ANNONS
PersonuppgifterCookies

Annas kvitto: Det lönar sig att vägra ge upp

/

Det lönar sig att vägra ge upp.
Anna Nordqvist fick sitt kvitto när hon vann Women’s British Open i somras.
Nu leder Årets Golfare 2021 damgolfen in i en ny era.

Foto: TT

British Open-vinsten på Carnoustie kom som en blixt från klar himmel. Under en lång tid hade Anna Nordqvist med kompass och pannlampa letat, och letat, och letat efter något som kunde likna form.
Fyra år hade det gått sedan den senaste vinsten.

Men på Carnoustie kom den som så många gånger förr som en skänk från ovan.
Här hade ju Jean Van de Velde fipplat till det, precis som Sergio Garcia.

Inför det sista hålet ledde danska Nanna Koerstdz Madsen. Men hon avslutade med en dubbelbogey och istället fick Anna Nordqvist höja den kanske tyngsta trofén som finns att vinna inom damgolfen.
Som majortitel var segern Annas tredje. Otroligt nog har de kommit under tre olika decennier, en bedrift ingen annan europé lyckats med.
– Det får mig att känna mig otroligt gammal. Men jag är otroligt stolt. Jag har alltid triggats mycket av att bevisa motsatsen för folk.

De som tvivlat och säger att man inte kommer att lyckas eller nå hela vägen. Det har alltid varit en liten motivation för mig under alla år, säger hon i en utmärkelseintervju med Svensk Golf.

LÄS MER: Skandinaviskt samarbete förenar mode och funktion

Den som vägrar ge upp belönas till slut

Anna Nordqvist tilldelades nämligen i dagarna utmärkelsen Årets Golfare 2021, ett pris framröstat av en jury bestående av tidningen Svensk Golfs redaktion samt representanter från föreningen Golfjournalisterna, SGF och PGA.
Årets Golfare får ett stipendium på 10 000 kronor av Svensk Golf, att skänka till ett välgörande ändamål eller till en svensk golfklubb.
Anna Nordqvist tilldelar stipendiet till juniorverksamheten på Torshälla Golfklubb. Klubben där hon växte upp.

Givetvis är det fint i sig. Men framförallt ger oss utmärkelsen ett ögonblick att minnas tillbaka på den där British Open-vinsten och en chans att sätta saker och ting i perspektiv.

När Anna Nordqvist 2009 vann LPGA-mästerskapen var hon en rookie. Majorvinsten var hennes första professionella seger överhuvudtaget och klassades av många som en skräll. Hon togs samma år ut i det Solheim Cup-lag där hon år efter år etablerat sig som en allt viktigare kugge i det europeiska laget.
Anna Nordqvist utvecklades snabbt till en prominent figur på damgolfens största scener. Men trots det skulle det dröja hela åtta år innan det var dags för majorvinst nummer två och karriärens kanske största bragd.

2017 spelades Evian Championship som brukligt i de franska Alperna. Men denna sommarvecka var det kallt och regnigt, Anna Nordqvist brottades med en segdragen körtelfeber, och energinivån peakade på någonstans runt 30 procent.
Men det var också en sådan där vecka då inget kunde stoppa henne.
Och så kom då den där högdramatiska dansk-tragedin på Carnoustie och dubbelbogeyn som skrev in Anna i historieböckerna; skänken från ovan och det så tydliga beviset på att den som vägrar ge sig förr eller senare belönas.


På något vis var det signifikativt för hela damgolfen.

Leder spelet in i framtiden

När Helen Alfredsson 1990 blev första svenska att vinna Women’s British Open låg segerchecken på 20 000 pund och tävlingen spelades årligen på Woburns Duke’s Course.
Inget ont om Woburn i sig, men kontrasten var stor till när Anna Nordqvist 31 år senare svarade för samma bedrift och fick 870 000 pund och samtidigt som hon lyfte pokalen på en av golfens heligaste marker.

I år avgörs tävlingen på anrika Muirfield, en bana som fram till för något år sedan inte ens tillät damer. 2023 spelar man på prestigefulla Walton Heath utanför London och 2024 i golfens vagga på St Andrews Old Course.

Samtidigt som det vattnas i munnen kan vi golfälskare konstatera att damgolfen utvecklas på ett remarkabelt sätt.
Och att Sverige och inte minst kämpen Anna Nordqvist, på många sätt bär fanan.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00