Bojkottar OS: ”Behöver prioritera egna hälsan”

Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kanada bojkottar de olympiska spelen om de arrangeras som planerat i sommar.

Samtidigt uppmanar Australien sina OS-idrottare att ställa in sig på OS i Tokyo 2021.

– Det är uppenbart att spelen inte kan hållas i juli, säger Ian Chesterman, chef för det australiska olympiska laget.

Kanada kommer inte att skicka några idrottare till OS och Paralympics i Tokyo om spelen hålls som planerat i sommar, meddelar landets olympiska kommitté. Anledningen är spridningen av coronaviruset.

”Inget är viktigare än idrottarnas och allmänhetens hälsa och säkerhet”, skriver Kanadas olympiska kommitté i ett uttalande.

Det är inte rimligt att idrottarna ska fortsätta träna inför spelen under de rådande omständigheterna eftersom det utsätter såväl idrottarna som deras familjer och allmänheten för risker, säger organisationen och uppmanar den internationella olympiska kommittén (IOK) att skjuta upp OS ett år.

Kanadas olympiska kommitté slår fast att den pågående globala coronaviruspandemin är viktigare än idrott.

Australien: OS 2021

Parallellt meddelar Australiens olympiska kommitté (AOC) att det inte längre är möjligt att sätta ihop en OS-trupp och att landets OS-idrottare ska ställa in sig på att genomföra OS sommaren 2021 i stället.

”AOC anser att våra idrottare behöver prioritera sin egen hälsa och hälsan för deras nära och kära”, skriver organisationen i ett uttalande.

Osäkerheten för vad som ska hända med OS är en enorm påfrestning för idrottarna säger AOC och därför vill organisationen tydliggöra att det inte längre är någon idé att träna och planera inför eventuella tävlingar i sommar.

– Våra idrottare har varit fantastiska med sin positiva inställning till träning och förberedelser, men stressen och osäkerheten har varit extremt svår för dem, säger Ian Chesterman, chef för det australiska olympiska laget vid en presskonferens.

Besked inom fyra veckor

Den internationella olympiska kommittén (IOK) överväger olika alternativ för OS och har meddelat att man kommer att fatta ett beslut inom fyra veckor.

Kraven på att skjuta upp OS ett eller två år har kraftigt ökat de senaste dygnen. Bland annat anser såväl de norska som danska olympiska kommittéerna, liksom det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe, att OS bör flyttas.

Japan premiärminister Shinzo Abe säger att han räknar med att OS kan komma att skjutas upp och att han gärna ser att IOK fattar ett beslut så snart som möjligt.


LÄS MER: Zetterberg sparkas – på grund av coronaviruset

LÄS MER: Otäcka bilderna: ”Det är som en skräckfilm”

LÄS MER: Så påverkas alla ligor och idrotter av corona-utbrottet

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.