsförbundets jurister för vägledningen i fallet. 

Juristernas slutsats: Ansvaret för anmälan ligger på förbundets disciplinnämnd. De personer som anses jäviga ska bytas ut mot suppleanter, något som inte skett. 

Stefan Nordin, som fortfarande är aktiv domare, berättar för Expressen att han är ångerfull över det som skedde i Borås. 

– Jag är jätteledsen att hon tog illa vid sig. Det var aldrig menat på något annat sätt än att på ett skämtsamt sätt skrämma henne lite. Det var heller inte som att jag grabbade tag i häcken på henne. Jag tog tag i sidan på henne och sa ”vad står du här för?. Men jag gjorde fel och för det har jag bett om ursäkt. 

Enligt Stefan Nordin är det inte bara händelsen i Borås som ligger bakom anmälan, utan lyfter även fram interna konflikter inom förbundet. 

– Det här är för att ge mig en smäll på käften. Att hon tog illa vid sig förstår jag och hon har all rätt att känna så, men nu var det som att det blev två flugor i en smäll. 

Teorierna och konflikterna, spelar de någon roll med tanke på händelsen i sig? 

– Absolut inte. Men jag har bett om ursäkt, jag gjorde fel. Vad mer kan jag göra? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.