Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Wallberg boxas igen: "Var tvungen"

Foto: Anna Hållams

HALMSTAD. Slagen är stenhårda, tekniken briljant.

Att Frida Wallberg inte kunde gå för två år sedan är helt omöjligt att förstå när hon nu är tillbaka i ringen.

Men att börja boxas på riktigt igen är inte aktuellt.

– Jag skulle aldrig gå en match nu. Jag är inte frisk än och jag har en dotter att tänka på, säger Wallberg när SPORT-Expressen träffar henne i Halmstad.

Personfakta:

NAMN: Frida Wallberg.

ÅLDER: 32 år.

BOR: Åtvidaberg och Göteborg.

FAMILJ: Dottern Nellie. Pappa, mamma, bror, syster.

BOXNINGSKARRIÄR: Är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare genom tiderna. Som amatör vann hon 48 av 53 matcher (6 SM-guld, 4 NM-guld, 1 EM-guld, 1 VM-guld). 2004 blev Frida Wallberg proffs.

I november 2010 besegrade Wallberg den kanadensiska boxaren Olivia "Rovdjuret" Gerula, vilket innebar att hon övertog WBC-bältet.

Senare besegrades Gerula ännu en gång i en returmatch om WBC-bältet i september 2011.

I april 2012 försvarade Wallberg WBC-bältet återigen, denna gång i en match mot amanda Serrano i Linköping.

Den 14 juni 2013 skulle Frida Wallberg på nytt försvara sin titel men australiskan Diana Prazak vann matchen i Stockholm på knockout. Wallberg drabbades av en hjärnblödning och opererades akut på Karolinska universitetssjukhuset efterföljande natt. Tiden efter det har varit en lång och tuff rehab.

Hopprepet piskar mot mattan, det går så snabbt att man aldrig ser själva repet. Endast det smattrande ljudet vittnar om att det är i rörelse.

Ibland ökar tempot än mer.

Sättet att hoppa rep, det vansinnigt rappa, så typiskt för en boxare.

Så är det också en av världens bästa boxare som står där på golvet och värmer upp.

Tränaren Johan Herö hjälper Frida Wallberg, 32, att snöra på handskarna, sedan kliver hon in i ringen.

Först ensam.

Boxandes i luften, fokuserad och med ett lätt frustande ljud när hon slår mot motståndaren som inte finns.

En liten stund senare kliver tränare Herö in i ringen.

– Vill du köra ronder?

Han tittar på Wallberg som svarar med ett kort "ja".

Sedan börjar det som känns som smått overkligt.

Frida Wallberg går loss mot tränare Herös mittsar, höger, vänster, höger, vänster.

– Baam, baam, baam!

För varje slag hörs de trummande orden från Wallberg, som att kraften i slagen kommer ut ur munnen.

– Hon boxas bättre än många killar, plus att hon har bättre teknik, säger Herö.

För två år sedan kämpade Frida Wallberg för sitt liv.

Det är omöjligt att förstå när man ser henne i ringen nu.

Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams
Foto: Anna Hållams

Knockades i titelmatch

Det var på kvällen den 14 juni 2013 som Frida Wallberg skulle försvara sin WBC-titel i Stockholm.

I matchens åttonde rond fick Diana Prazak in ett slag med vänstern mitt i ansiktet. Frida Wallberg föll, men reste sig. Kort därefter fick australiskan in nästa smäll och domaren avbröt matchen.

Medan Prazak jublade hängde Frida Wallberg vid ringhörnan tills läkare tillkallades.

Wallberg hade drabbats av en hjärnblödning som var nära att kosta henne livet.

– Det är svårt att tänka på den tiden. Jag kommer inte ihåg så mycket från matchen, det hände något i fjärde eller femte ronden, sedan minns jag inte mer.

Wallberg fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon opererades akut. Hon överlevde men sviterna efter olyckan var många.

Frida Wallberg, då 30 år gammal, fick lära sig att gå, äta, prata och klara av ett toalettbesök igen. Hon var som ett barn.

– Det var en fruktansvärd period, jag mår dåligt när jag tänker på den.

Vi sitter på ett kafé i Halmstad. Wallberg har spenderat stora delar av sommaren här på Västkusten.

– Jag behövde ett miljöombyte, något nytt. Jag har vänner här som jag tränar tillsammans med och trivs väldigt bra med det, säger Wallberg som annars bor växelvis i huset i Åtvidaberg och lägenheten i Göteborg där dotter Nellie, 8, som hon har delad vårdnad om bor.

Det är torsdag förmiddag, klockan är strax efter tio och Frida har just kört ett pass på gymmet. Hon ser grymt vältränad ut.

– Jag tog det ganska lugnt i dag, det var tuffare i går. Men jag försöker träna varje dag jag mår bra, vissa dagar blir det två pass.

