ANNONS
PersonuppgifterCookies

KRÖNIKA: Damgolfens svåra dilemma

/

En stor helg väntar för damgolfen.
Men varför i hela världen spelas två av sportens största tävlingar samtidigt?

Vart ska man rikta blicken? Mot när framtidens stjärnor intar Augusta National eller mot årets första majortävling?
Foto: Shutterstock och TT

Årets första major är här.
ANA Inspiration, ni vet tävlingen som Pernilla Lindberg vann, spelas som vanligt på Rancho Mirage i Kalifornien. Men i år under nytt namn; Chevron Championship.
Det borde vara stor fest, och en tävling som med dunder och brak sparkar igång golfsäsongen.

Men det är inte annat än att tävlingen som i år firar 50 år går av stapeln med en aning smolk i bägaren.
För det är inte alls säkert att golfpublikens blickar denna vecka riktas mot Kalifornien.
Förutom Pernilla Lindberg kommer även Anna Nordqvist och Madelene Sagström till spel, precis som övriga i toppen av damernas världsranking.

Bästa vägen till ökat intresse?

Vad som verkligen lockar uppmärksamhet denna helg är i stället en amatörtävling 3 779 kilometer därifrån.

Nästa vecka spelas nämligen US Masters på Augusta National, och inför herrmajorn arrangerar klubben vad som sedan starten 2019 snabbt vuxit fram som golfens mest omtalade amatörtävling för damer – en tävling som drar igång i dag, onsdag.

Golf är inte en könsneutral sport och prispengarna är fortsatt tiodubbelt mer för herrar än för damer. Detta hänger givetvis ihop med tv-tider, intresse och sponsorsintäkter. Och då kan man tycka att två av damgolfens största evenemang inte borde genomföras samtidigt, utan snarare olika veckor så att de båda kan få den exponering de förtjänar och på så vis kan hjälpa spelet växa.

Dilemma för framtidens stjärnor

Att tävlingarna spelas samtidigt ställer också till det för blivande stjärnor. Jag minns exempelvis hur Frida Kinhult, då en av världens mest lovande amatörspelare, tvingades välja mellan premiärupplagan av Augusta National Women’s Amateur och ett wildcard i ANA Inspiration.
Hon valde bort möjligheten att skriva in sig i Augusta Nationals historieböcker för en plats i majorn, ett beslut som hon sannolikt ångrar i dag.
Ser vi till årets tävling gäller samma sak för amerikanskan Megha Ganne, som gjorde succé i US Open i fjol. Även hon har tvingats välja, och gick då för tävlingen på Augusta National.

Prata med varandra!

Det är tredje gången i följd som damernas första majortävling för året spelas samtidigt som Augusta National Women’s Amateur. Golf är en sport som älskar sin historia, och när vi pratar US Masters och Augusta National pratar vi samtidigt om både den kanske mest populära tävlingen och den mest mytomspunna banan. En plats där en hel golfvärld känner till vartenda hörn. Att sno intresse därifrån är mer eller mindre en omöjlighet, och kanske borde damgolfen därför snarare rida på intressevågen amatörtävlingen kan locka.

Så att dessa bjässar inte kommunicerar med varandra, och kanske flyttar årets första dammajor någon vecka fram eller tillbaka, är för mig därför en gåta.
Jag hoppas de löser det till nästa år.
Om jag tror det kommer hända?
Nej.

Svenskor i Augusta National Women’s Amateur:

Ingrid Lindblad
Beatrice Wallin
Meja Örtengren

Svenskor i Chevron Championship:

Pernilla Lindberg
Anna Nordqvist
Madelene Sagström

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00