ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kan bli det stökigaste på länge

/

I morgon börjar slutspelet på allvar i vad jag tror kan bli det roligaste, stökigaste, jämnaste och mest ovissa på många år. Det vore väl fan efter historiens tråkigaste slutspel i fjol där Växjös dominans inte var speciellt sexig för oss som gillar hockey och spänning.

De sista förberedelserna är klara och nu råder inga tvivel hur man ska hantera uppkommande situationer något varje lag diskuterat under ett så kallat slutspelsmöte. Där tydliggörs regler, förväntningar, målsättningar och framförallt diskuteras medias roll.
Hur tillgängliga ska spelarna vara, vem eller vilka från media ska man vara försiktiga att prata med, vad ska man säga utåt och framförallt när är det fördelaktigt att använda medierna som en megafon för att få ut sitt budskap?
Börjar ni uppmärksamma den sista delen gällande megafon och sedan lägger ihop ett plus ett förstår ni i en större utsträckning vad olika tränare vill uppnå när det första de gör efter matcherna är att kritisera tex domarna, utmåla sig som fördelade och att de aldrig får med sig utvisningar. Det finns några som kommer göra det i en större utsträckning än amdra. Var så säker.
Som utomstående får vi ta del av det som händer i och kring matcherna, men sällan vad som händer och sägs däremellan. Klubbarna har som policy att i grunden ge så lite information till media som möjligt för att man inte vill misstolkas eller säga för mycket som motståndarlagen kan dra nytta av och därför kommer klyschorna hagla.
När sociala medier är en stor del av vardagen kommer flertalet spelare att vara mindre aktiva eftersom klubbar uppmanar spelarna till det plus att jag är övertygad om att det måste vara ett störningsmoment med allt skit som florerar där. Det är också ett sätt att kontrollera att spelarna inte skriver något som kan ge motståndarna fördelar och eventuell tändvätska.


Spelarna får också tydliga direktiv att inte uttala sig om motståndarna, domarna eller fans och om eller när det sker är det i samförstånd med laget och tränarna med syfte att vinna fördelar.
Som 2010 när jag spelade med Färjestad och mötte Skellefteå i kvartsfinalen.
Vi hade under matchserien irriterat oss på Jimmie Ericsson och hans tendens att ramla lätt och det var ett återkommande samtalsämne och irritationsmoment inom laget.
Jag minns än idag hur jag kunde vara förbannad och irritera mig på Jimmie när jag skulle lägga mig dagen innan match och än mer ilsk när jag vaknade upp dagen efter.
Jag vet. Han hade tagit sig in under skinnet på mig och som lag lät vi det påverka oss.
Utåt sa vi dock ingenting, inte förrän efter match fem då vi medvetet och strukturerat gick till skarp attack mot Ericsson. Vi skulle sätta press på Ericsson, och domarna förstås, men vad vi inte var medvetna om var Ericssons unika förmåga att lyfta sig själv och sitt lag i situationer som denna.
Nej. Det blev inte lyckat. Jag erkänner det.
Att jag och Jimmie sedan bodde tillsammans under VM bara nån vecka efter var rätt stelt inledningsvis även om vi vartefter log åt det faktum att vi alldeles nyss avskytt varandra.
Och för att tydliggöra. Jimmie var en härlig kille utanför isen.

Skellefteå mot Färjestad 2010 och en viss Jimmie Ericsson fick ett helt lag ur balans.
© Bildbyrån


Den kommande matchserien är den svåraste och mentalt tuffaste utmaningen i slutspelet. Faktiskt.
Vetskapen att en förlust i kvartsfinalen kan ses som ett stort misslyckande gör att pressen är större och det här med att “spela ut” och ha “allt att vinna” kan endast det minst favorittyngda laget luta sig mot.
Det var den stora skillnaden mellan att spela i Timrå kontra Färjestad som jag gjorde under min aktiva karriär.
Ser man på kvartsfinalerna i år kan jag inte riktigt utkristallisera någon given favorit.
Det säger en del om hur jäkla jämnt och tight det kommer att bli.
Med det kommer andra saker vid sidan att ha en större betydelse och då vill man inför slutspelet ha sett till att man förberett laget för olika scenarion och.
Kom ihåg.
Lägg märke till retoriken som i första hand tränare kommer använda sig av i huvudsak efter matcherna i sin iver att vinna fördelar i nästa match.
I morgon smäller det.
Minns inte sist jag var så laddad.
Tack för att ni tog er tid
Sanny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00