Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elin Cederroos om titelmatchen i Madison Square Garden

Elin Cederroos gör sig redo för matchen i Madison Square Garden i New York.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Amerikanska motståndaren Franchon Crews-Dezurn, promotorn Eddie Hearn och Elin Cederroos på presskonferensen i New York.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Elin Cederroos och hennes tränare Alexander Wennersten inför stormatchen i New York.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

NEW YORK. I helgen gör Elin Cederroos det ingen svensk gjort förut: Hon kliver upp i ringen i Madison Square Garden för att ta alla boxningens mästarbälten i supermellanvikt.

Det har redan börjat svingas. Motståndaren Franchon Crews-Dezurn delar ut en känga – mot Cederroos bakgrund som fotbollsspelare. 

– Jag kommer äga ringen och jag kommer göra det riktigt jobbigt för henne, svarar Elin Cederroos.

Elin Cederroos, 37, från Västerås har varit i New York i snart en vecka för att acklimatisera sig och ladda för titeldrabbningen på boxningens mest klassiska scen: Madison Square Garden. 

Obesegrade Cederroos (8–0) kommer till fajten som regerande mästare i supermellanvikt hos WBA och IBF.

I andra ringhörnan står Franchon Crews-Dezurn (8–1), som har titlarna hos WBC och WBO, och för första gången ska boxningsmagasinet The Ring dela ut sitt mästarbälte i damernas supermellanvikt till ”the unified champion”. Så fem bälten står på spel under natten mot söndag, svensk tid. 

Cederroos om titelmatchen: ”Fantastiskt”

Huvudmatch på galan är lättviktsmötet mellan amerikanska Amanda Serrano och irländska Katie Taylor, vilket beskrevs som den största dammatchen någonsin. 

Det märks under presskonferensen under torsdagskvällen, svensk tid. Det ligger buzz och förväntan i luften. 

– Det är helt fantastiskt. Jag verkligen bara tar in hela stämningen med Garden och allt… Jag är så redo! Det kan inte bli bättre. Första gången en svensk boxare som får chansen i Madison Square Garden – och det är jag. Jag bara njuter, säger Cederrroos efter presskonferensen. 

Under presskonferensen fick Elin Cederroos en syrlighet slängd mot sig från Franchon Crews-Dezurn för sin bakgrund som elitfotbollsspelare (fem allsvenska säsonger i Hammarby och Djurgården fram till 2010). 

– Skillnaden mellan mig och Elin är att hon är en fotbollsspelare som börjat boxas, medan jag har boxats halva mitt liv. Jag tänker inte förlora mot nån deltidsboxare. Jag kommer bjuda på en show. Punkt slut, säger Crews-Dezurn, som också hävdar att hon är ”hungrigare” än svenskan. 

– Hon kan vara hur hungrig hon vill, men jag kommer stå där som vinnare. Hon har inte känt den här kraften som jag har. Jag kommer äga ringen och göra det riktigt jobbigt för henne, svarar Cederroos.

En man stoppar Elin Cederroos på gatan i New York för att ta en bild.
Foto: Johan Eriksson
Team Cederroos utanför Madison Square Garden.
Foto: Johan Eriksson
”Jag står rak i ryggen och har gjort jobbet, jag förtjänar att vara här”, säger Cederroos.
Foto: Johan Eriksson
Cederroos under fotbollstiden, som lagkapten i Djurgåren 2010 i duell med Josefin Qvist i Linköping.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

”Det största jag kan göra”

På plats i New York finns maken Jonas, mamma och syskon för att stötta Elin Cederroos i karriärens största ögonblick (barnen Mira, 9, och Jack, 6, får vara hemma med morfar och kolla matchen i efterhand när mamma är hemma igen). 

– Det är svårt att sätta ord på det här. Det är det största jag jag kan göra som boxare i den här viktklassen. Så jag försöker vara ”in the moment” och ta in allting. Det är bara så mycket känslor. Jag står rak i ryggen och har gjort jobbet, jag förtjänar att vara här, jag ursäktar mig inte en sekund, säger Cederroos. 

Under fredag vägde boxarna in: Cederroos på 76,1 kilo och Crews-Dezurn på 75,6.

Galan sänds hos stremingtjänsten DAZN.

Exklusiva sällskapet som Cederroos kan bli del av

Boxarna som haft alla fyra bälten samtidigt (WBA, WBO, WBC, IBF)

Män:

Bernard Hopkins (mellanvikt)

Jermain Taylor (mellanvikt)

Terence Crawford (juniorweltervikt)

Oleksandr Usyk (cruiservikt)

Josh Taylor (juniorweltervikt)

Saul ”Canelo” Alvarez (supermellanvikt)

Kvinnor:

Cecilia Brækhus (weltervikt)

Claressa Shields (mellanvikt)

Katie Taylor (lättvikt)

Jessica McCaskill (weltervikt)

TV: Youtubestjärnans galna bet – en miljon dollar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.