Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boxningen välkomnar ryssar och belarusier

Vladimir Putin med vännen Umar Kremlev.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Umar Kremlev.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska och belarusiska boxare välkomnas tillbaka in i tävlingsvärmen, meddelar internationella boxningsförbundet.

Det får svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm att rasa.

– Det är en skandal utan dess like, säger han.

Under uppmärksammade former valdes ryske Umar Kremlev om som ny ordförande för internationella boxningsförbundet Iba i september. Sverige var på plats för att försöka sätta stopp för Kremlev, som är nära vän med ryske presidenten Vladimir Putin.

Men det blev inte ens en val i frågan, utan endast en omröstning om att inte hålla något val, enligt Internationella olympiska kommittén. 

– För den olympiska boxningen är det här en fullständig katastrof, jag vill påstå att det är en katastrof för boxning överhuvudtaget, sa Per-Axel Sjöholm, ordförande i Sveriges boxningsförbund, efter kongressen i september.

Nu har Iba, med Kremlev i täten, fattat ett beslut som väcker reaktioner.

Medan resten av världen fortsatt stänger dörren för ryska idrottare och lag med anledning av det pågående kriget i Ukraina gör Iba tvärtom – och välkomnar dem tillbaka.

”Iba:s styrelse röstade för att upphäva sitt tidigare beslut och tillåta boxare från Ryssland och Belarus att tävla vid Iba-evenemang med omedelbar verkan. Iba är övertygad om att politik inte bör ha något inflytande på sport. Därför bör alla idrottare ges lika förutsättningar”, skriver Iba i ett pressmeddelande.

Per-Axel Sjöholm, Svenska Boxningsförbundet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Svenska boxningsförbundet: Kommer att protestera 

När Per-Axel Sjöholm nås av beskedet förklarar han att det var något han misstänkt skulle hända.

– Vi har sagt absolut nej till det, men Iba har gått över de flesta gränser. Vi kan inte acceptera det. Vi kommer att protestera tillsammans med resten av länderna som är med oss, även om vi vet att vi inte kommer att få gehör för det.

Enligt Sjöholm planerar övriga nationer att komma med ett uttalande för att ta avstånd från Ibas beslut. Det kommer också att skickas till Iba.

– Vi har gjort allt vi kunnat för att påverka på ett demokratiskt sätt inuti Iba.

Tror du att Vladimir Putin kan ha med det här beslutet att göra?

– Det är ryska staten som styr alltihop, ingen tvekan om det. 

Per-Axel Sjöholm avslutar:

– Det här förstår boxningen fullständigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.