Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Börje Salmings ilska mot SD:s Björn Söder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Börje Salming.
Foto: Ylwa Yngvesson
Björn Söder.
Foto: Sven Lindwall

I en intervju med DN säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder att samer inte är svenskar.

Det upprör hockeylegendaren Börje Salming, som själv är same.

– Säger man en sån sak när alla andra vet att samerna är ursprungsfolk i Sverige, då måste man ha någonting fel där uppe, säger Salming till SportExpressen.se.

– Jag tror inte att han har förstått vad Björn Söder sagt, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna.

Den svenska hockeylegendaren Börje Salming föddes i byn Salmi och är av samiskt ursprung, något han är väldigt stolt över.

– Jag är väldigt stolt över att vara same och det har jag väl sagt till mina söner, att jag hoppas de strör ut min aska där uppe, sa han i en intervju med P4 förra året.

Därför reagerade han bestört när Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder sa till Dagens Nyheter att samer inte var svenskar.

– Först och främst vet han inte vad han talar om. Man måste väl fan sätta sig ner och läsa på lite innan man ger sina uttalanden. Han är ute och cyklar så det bara sjunger om det, säger Salming till SportExpressen.se.

"Vi är ursprungsfolket"

– Jag har inga datum exakt, och det är inte någon som vet exakt, när den första människan kommer till Sverige. Men vi är ursprungsfolket här i Sverige så då måste man nog tänka efter innan man säger något sånt.

63-åriga Salming tycker att uttalandet är speciellt problematiskt eftersom Söder har en upphöjd politisk ställning.

– När man sitter på en sån position som han gör så måste man fan tänka sig för innan man säger något dumt. Jag fattar inte hur man kan vräka ur sig såna saker.

Är stolt same

Salming har tidigare verkat aktivt mot Sverigedemokraterna. Inför valet 2010 skrev han, tillsammans med flera andra stora sportprofiler, ett öppet brev där de vädjade till sin fans att inte rösta in SD i riksdagen.

Finns det något du kan göra i dag för att motverka fördomar gentemot samer?

– Det jag kan göra, som jag alltid har gjort i alla sammanhang, är att säga att jag är same. En väldigt stolt same. Sen får folk får tycka vad de vill, alla får tycka som de vill. Men sitter man i en sån position så får man tänka sig för. För vem som än säger att samer inte är svenskar är ute och cyklar. Då får man ta sig en betänkare vart fan man är någonstans, om man har ramlat och slagit huvudet eller något.

Känner inte sig hotad

Känner du att SD är ett hot mot samerna och samisk kultur?

– Nej, han är inget hot. Säger man en sån sak när alla andra vet att samerna är ursprungsfolk i Sverige, då måste man ha någonting fel där uppe.

Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna, beklagar att partikamraten Söder har väckt Salmings ilska. 

– Det tycker jag är tråkigt. Jag tycker att Salming är väldigt cool, om jag får skämta lite. Men då tror jag inte att han har förstått vad Björn Söder sagt. Än en gång: Vi har fem nationella minoriteter. En av dessa är samer. Det finns många samer i Sverige som ser sig som samer och inte som svenskar. Själva poängen i Björn Söders föreläsning är att det är helt och hålet upp till dem att själva definiera sig om de är svenskar, samer eller både och. Det är det som är poängen - och hur man kan kritisera Björn för det förstår jag inte, säger han.