Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boxaren: "Samhällets barn lever i skräck"

Samhällsprojektet ”Boxgirls” har gästat Sverige.

Projektet hjälper utsatta ungdomar – och bygger upp deras självförtroende.

Inganati Matenuka från Sydafrika var en av deltagarna som deltog i utbildningen:

– Jag började med boxning i år därför att barn i våra samhällen lever i skräck, säger Matenuka.

Det är en kylig höstdag i Stockholm.

Ute på Bosön norr om staden börjar sporthallen att fyllas med unga idrottare. Deltagarna är exalterade och glada. Svetten droppar. Idrottarna tar i med alla krafter de har för att prestera och för att ha roligt. Och det syns att de njuter. Boxningshandskar ligger utspridda och det börjar bli varmt i sporthallen.

Anders Sewerin och Jamie Laflamne berättar entusiastiskt om hur utbildningsprogrammet startade, och hur viktigt det är att det finns.

Idrottsledarna jobbar med gräsrotsorganisationer med idrott i kombination med samhällsnytta. Det är inte bara idrottsledare, utan också en viktig del av den lokala samhällsutvecklingen och driver olika samhällsprojekt. De jobbar med frågeställningar som gör livet eller tillvaron bättre för barn och ungdomar.

– De är morgondagens idrottsledare, "Gamechangers”, som de kallar sig. Det är de som egentligen kan få till en ändring på sikt, berättar Anders Sewerin.

Även jämställdhet står på agendan där man anser att det är viktigt att låta tjejer vara med och bestämma i idrotten. Man arbetar bland annat med frågor om aids och sexualupplysning.

– Kan man i det lilla i idrotten göra något för tjejer, att hitta trygga miljöer och låta tjejer ha egna drömmar, bestämma över sin egen kropp, ha kompisar och egen vilja… Det är en viktig del av självkänslan. I idrotten får tjejer ta plats och då visar man det för killar också. De är oerhört tränade och kunniga i både idrott och samhällsfrågor, säger Anders Sewerin.

Finns i flera länder

Det är tredje året man arbetar med UN Power of Sport Camp, där man under två veckor får utbildning i ett antal olika frågor. Organisationen ”Boxgirls” har precis varit aktuell där man engagerat tjejer och unga kvinnor i boxning och i ett utvecklingsprogram. "Boxgirls” finns i Sydafrika, Kenya och Berlin.

När Anders Sewerin kom i kontakt med Jamie Laflamne som då arbetade på FN, blev han intresserad av hur man använder idrott för samhällsnytta, sport för utveckling och fred. När de två senare bestämde sig för att samarbeta, ordnade man ett läger där idrottsprofilerna Carolina Klüft och Anja Pärson deltog med ett flertal organisationer.

– Detta blev väl mottaget både i Sverige, av deltagarna och internationellt, säger Anders Sewerin.

Heather Cameron som är grundare till organisationen ”Boxgirls” berättar att man i Berlin arbetar mycket med invandrartjejer. I Sydafrika och i Kenya arbetar man med de fattiga delarna av städerna där tjejerna inte får chans att utöva sport.

När Heather Cameron var i 20-årsåldern och pluggade filosofi berättade en vän om boxning. Heather Cameron tyckte att de var galna som boxades, men när hon gick dit förstod hon vilken fantastisk sport det var, som verkligen utmanar. I och med flytten till Berlin ville Heather Cameron göra ett samhällsprojekt, där hon tänkte att hon kunde utöva boxning som ett sätt att hjälpa tjejer att känna deras styrka, känna sig starka och kunna utveckla deras förtroende. Heather Cameron startade projektet och i dag går hennes jobb ut på att utbilda andra människor att arbeta i klubbarna, och att undervisa partnerskap till regeringar och stiftelser för att förse resurser till deras skolprogram.

"Kommer över rädslor"

– Boxning tilltalar tjejer som vill upptäcka saker om sig själva, för att det skrämmer dem lite i början. Att det hjälper en att komma över ens rädslor, bygga upp ens självförtroende, bli mer disciplinerad. Boxning är inte för alla men för dem som hittar det älskar det verkligen. Det är en sport där du måste vara i bra form, där det inte är tio andra på planen som kan sköta jobbet, och där du måste göra allt jobb med din boxningspartner. Det utvecklar verkligen en psykiskt och fysiskt, det är det roliga, säger Heather Cameron.

Heather Cameron tittar på alla idrottare som springer runt i idrottshallen och ser nöjd ut. Det märks att hon är stolt över vad som åstadkommits. Hon pratar om att deras sportprogram aldrig bara är sport. Här är det också coaching för deras personligheter. Man har läxor, samtal individuellt med ungdomarna och med deras familjer för att ta reda på vilken typ av stöd de behöver. Exempelvis pratar man om könsrelaterat våld och hur man kan försvara sig, med tjejer från Sydafrika.

"Barnen blir disciplinerade"

– Förändringar vi ser är att barnen blir mer disciplinerade, kommunikativa och punktliga. De är mer medvetna om behoven från andra personer, blir bättre på att ta ansvar och att ta på sig ledarroller och blir bättre på boxning.

En bit bort står Inganati Matenuka från Kapstaden, Sydafrika, en av deltagarna i ”Boxgirls”. Hennes hår är flätat och uppsatt i en stor knut. Hon är sugen på att fortsätta träningen men tar en paus för att berätta om boxningen. Inganati Matenuka menar att man lär sig mycket om ledarskap och att arbeta med varandra. På morgonen äter man frukost och har sedan lektioner där man lär sig olika saker när alla är från olika platser. På kvällarna spelar man fotboll och basketboll.

– Jag började med boxning i år därför att barn i våra samhällen lever i skräck. Vi boxas inte hela tiden, vi lär barn kunskaper för livet och hur de ska försvara sig i svåra situationer. Vi lär dem att vara ledare och hur de ska stå upp för sig själva.

Boxning – en hjälp för tjejer

Inganati Matenuka berättar att projektet var på besök i hennes skola samma dag som hennes syster varit där, och hon gick med i boxningslaget. När systern berättade det blev Inganati Matenuka intresserad och ville också gå med i ”Boxgirls”. Senare träffade hon grundaren till laget som frågade om Inganati Matenuka ville lära ut boxning till tjejer för att hjälpa dem.

– Jag var väldigt glad att jag kunde hjälpa till så jag startade det.

Inganati Matenuka menar att det är en bra sak när personer vill göra förändringar i samhällen som har det svårt. Hon tycker det är bra att personer tar initiativ genom att göra någonting åt vad de ser och vad som händer. Inganati Matenuka blir tyst en stund och tänker efter, sedan avslutar hon intervjun med några positiva ord.

– Det är bra för att vi har skapat självförtroende i många barns liv som lever i våra samhällen, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!