Carl Frampton. Foto: Press Eye Ltd/Rex/Shutterstock / PRESS EYE LTD/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESCarl Frampton. Foto: Press Eye Ltd/Rex/Shutterstock / PRESS EYE LTD/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Carl Frampton. Foto: Press Eye Ltd/Rex/Shutterstock / PRESS EYE LTD/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Bilden som lett till att familjen Frampton mordhotats. Foto: TwitterBilden som lett till att familjen Frampton mordhotats. Foto: Twitter
Bilden som lett till att familjen Frampton mordhotats. Foto: Twitter

Familjen dödshotades efter Framptons bild

Publicerad

Nyligen poserade boxningsstjärnan Carl Frampton på bild iklädd en tröja från det gaeliska idrottsförbundet.

För det har han och hans familj fått ta emot mordhot.

"Hur får jag reda på vem den här personen är", skriver Framptons fru, Christine, på Twitter.

I slutet på 1960-talet inleddes konflikterna på Nordirland som på engelska är kända som "The Troubles". Konflikten rådde mellan republikaner (främst bestående av katoliker) som ville integrera Nordirland, som är en brittisk provins, med Irland.

På andra sidan stod lojalistiska grupper (främst protestanter) som motsatte sig det. Totalt dödades över 3500 personer i konflikten innan den lugnade ner sig i slutet på 1990-talet.

Men det är fortfarande spänt mellan katoliker och protestanter i Nordirland, något som ligger till grund för hoten som har riktats mot den nordirländska boxningsstjärnan Carl Frampton.

Bilden på Frampton väckte kritik

30-åringen, som rankas som världens bästa boxare i viktklassen fjädervikt, poserade nyligen på bild i klädd en tröja från det gaeliska idrottsförbundet (GAA). GAA är Irlands största idrottsorganisation där traditionella irländska idrotter så som hurling och gaelisk fotboll.

Det uppskattades inte av alla. Frampton fick hård kritik på sociala medier från den mer lojalistiska delen av Nordirlands befolkning, något Frampton tog med ro.

Men det stannade inte vid kritik.

Framptons fru, Christine, visade på Twitter att hon, Carl och parets gemensamma barn har blivit mordhotade.

Hotas till livet efter bilden

Bilden Christine har delat med sig av är en skärmdump från Facebook där någon har skrivit: "Du, dina barn och Carl kommer att mördas".

Personen låter hälsa att han kommer från UVF (Ulster Volunteer Force) en probrittisk paramilitär grupp i Nordirland. Det är dock inte bekräftat.

Både Christine och Carl har delat med sig av bilden i hopp om att få tag på personen som hotar dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag