Börje Salming. Foto: Ylwa YngvessonBörje Salming. Foto: Ylwa Yngvesson
Börje Salming. Foto: Ylwa Yngvesson
Björn Söder. Foto: Sven LindwallBjörn Söder. Foto: Sven Lindwall
Björn Söder. Foto: Sven Lindwall

Börje Salmings ilska mot SD:s Björn Söder

Publicerad

I en intervju med DN säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder att samer inte är svenskar.

Det upprör hockeylegendaren Börje Salming, som själv är same.

– Säger man en sån sak när alla andra vet att samerna är ursprungsfolk i Sverige, då måste man ha någonting fel där uppe, säger Salming till SportExpressen.se.

– Jag tror inte att han har förstått vad Björn Söder sagt, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna.

Den svenska hockeylegendaren Börje Salming föddes i byn Salmi och är av samiskt ursprung, något han är väldigt stolt över.

– Jag är väldigt stolt över att vara same och det har jag väl sagt till mina söner, att jag hoppas de strör ut min aska där uppe, sa han i en intervju med P4 förra året.

Därför reagerade han bestört när Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder sa till Dagens Nyheter att samer inte var svenskar.

– Först och främst vet han inte vad han talar om. Man måste väl fan sätta sig ner och läsa på lite innan man ger sina uttalanden. Han är ute och cyklar så det bara sjunger om det, säger Salming till SportExpressen.se.

"Vi är ursprungsfolket"

– Jag har inga datum exakt, och det är inte någon som vet exakt, när den första människan kommer till Sverige. Men vi är ursprungsfolket här i Sverige så då måste man nog tänka efter innan man säger något sånt.

63-åriga Salming tycker att uttalandet är speciellt problematiskt eftersom Söder har en upphöjd politisk ställning.

– När man sitter på en sån position som han gör så måste man fan tänka sig för innan man säger något dumt. Jag fattar inte hur man kan vräka ur sig såna saker.

Är stolt same

Salming har tidigare verkat aktivt mot Sverigedemokraterna. Inför valet 2010 skrev han, tillsammans med flera andra stora sportprofiler, ett öppet brev där de vädjade till sin fans att inte rösta in SD i riksdagen.

Finns det något du kan göra i dag för att motverka fördomar gentemot samer?

– Det jag kan göra, som jag alltid har gjort i alla sammanhang, är att säga att jag är same. En väldigt stolt same. Sen får folk får tycka vad de vill, alla får tycka som de vill. Men sitter man i en sån position så får man tänka sig för. För vem som än säger att samer inte är svenskar är ute och cyklar. Då får man ta sig en betänkare vart fan man är någonstans, om man har ramlat och slagit huvudet eller något.

Känner inte sig hotad

Känner du att SD är ett hot mot samerna och samisk kultur?

– Nej, han är inget hot. Säger man en sån sak när alla andra vet att samerna är ursprungsfolk i Sverige, då måste man ha någonting fel där uppe.

Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna, beklagar att partikamraten Söder har väckt Salmings ilska. 

– Det tycker jag är tråkigt. Jag tycker att Salming är väldigt cool, om jag får skämta lite. Men då tror jag inte att han har förstått vad Björn Söder sagt. Än en gång: Vi har fem nationella minoriteter. En av dessa är samer. Det finns många samer i Sverige som ser sig som samer och inte som svenskar. Själva poängen i Björn Söders föreläsning är att det är helt och hålet upp till dem att själva definiera sig om de är svenskar, samer eller både och. Det är det som är poängen - och hur man kan kritisera Björn för det förstår jag inte, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag