Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Började garva: Vad fan snackar du om?”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: Per Wiklund
Foto: BILDBYRÅN

Finalreprisen Storvreta-Falun direkt i premiären.

Det finns en för många oväntad skillnad.

– Vi började garva allihopa på träningen när vi fick höra om det. ”Vad fan snackar du om?”, säger Faluns Casper Backby.

Men det är sant: Storstjärnan Rasmus Enström spelar numera back.

– Jag har tjatat om det här i tio år. Det blir en helt ny upplevelse nu, säger 29-åringen.

Radarparet Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström har firat stora triumfer i innebandy-Sverige det senaste decenniet. Förutom att ha lett Falun till fyra SM-guld har de vunnit mängder av personliga titlar och öst in poäng. Rasmus Enström har gjort över 44 poäng i samtliga tio säsonger i Falun-tröjan. I fjol slutade han på 62.

Målsättningen är fortfarande att producera framåt - men det blir från backplats från och med nu.

– Ja, troligtvis blir det nog så redan i premiären. Då har jag något att skylla på om det går åt helvete, säger Enström.

Kommer det gå åt helvete?

– Nej, det tror jag inte. Det känns bra. Jag trodde det skulle vara svårare. Men sedan får väl media och annat folk kommentera om jag sköter mig som back.

Känner du extra nervositet inför premiären nu med tanke på att det blir första gången i skarpt läge?

– Nej, det känns som vanligt. Jag tycker bara det är jäkligt kul med innebandyn nu. Det har varit lite som att köra en bil med automat när man varit forward så länge. Det här blir en kul utmaning.

Rudd: ”Ska göra det jobbigt för honom”

Även Storvretas landsstjärna Alexander Rudd tycker det ska bli kul. Att nu få möta sin förre lagkamrat i helt andra situationer.

– Det kommer bli ovant. Defensiven är väl inte hans styrka direkt. Han är bollsäker, bolltrygg och har ett bra passningsspel, så han kan nog bli en tillgång i spelet med boll. Men hur det går utan boll får vi se. Där ligger väl faran.

Har du några nya finter att bjuda honom på?

– Jag ska nog kunna göra det jobbigt för honom. När någon tar steget ner som back är det lätt att tänka att han kommer bli bolltittande. Albin (Sjögren) kommer nog kunna få några fina mackor av mig på insidan av Enström, säger Alexander Rudd.

Alexander Rudd.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Rasmus Enström svarar:

– Vi får väl se. Det var han som blev proppad sist när han mötte mig. Förhoppningsvis kan bli så igen om han inte öppnar ögonen. 

Är det spelet utan boll som är det svåraste för dig?

– Jag är inte van att ligga där i banan och det är det jag fått kämpa med under försäsongen. Men jag har mött Johan Samuelsson, Omar (Aldeeb), Galante och Emil Johansson, så jag har haft fullt upp på träningarna också. Jag är inte orolig.


LÄS MER: Årets värvning Tobias Lindström: Därför nobbade jag Storvreta och Falun 


”Han har haft lite problem på träningarna”

Lagkamraten Casper Backby säger sig inte heller vara orolig för Rasmus Enströms backspel. Men han har sett vissa brister hos landslagsstjärnan.

– Han har haft lite problem på träningarna. Han har aldrig varit en defensiv spelare så han är lite halvefter i försvaret och har lite problem när det viner bollar rakt igenom. Men offensivt med boll är han en av de bästa spelarna som finns och är ett hot hela tiden, säger han.

– Men det var tryggare med Jonas Adriansson för då vet man vad man fick varje gång. Han stod alltid rätt. ”Ralle” kan ju dra en kille som sista man och går det så går det. Går det inte så blir det strul.

Casper Backby.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

– Jag alltid kliva tillbaka som forward, men förhoppningsvis går det så bra att de vill fortsätta ha mig som back, säger Rasmus Enström som faktiskt har gått och suktat efter att spela back en längre tid.

– Jag har tjatat om det sedan började i Falun. Jag var back som junior och jag har hört att Falun värvade mig som back en gång i tiden. Det kanske är en kryddad historia. Jag ska försöka vara en offensiv back och bidra med det jag kan. Det ska inte spela någon roll om jag är forward eller back. Kanske bli målskörden lite mindre. Men jag får väl dra till några bra slagskott så det blir några kassar också.

Storvreta-tränaren Andreas Harnesk:

– Rasmus Enström är show överlag. En väldigt cool kille, som kommer bli svår att möta var han än är på planen.

Finalreprisen Storvreta-Falun sänds på Kanal 9 och i Eurosport Player i morgon kväll. Matchstart 19.00.


LÄS MER: Stor lista: Här är 22 bästa värvningarna i SSL