Wallbergs vardag består till stor del av träning och rehab och det har den gjort ända sedan hon hängandes över en rullator tog de första staplande stegen på sjukhuset efter operationen.

– Träningen är min medicin, min räddning. Det är den som får mig att må bra, säger Wallberg som dock konsekvent har undvikit en sak sedan den där fasansfulla kvällen i juni för två år sedan.

Boxning.

Hon har inte velat prata om boxning, inte kunnat titta på boxning och allra minst boxas själv.

Klev in i ringen

Men för ett par veckor sedan hände något.

Frida Wallberg tog på sig boxhandskarna igen och klev in i ringen.

– Jag var tvungen att ta steget. Någonstans har jag vetat att jag var tvungen att göra det till slut, för att ta mig vidare.

Varför kändes det som ett måste?

– Boxningen har varit en så stor del av mitt liv och jag kunde inte bara släppa det, säger Wallberg som via vänner kom i kontakt med den personlige tränaren Johan Herö.

– Det var en märklig känsla att linda händerna och snöra på sig handskarna igen. Jag var pirrig, nästan lite nervös men jag fick en otrolig kick av att gå in i ringen.

Är du inte rädd att det ska hända något igen?

– Det finns alltid en rädsla att det ska hända något så allvarligt igen, jag kunde lika gärna ha dött då för två år sedan.

– Samtidigt kan jag inte vara rädd utan måste våga se framåt och nu kände jag mig redo att ta det här steget.

Vad är målet med att boxas igen, är planen att gå en match i framtiden?

– Nej, jag är inte frisk än och jag har en dotter där hemma. Jag skulle aldrig riskera att det händer något och läkarna säger att det är farligt om jag får en smäll på huvudet.

– Jag gör det här för välbefinnande och för att jag var tvungen att ta det där steget. Men det är fantastiskt att boxas igen, jag får ett enormt lyckorus av det, säger Wallberg.

"Syns att hon är ett proffs"

Tränaren Johan Herö är imponerad.

– Hon är världsmästare, ett före detta proffs. Det syns. På fötterna, i slagen, tekniken, allt. Om hon gick en match på riktigt skulle hon klara sig bra även om jag vet att det inte är aktuellt.

Alla dagar är dock inte som den här torsdagen när Frida klarar av att köra dubbla träningspass. I söndags blev det akut ambulansfärd till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hon hade just lämnat dottern Nellie på den tidiga tennisläger därefter skulle hon själv och en vän åka till gymmet.

– Helt plötsligt blev jag extremt yr och började må illa. Vi fick stanna bilen mitt på Avenyn och jag klev ur och kräktes gång på gång. Benen bar mig inte och i stället för träning blev det ambulans till sjukhuset.

Dropp och smärtstillande, läkarna försökte få bukt med attacken Frida drabbats av.

– Det är svårt de där gångerna, varken jag eller läkarna vet om det är migrän, som jag alltid lidit av, eller om det beror på skadan, men det är jobbigt när det händer. Jag bara spyr och spyr och det gör extremt ont i huvudet.

– Jag vill inte leva då.

De dåliga dagarna, som i söndags, har blivit färre och de bra har blivit fler.

– Det är fortfarande väldigt mycket upp och ner men jag mår bättre än på länge och jag känner mig stark.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är fortfarande sjukskriven och det är en lång väg kvar men jag har många saker jag vill göra och flera på gång. Att föreläsa och inspirera andra genom att dela med mig av vad jag upplevt är något jag vill och kommer att göra. Det gäller bara att ta steget.

– Precis som med boxningen.

Knocken och vägen tillbaka

14 JUNI 2013 – FÅR HJÄRNBLÖDNING

Frida Wallberg skulle försvara sin WBC-titel i Stockholm men i den åttonde ronden knockades hon av australiskan Diana Prazak. Wallberg fördes till Karolinska universitetssjukhuset där hon opererades akut för hjärnblödning.

2 MARS 2014 – ÅKER VASALOPPET

Efter hjärnblödningen väntade en tuff rehabilitering. Gå, prata, äta. Allt fick Wallberg lära sig på nytt men viljan och envisheten var enorm. I mars lyckades hon med den imponerande utmaningen, att köra och ta sig i mål i Vasaloppet.

22 SEPTEMBER 2014 – FÅR ETT BAKSLAG

Wallberg drabbades av extrem huvudvärk och illamående och fördes med ambulans till Linköpings universitetssjukhus där hon hjärnröntgades. Proverna visade dock inte på någon ny blödning och Wallberg fick lämna sjukhuset efter några dagar.

5 AUGUSTI 2015 - TILLBAKA I RINGEN

Drygt två år efter skadan tar Frida Wallberg för första gången på sig boxhandskarna igen och kliver in i ringen. Syftet är inte en tävlingscomeback utan att känna välbefinnande. "Jag får ett enormt lyckorus av att boxas igen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.