Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter dödsfallet: Berghults titelmatch skjuts upp igen

Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Kanada har stoppat all proffsboxning efter ett dödsfall i ringen.

Patricia Bergults titelmatch skjuts upp igen. 

– Det är väldigt oklart fortfarande, vi har mejlat med dem i Kanada, men har inte fått något svar. Helt ärligt så vet vi faktiskt inget ännu, vi ligger på och försöker få svar, säger hon.

Det var för en vecka sedan som den 18-åriga proffsboxaren Jeanette Zacarias Zapata avled efter att ha knockats medvetslös under en gala i Montreal.

De kanadensiska myndigheterna ska utreda mexikanskans död och har därför stoppat all proffsboxning på obestämd tid. Det gör att Berghult, som skulle ha gått en titelmatch mot Marie-Ève Dicaire i Bell Centre i Montreal nästa fredag, får vänta ytterligare en tid på att möta kanadensiskan.

– Det är frustrerade, vi har försökt få kontakt med dem, men har inte fått något svar alls. Jag hade förstått om de hade svarat att de inte kan ge något besked men att det lutar åt att det blir den eller den månaden, eller ”nej det blir inte alls”, säger Berghult.

Tränaren Kamran Kabinejad:

– Jag har aldrig varit med om maken, att en match blir uppskjuten flera gånger, och vi får inga svar från Kanada om nya datum, säger han till Nerikes Allehanda.

– Vi börjar bli desperata, men har sagt att vi får ge det den här veckan. Sedan får vi väl skita i dem och ta kontakt direkt med WBC i stället och se om de godkänner att vi sätter upp en titelmatch i Sverige i stället. Det är Patricia som har förstatjing på att utmana om det här bältet, så vi skulle kunna boxas om det här hemma i stället.

Två år utan match

Berghult skulle ha mött Dicaire redan den 18 juni. Då flyttades matchen fram till den 17 september på grund av ökad smittspridning av covid-19 i Kanada. Hon har IBO-titeln i superweltervikt och ska nu gå en titelmatch om den vakanta WBC-titeln.

– Vi har sagt att vi inte kan vänta hur länge som helst utan får försöka rodda det själv och få matchen till Sverige. Vi försöker göra allt för att det ska bli match och hoppas fortfarande att det ska bli i Kanada och att det bli senare i oktober eller november, säger 27-åringen.

Snart har två år passerat sedan senaste matchen, när Patricia Berghult vann och WBC:s interimbälte – något som betyder att hon står först i kön till en titelfajt – i superweltervikt, 69,9 kilo.

– Jag har haft matcher på gång, som sedan har blivit flyttade och sedan inställda. Det är inte första gången det är så här, säger Berghult och berättar att den matchfria perioden hr gjort att hon har fått mycket träning och att hon känner sig mer stabil nu än för två år sedan.

Nu längtar hon desperat efter att få visa vad hon går för.

– Jag vill bara in i ringen, helst i förra veckan. Det har varit en lång väntan och jag hoppades att den skulle vara över.

Detaljfokus i träningen

Den tänkta motståndare, Marie-Ève Dicaire, är vänsterhänt, en betydande detalj som har varit viktig i Berghults träning den senaste tiden. Nu vet hon inte när eller om matchen mot kanadensiskan blir av.

– Man bygger träningen på taktiken och det blir svårt nu när det är så ovisst. Vi försöker träna, men man får ta det lite lugnt. Nu har man kört en grundperiod, för att sedan toppa och vara som bäst, sedan har blir det inget, säger Berghult som har gjort om proceduren ett par gånger nu.

– Det blir slitsamt för kroppen att gå tillbaka till en grundperiod, jag får försöka ta det lite lugnt och sedan toppa när vi får ett datum, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.