Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historisk som första kvinna – nu vågar hon inte åka hem

Sadaf Khadem. Foto: Instagram
Sadaf Khadem. Foto: Instagram

Sadaf Khadem blev historisk när som som första kvinna från Iran deltog i en officiell boxningsmatch.

Men nu vågar hon inte resa hem.

Anledningen? Hon bar shorts under matchen.

På lördagen avgjordes en amatörmatch i boxning mellan iranskan Sadaf Khadem och fransyskan Anne Chauvin i den franska staden Royan. Vanligtvis hade en sån här match knappast fått någon uppmärksamhet i stora internationella medier, men det här var inte vilken amatörmatch som helst.

Det var en historisk tillställning då 24-åriga Khadem blev den första iranska kvinna att delta i en officiell boxningsmatch. Enligt BBC hoppades Khadem få en hjältinnas mottagande vid hemkomsten.

Men så verkar det inte bli.

Enligt BBC var grundplanen att Khadem skulle flyga tillbaka till Irans huvudstad Teheran i veckan, men nu har hon ställt in resan.

Detta för att hon är rädd för att bli gripen. På plats på Paris flygplats Chiles de Gaulle fick hon höra att hon var efterlyst i hemlandet på grund av sin klädsel.

”Vissa har en föråldrad syn på det i mitt hemland”

Khadem fajtades i ett grönt linne och vitröda shorts. Det är det som hon misstänker kan leda till att hon ställs inför rätta.

– Jag fajtades i en officiell match där jag bar ett linne och shorts, vilket är helt normalt i hela världen, men jag bar inte en hijab och jag tränas av en man och vissa har en föråldrad syn på det i mitt hemland, säger Khadem enligt BBC.

Iranska idrottskvinnor måste täcka sitt hår, sin hals, sina armar och sina ben när de tävlar. Fram tills nyligen hade det inte varit tillåtet av AIBA (Internationella boxningsförbundet), men de ändrade sin klädkod i februari.

En talesperson för Irans ambassad i Paris säger till Reuters att hen inte kan kommentera huruvida Khadem är efterlyst eller inte. Men Hossein Soori säger enligt BBC till en iransk nyhetsbyrå att så inte är fallet.

– Khadem är inte en del av Irans boxningsförbund, så från vårt perspektiv är allt hon gör hennes privatsak.

https://www.instagram.com/p/BwSnhYIJlx2/