Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

49-åriga mysteriet: Vem mördade Sonny Liston?

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Hemmet i Las Vegas där Sonny Liston hittades död. Foto: ZILLOW REAL ESTATE
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

I december 1970 dog en av historiens mest fruktade och avskydda boxare. 

Polisen avskrev det som en överdos – men omständigheterna har fått många att söka en alternativ förklaring. 

Här är berättelsen om Sonny Listons mystiska fall. 

Ett gäng Las Vegas-poliser står och tittar ner på en död kropp. Liket har legat oupptäckt i minst en vecka, och förruttningsprocessen är i full gång. Alla på plats i villan på Ottawa Drive känner samma stank: ruttet kött, med en biton av något sött.

Kanske ser poliserna olika saker när de tittar på den döda kroppen. Om någon av dem någonsin varit i St Louis, Missouri kanske han ser ”The Yellow Shirt Bandit” – ungdomsbrottslingen, utpressaren, rånaren, benknäckaren, muskelberget som brukade flina hånfullt när konstaplarna kom för att gripa honom, slänga bort deras batonger, släpa in dem i närmsta gränd och ge dem ett kok stryk.

Men mer troligt är att poliserna tänker: ”Så det är så där Sonny Liston ser ut. Eller såg ut.” Sonny Liston, en av de mest fruktade tungviktarna i boxningshistorien. Mannen som fick Floyd Patterson att se ut som en räddhågsen junior och knockade honom två minuter in på den första ronden. 

”Det var inte en olycka”

Hans kropp håller på att förmultna, men kanske kan man fortfarande känna igen Listons nävar. Ingen tungviktsmästare, förr eller senare, har haft lika stora händer som Sonny Liston. De mätte hela 36 centimeter i omkrets. Boxningspressen skrev att det såg ut som att han svingade med två julskinkor i ändarna på sina armar. 

Det officiella dödsdatumet, som utfärdas efter en undersökning från rättsläkaren, sätts till 30 januari 1970. I villans kök hittar polisinspektör Dennis Caputo sju gram heroin, och obduktionen visar att Liston hade stora mängder narkotika i sig vid dödsögonblicket. Polisen avskriver fallet som en heroinöverdos – men det är den bekväma förklaringen. Den som väldigt få insatta egentligen tror på. 

– Jag är helt övertygad om att det inte var en olycka, har ESPN-journalisten Shaun Assael, som skrivit en bok om fallet, sagt till tidningen Vice.

– Av alla inblandade som jag har pratat med, så är det ingen som tvivlar på att Sonny blev mördad. Det som varierar är vilka som får skulden för det. 

Klart är att i princip alla teorier pekar i en och samma riktning: mot den organiserade brottsligheten.

”Han kommer att döda mig”

Bland boxningens största är det inte ovanligt att ha en eller två noteringar i brottsregistret. Boxningen är och förbli en sport som lockar till sig samhällets utstötta, de av makten ignorerade, avskrädet som ingen vill kännas vid.

Men Sonny Liston var ett unikum i den här skaran. Under sitt korta liv blev han gripen fler än tjugo gånger. Boxningen kom in i hans liv via ett fem år långt fängelsestraff, när anstaltens präst la märke till hans fysik och föreslog en sparringmatch. 

– Få ut mig härifrån, annars kommer han att döda mig, ska motståndaren Thurmond Wilson ha utbrustit mitt under matchen.

1953 blev Liston själv proffs, men hans kopplingar till den undre världen upphörde inte med det. Vid sidan av sina matcher tjänade Liston extrapengar som indrivare åt lånehajar. Han dök upp utanför din dörr, stirrade ned dig, lyfte hotfullt upp den ena julskinkan i luften – och du lämnade över precis allt du hade. 

En av USA:s mest avskydda

Det var mer eller mindre allmänt känt att maffian ägde Liston. Hans boxningskarriär sköttes av tre tunga namn i dåtidens organiserade brottslighet: John Vitale, Frankie Carbo och ”Blinky” Palermo. När de blev varse om hans potential såg de till att hjälpa honom hela vägen till titelmatchen mot Patterson.

När Patterson fick träffa dåvarande presidenten John F Kennedy blev han uppmanad att hitta en annan utmanare inför sin nästa match. Kennedy tyckte inte att en man av Listons moraliska kaliber förtjänade en chans på tungviktstiteln. Den chansen skulle vara förunnad mer värdiga utmanare – hedersknyfflar som Patterson. 

Men Liston fick sin möjlighet och greppade den i sina osannolikt stora nävar. Han demolerade Patterson i deras första match, och följde upp den med en ny förstarondsknockout i returen. 

Besegrades av Ali

I en annan era hade han nog kunnat behålla världsmästarbältet i ett decennium. Men Liston hade oturen att dela epok med Muhammad Ali. Cassius Clay, som han hette då, var Listons diametrala motsats. Glad och vokal, inte butter och fåordig. Älskad, inte hatad. Och i ringen hade Liston inget svar på rörligheten och den råa dynamiken som hans yngre motståndare släppte lös på honom. Liston förlorade och bältet blev aldrig hans igen.

Liston flyttade till Las Vegas, började sälja kokain för att dra in extrainkomster och skymtade ständigt i sällskap med personer som kunde kopplas till kriminella nätverk. 

I dag är många övertygade om att var just de där kopplingarna som ledde till hans fall. Enligt biografiförfattaren Rob Steen är den officiella teorin om en frivillig heroinöverdos osannolik eftersom Liston led av en panisk fobi för nålar. Steen och flera andra tror att heroinet i Listons blodomlopp var en efterhandskonstruktion, uttänkt av personen eller personerna som mördade honom. Men vilka låg då bakom?

Pappans erkännande

Shaun Assael tror att den ansvarige kan ha varit Earl Cage, en kokainlangare som misstänkte att Liston låg bakom en polisrazzia i Cages hem som slutade i fängelsestraff. En alternativ teori är att Liston vägrat lägga sig i matchen mot vite utmanaren Chuck Wepner – trots direkta order från maffian. 

Författaren Greg Swaim kastade helt nytt ljus över fallet 2013, när han avslöjade att hans pappa Dale Cline, som på 60- och 70-talet agerade maffiatorped under aliaset James John Warjac, kommit med en dramatisk bekännelse.

– Min pappa berättade hela historien om Sonnys död, han var där när han dödades, tillsammans med flera andra ur maffian, sa Swaim då till brittiska The Independent. 

Men mer än så ville Cline inte berätta. Maffian brukar som bekant vara duktiga på att pressa folk till tystnad, och för att vi någonsin ska få veta hela sanningen krävs det att någon kliver fram.

Tills dess har vi bara myten. Myten om Sonny Liston, boxningens störste svarta får.