ANNONS
PersonuppgifterCookies

Se hit Grönborg- Här är ditt lag

/

I morgon presenterar förbundskaptenen Rikard Grönborg sin första landslagstrupp sedan VM guldet i maj och jag kan inte säga annat än att den kittlar en aning.
Eftersom OS inte kommer att innehålla några NHL spelare är det ett år när de vanligtvis lite sömniga Euro Hockey Tour turneringarna får en större betydelse framförallt hos spelarna själva som ser chansen att visa upp sig och stärka sina chanser till OS.
Jag har därför roat mig med att hjälpa Coach Grönborg och tagit ut ett lag som mycket väl kan utgöra stommen i OS i februari.
Jag har tagit hänsyn till att Brynäs, Malmö, Växjö, Frölunda, Zug och Zürich spelar CHL-matcher den 7e november och att spelare från dessa lag inte lär vara tillgängliga i den första matchen som spelas i Örebro den 8e november.
De kommer istället att vara med i det två avslutade matcherna som spelas i Helsingfors den 10e och 11e november.
Min trupp kommer bestå av två målvakter, nio backar och 15 forwards.
(Spelare markerat i rött kommer inte delta i den första matchen mot Tjeckien eftersom de är upptagna med spel i CHL.)
Målvakter:
Jhonas Enroth Dinamo Minsk
Magnus Hellberg Kunlun Red Stars

Jhonas Enroth var en av guldhjältarna när Sverige vann VM guld på hemmaplan 2013
Foto: Joel Marklund / BILDBYRŁN /

BILDBYRN


Kommentar: Viktor Fasth är given etta i OS vilket han visat i landslaget tidigare och i SHL den här säsongen. Han får dock stå över den turneringen eftersom han matchas flitigt både i SHL och CHL och kan således behöva ett mentalt break.
Det finns en uppsjö av förstklassiga målvakter både i SHL men framförallt i KHL som aspirerar på platsen bakom Fasth.
Magnus Hellberg har imponerat och det skulle vara intressant att se honom i Tre Kronor efter fem år i Nordamerika. Jhonas Enroth har även han inlett starkt i KHL och precis som med Hellberg är det spännande och se hur pass bra han är på den internationella scenen.
Oscar Alsenfelt bör få den chans han märkligt nog inte fick under fjolåret efter en fin start på säsongen med Malmö. Fortsätter han på samma sätt bör han vara en av två målvakter i turneringen som spelas i Ryssland mellan 13e och 17e december.
Backar:
Staffan Kronwall (C) Lokomotiv Yaroslavl
Patrik Hersley SKA St. Petersburg
Magnus Nygren Davos
Jonas Ahnelöv Avangard Omsk
Marcus Högström Djurgården
Erik Gustafsson Avangard Omsk
Sebastian Erixon Färjestad
Erik Martinsson Växjö
Daniel Rahimi Växjö

Staffan Kronwall och Patrik Hersley har tidigare spelat tillsammans i KHL vilket jag tycker de ska göra även i Tre Kronor under Karjala Cup Photo: Jussi Eskola
© BILDBYRŁN

