ANNONS
PersonuppgifterCookies

Stå upp för varandra

/

Det här var precis det som Tre Kronor behövde. En match av hög kvalité, hög intensitet, mer fysiskt spel och en nivå av skicklighet som man inte mött tidigare under turneringen.
Förlusten till trots så gav den här matchen en viktigt erfarenhet inför kvartsfinalen på torsdag.

USA drev upp ett tempo som det svenska laget inte mött tidigare under VM. Deras forecheck var vass och gav de svenska backarna minimalt med tid att spela upp pucken på. USA kunde vinna pucken högt upp i banan utan att för den delen spela fysiskt eller fullfölja tacklingar.
Istället var det deras mod, intensitet och åkstyrka som skördade framgångar.
Matchbilden blev dessutom synnerligen ryckig när domarna för dagen hade en bedömningsnivå som var lägre än vad det varit tidigare under turneringen. Samtidigt är det något som man måste kunna hantera och inte lägga fokus på även om jag av erfarenhet vet att det ibland kan vara utmanande.

USA hade full kontroll på matchen och det kändes närmare ett fjärde eller femte amerikanskt mål än att Tre Kronor skulle reducera.
Men moralen. Den skojar man inte bort.
Efter Leo Carlssons 2-3 reducering så hände det något. Den fart, intensitet och noggrannhet som jag saknade under stora delar av matchen fanns plötsligt där.
Det gjorde mig glad och faktiskt lite stolt.
Att vända en match när man är så pass underlägsna som man ändå var i trejde perioden är väldigt starkt.

Jag är ingen vän av slagsmål i hockey men jag är dock en vän av att man står upp för varandra på isen när det så krävs.
När ens lags bästa spelare behandlas bryskt så anser jag att man som lag måste markera. Det gjorde ingen svensk spelare varken när Rasmus Sandin fick en ful knätackling eller när Lucas Raymond behandlades bryskt framför USA´s målvakt i slutet av den andra perioden.
Nu vill jag vara tydlig med att jag inte tyckte att USA spelade fult matchen igenom utan att de handlade om ett fåtal situationer.


Tacklingen som Rasmus Sandin fick från den amerikanske forwarden Michael Eyssimont var enormt smutsig och kan ge långvariga skador. Eyssimont är fullt medveten om vad han gör och det är bara med avsikt för att faktiskt skada. Inget annat.
För Tre Kronors del är det viktigt att Rasmus Sandin kan vara spelklar till kvartsfinalen. Detsamma går att säga om André Petersson som linkade av isen med uppenbara smärtor. Här var det dock inget fullt utan mer frukten av otur.

Rasmus Sandin grinar illa efter en ful knätackling
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

BILDBYRÅN

Bortsett från Michael Eyssimonts tacklingen så spelade inte USA speciellt fult utan mer på gränsen likt en slutspelsmatch ska vara. Det är något som man måste kunna hantera i kvartsfinalen och förhoppningvis i semifinal och efterföljande medaljmatch.

Inför matchen lyfte jag fram detaljer i spelet som jag ville se:
✅ Intensiteten
✅ Passningsspelet
✅ Tålamodet
✅ Fler som kliver fram
Jag tycker inte direkt att jag fick de svar som jag sökte.
Intensiteten försvann när matchbilden präglades av utvisningar de första perioderna.
Passningsspelet var stundtals svagt när det amerikanska spelarna drog upp på tempot. Så många pucktapp i mittzon som man stod för idag har man inte gjort under de sex föregående matcherna. Det var i stort sett bara i matchinledningen och efter Leo Carlssons 2-3 mål som det sprakade om laget.


Tålamodet sattes på prov i synnerhet med en del tveksamma utvisningar som man drabbades av.
Bland spelarna var det ingen som direkt stack ut. Alexander Nylander gjorde visserligen sin bästa match och Marcus Sörensen, Jacob de la Rose, Pär Lindholm, Anton Lindholm Lasse Johansson och Leo Carlsson kan kvittera ut ett bra betyg.
Jakob Silfverberg, som jag belyste inför matchen, fick istid i powerplay när André Petersson skadades men hade precis som under hela turneringen det tufft medan Rasmus Sandin som bekant tvingades kliva av redan i den första perioden.

Det är ännu oklart vilka som Tre Kronor kommer att möta i kvartsfinalen på torsdag. Men efter tre matcher mot svagt motstånd (Ungern, Frankrike och Danmark) var det här en genomkörare som laget verkligen behövde.
Förlusten till trots så finns det en moral i gruppen som är värd att lyfta fram.
Den kanske inte kommer bli guld värd men väl värd en medalj.

Till sist. Hampus Lindholm var en väldigt bra gästexpert i SVT´s sändning. Han lättade upp stämningen, bjöd på lite skratt och gav den hårt arbetande studion energi.
Hoppas att han får vara med i slutspelet också.

Tack för att ni tog er tid

Sanny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00