Hårda kritiken: ”Förbjud det – väck med skiten!”

Foto: PRIVAT
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Den 15 december går han en VM-match i Hamburg.

Seger där och Sven Fornling har tagit det första steget mot sitt stora mål: att bli en svensk folkhjälte.

– Jag är ett slags Jesus inom boxningsvärlden, säger Fornling. 

Sven Fornlings karriär har alltid varit av det brokiga slaget, och de senaste turerna i hans boxningsliv har gått i linje med resten. Först fick han sin drömmatch mot världsmästaren Karo Murat. Sedan blev matchen inställd. Sedan skulle den bli av trots allt – i december. 

Men Malmöpågen som var överviktig och mobbad som ung är van vid att behöva bemästra hinder. Och inget har någonsin kunnat få honom att sluta drömma stort. 

– Jag har någonting inom mig som jag inte kan förklara. Det är en känsla, att jag är ett slags Jesus inom boxningsvärlden. Alla har räknat ut mig. Varenda tränare har sagt: “Sven, han är en schysst kille, men han kan inte bli någon bra boxare”. Men jag har en sån jävla vinnarskalle, säger Fornling. 

Murat är IBO-mästare i lätt tungvikt. Spelbolagen och tyckareliten håller honom som favorit inför matchen – men Fornling är inte vidare rädd. 

Sven Fornlings märkliga värld

– Jag tror att han underskattar mig grovt. Vi har sparrats ihop och då var han i en dålig form. Han hade det tufft, och ibland hade jag övertaget. Men det skyllde han på sin dåliga form, säger Fornling. 

– Han är en ganska otrevlig person. Han tycker att han är bättre än alla andra. Han kör fula tricks på sparringen, slår i fula lägen. Jag har respekt för honom som boxare, men jag har inte respekt för honom som person. 

Men Fornlings dröm tar inte slut med att han slår Murat och iklär sig mästarbältet. Hans vision sträcker sig längre än så. Han vill lyckas med något som egentligen ingen svensk boxare har åstadkommit sedan Ingemar Johanssons dagar: bli folkkär, i paritet med en framgångsrik skidåkare eller fotbollsspelare. 

– Det är skitsynd att boxningen blir förbisedd. Förbudet förändrade allt, förändrade folks opinion kring det. Jag trodde att det skulle bli annorlunda med Badou Jack. Att allt som behövdes i Sverige var en riktigt bra boxare. Men vi blir alltid förbisedda. Folk tycker att det är lite fult med kampsport, säger Fornling. 

”Förbjud orientering”

Kollar man bara på Idrottsgalans nomineringar så är väl orientering en större sport i folksjälen än boxning. 

– Förbjud orientering. Väck med skiten. Så klart att boxningen blir förbisedd. Jag har inte märkt av det, men om jag inte vinner Jerringpriset 2019 kommer det att ta hus i helvete. 

– Jag tror att mycket kan förändras om vi får en boxare som är folkkär. 

Kan det bli du?

– Absolut. Jag är mer av folkets man än Badou Jack. Han bor i USA, han pratar om "där jag kommer ifrån, Europa". Det är en konstig sak att säga. 

– Jag har en stark anknytning till Sverige. Jag jobbar vid sidan av, jag är en vanlig människa. Jag kan bli en folkets hjälte. 

Svenska dominanten i orientering: Tove Alexandersson.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Apropå Jack: när möts ni två i ringen? 

– Jag har sagt till honom att han ska passa sig. Men det finns ingen anledning innan jag slår Murat. Han har inget att vinna på att möta mig i dag. Men när jag tar Murat och IBU-bältet, då har jag legitimitet att utmana honom. 

Den matchen har ju potential att bli superstor. Och lukrativ. Vad får du förresten för Murat-matchen? 

– Det är kanske två årslöner för ett hyfsat välbetalt jobb. Och om jag vinner den här matchen kan det tiodubblas till nästa match. 

”Folk är väldigt falska”

Fornling använder sin tunga som han använder sin vänsterjabb. Han tycks ha en stark åsikt att bjuda på oavsett ämne eller infallsvinkel. En skarp kontrast till många andra idrottare som jag pratat med, som gärna uttrycker sig mer strömlinjeformat och lättglömt. 

– Folk är väldigt falska i andra sporter. Boxare kan låtsas vara arga för att skapa en hype, men andra idrottare går runt och ler och låtsas att allt är så bra hela tiden. Som friidrottare. Alla känns så jävla kexchokladiga, säger Fornling, som inte hymlar med sina mer mänskliga sidor. 

– Jag kan erkänna att jag tar mig en rejäl fylla ibland. Det har jag all rätt till. Det finns ingen som förtjänar det mer än jag, jag jobbar stenhårt. 

– Jag är så trött på alla idrottare som ska vara så jävla perfekta.

”Bryr mig inte om lyx och flash”

Han beskriver sig som "folkets man", den gode Fornling. Och hans plan för framtiden matchar imagen. 

– Jag bryr mig inte så mycket om lyx och flash och hus i Vegas. Jag tar gärna emot det, men egentligen vill jag bara kunna boxas på heltid. Min anställning är på hundra procent. Nu kanske jag jobbar femtio procent fram till matchen. Jag har en chef som är schysst, han gillar boxning. Oftast har jag gått upp sex på morgonen, tränat en och en halv timme, åkt till jobbet i åtta timmar, sedan dragit och tränat två timmar. För mig är det vardag, säger Fornling. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.