Jussi Eskola


Kommentar: Tidigare Malmö och Leksandsspelaren Patrik Hersley leder poängligan för backar i KHL med 23 poäng på 23 matcher. Han tar en nyckelroll i det offensiva spelet och framförallt i powerplay där Hersleys skott bör kunna skörda framgångar med väldigt många skickliga framspelare i laget.
Staffan Kronwall är det naturliga valet som lagkapten och den som står för stabilitet tillsammans med Jonas Ahnelöv och Daniel Rahimi.
Magnus Nygren har inlett säsongen bra i Schweiz och i form av högerskytt är han given i laget.
Marcus Högström imponerande höst gör att han får chansen att visa upp sig på den internationella scenen för att kunna bedöma om han har kapaciteten att ta ytterligare ett nödvändigt steg för att bidra även internationellt.
Sebastian Erixon kommer få speltid i den första matchen efter en stark säsongsinledning med serieledande Färjestad. När Tre Kronor sedan reser till Finland för de två avslutande matcherna ansluter Erik Martinsson och Daniel Rahimi från Växjö och Erixon får därför lämna laget.
Jonas Junland, till vardags i schweiziska Lausanne, har nyligen blivit pappa och avstår den här turneringen. Han är annars, i min bok, given i en kommande OS trupp.
SHL’s bästa back från i fjol, Henrik Tömmernäs har inte haft den bästa inledningen i den schweiziska ligan och får stå tillbaka den första turneringen men är aktuell för Channel One Cup i december. Precis som Brynäs Simon Bertilsson som liksom laget haft det tufft under inledningen av säsongen.
Forwards:
Anton Lander (A) Ak Bars Kazan
Joakim Lindström Skellefteå
Oscar Möller Skellefteå
Pär Lindholm Skellefteå
Linus Omark Salavat Yulaev Ufa
Johan Ryno Färjestad
Joakim Nygård Färjestad
Dick Axelsson Färjestad
Andreas Engqvist (A) Djurgården Skadad
Patrik Zackrisson Sibir Novosibirsk
John Norrman Jokerit
Dennis Everberg Avangard Omsk
Robert Nilsson Zürich
Fredrik Pettersson Zürich
Viktor Stålberg Zug
Alexander Bergström Sibir Novosibirsk (ersätter Andreas Engqvist)

Poängligaledaren Johan Ryno har stärkt sina aktier inför OS Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN /

BILDBYRN


Kommentar: Tre Kronor har det väldigt bra ställt bland ytterforwardards med massvis med skicklighet. Dock tycker jag det ser lite tunnare ut på centersidan vilket är en anledning till att jag tror att Sverige kan få det tufft i kommande OS turnering
En kedja som borde kunna leverera är den med Anton Lander som center mellan Joakim Lindström och Oscar Möller. Skellefteåduon har levererat internationellt tidigare precis som Lander gjorde under VM 2015. Där kan en eventuell förstakedja växa fram förutsatt att de finner kemi.
Poängkungen från SHL Johan Ryno tillsammans med Joakim Nygård och Dick Axelsson har möjligheten att rida vidare på den fina form de visat i Färjestad under hösten. Ryno och Linus Omark spelade tillsammans i landslaget i fjol och var riktigt bra och så ut att trivas med varandra.
Kul också att se Robert Nilsson i landslaget igen. Vid sidan av just Axelsson och Omark är han den mest sevärda spelaren i laget och, med europeiska mått mätt, en absolut toppspelare.
VM guldmedaljören från i fjol Dennis Everberg har det tungt i KHL och ryktas faktiskt få sparken. I detta skede kan en plats i Tre Kronor vara upplyftande och kanske också innebära en flytt till en klubb som har betydligt större tro på Everbergs spel.
Viktor Stålberg, som öppnat säsongen starkt i Zug i den schweiziska ligan, kommer kunna överraska många med hans spel, fart och höga kapacitet. Hans lagkamrat i Zug, Carl Klingberg är skadad och tvingas tacka nej precis som givne Johan Sundström från Avangard Omsk som går en kamp mot klockan för att ens hinna blir frisk till OS.
Elias Pettersson får fokusera på Juniorkronorna och stundande JVM men är absolut med i diskussionen kring en plats i OS truppen.
Jag väljer att låta Joel Lundqvist stå över turneringen och vila efter en intensiv start på säsongen med både spela i SHL och CHL. Dessutom dras han med en handskada (?) som gör att han på senare tid haft svårt att ta tekningar.


Uppdaterad version: Andreas Engqvist tvingas tacka nej på grund av skada. Hans plats tas av Alexander Bergström vilket i sin tur betyder att John Norrman får ta platsen som center i fjärdekedjan.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Hur resonerar Rikard Grönborg kring sitt lag?
Det ska bli intressant och se.
Håll med om att Tre Kronor kittlar lite extra den här säsongen med tanke på stundande OS turneringen.
Fotnot: Karjala Cup är den första av två turneringar inför OS och spelas mellan 8e och 11e november.
Sveriges första match spelas i Örebro den 8e november där Tjeckien stor för motståndet.
Sverige möter sedan Kanada den 10e i Helsingfors innan man avslutar mot Finland dagen efter. Samtliga matcher visas på Cmore och antingen TV4 eller TV12.
Tack för att ni tog er tid
Sanny

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00