LISTA: 20 bästa golfbanorna…
… jag spelat.
Givetvis är det kanske den svåraste golflistan att sätta ihop. Men nog är det också den roligaste!
Här kommer min. I den har jag tagit hänsyn hela upplevelsen, alltså inte endast exempelvis skötsel eller layout.
Dela gärna med er av er egen lista i kommentarsfältet nedan eller på Facebook.
1. Augusta National Golf Club, Georgia, USA.
Typ: Kuperad park/skogsbana.
Kommentar: Som att gå in i en annan värld! Pojkdrömmen att få spela här gick i uppfyllelse måndagen efter årets US Masters. Och det var ännu bättre än vad jag hade föreställt mig. Man får känslan av att varenda grässtrå är tillrättalagt och klippt med nagelsax.
Tystnaden, grönskan, träden och allt man sett på tv: detta är en bana där det inför varje slag vattnas i munnen. Givetvis så spelar den historiska aspekten in, hur mycket dramatik har vi inte sett från Augusta National? Här går du på helig mark.
Dessutom så är det en bana där gubbar med gröna kavajer bossar och du inte kan köpa din väg till första tee – vilket gör det hela ännu mer spännande.
Augusta National Golf Club.
2. The Old Course at St Andrews Links, Fife, Skottland.
Typ: Links
Kommentar: The Open återvänder till “The home of golf” vart femte år. Här huserar The Royal and Ancient Golf Club. Ja, det var här allt började. Det är den äldsta och mest ikoniska banan i världen. Till råga på allt är det en magnifik bana i en väldigt trevlig stad.
Berättelser har skapats på “The Swilcan Bridge” och i “Hell Bunker” sedan 1552. Efteråt tar man en pint och snackar av sig på baren Dunvegan runt hörnet från 18:e green.
Här är golf religion.
Som turist håller jag nog St Andrews som världens bästa golfdestination.
St Andrews, Old Course.
3. Pebble Beach Golf Links, Kalifornien, USA.
Typ: American Links
Kommentar: De oerhört vackra och mycket dramatiska vyerna är svårslagna. Vi kan dessutom addera historik bland annat i form av Tiger Woods första US Open-vinst, uppvisningen där han vann med 15 slags marginal.
Kanske är detta världens vackraste bana, men det medför också att det kommer folk hit från hela världen, det är dyrt och banan kan vara en aning nött av alla besökare.
Han man möjlighet är ett besök på Pebble dock ett måste, i alla fall en gång i livet.
Foto: Pebble Beach Golf Links
4. Cypress Point Golf Club, Kalifornien, USA.
Typ: American Links
Kommentar: Denna superprivata bana kan du precis som Augusta National inte köpa din väg ut på. En del av charmen ligger där.
Men framför allt ligger den på hål 15-17. På dessa tre hål befinner du dig i himmelriket, i “en våt dröm” eller vad du nu väljer att kalla det – bara branta stup står mellan dig och naturens kraft.
Både 15 och 16 är par treor där du spelar dig över världens största hav; Stilla havet. 17 är en par fyra där du på nytt spelar över vattnet och där hur djärv du är avgör hur långt inspel du får.
Dessa är fantastiska hål med den möjligen bästa vyn golfvärlden kan erbjuda. Det är du och havet.
17 på Cypress Point.
Min polare Brian Thompson på Cypress 16.
5. Ailsa Course at Turnberry, South Ayrshire, Skottland.
Typ: Links
Kommentar: Man kan tycka vad man vill om Donald Trump, men när det kommer till att ge Turnberry ett ansiktslyft (han måste för övrigt ha gjort några på sitt eget nylle?) har han lyckats.
När man anländer till banan känner man att man har kommit till något storslaget, och det är precis vad denna magnifika bana förtjänar.
Kombinerat med underbar layout går du här samma historiska route som Tom Watson och Jack Nicklaus gjorde i “duel in the sun”. Vyerna går inte heller av för hackor.
Ett litet minus för hur man byggt om bunkrarna.
Foto: Trump Turnberry
6. Carnoustie Golf Links, Angus, Skottland.
Typ: Links
Kommentar: Det lilla, och relativt sunkiga, samhället Carnoustie har en av världens bästa och inte minst sagt svåraste golfbanor. Här har Ben Hogan vunnit The Open och Jean Van de Velde förlorat samma tävling. Det är också här de har Carnoustie Golf Hotel, eller som det kallas bland oss golfjournalister “the hotel of funky smells”.
Banan är, precis som byn, kanske inte den vackraste då den ovanligt nog för en The Open-bana vid havet saknar just havsvyer – men det är också först efter att ha besökt sådana här platser som vi förstår vad skotsk golf faktiskt handlar om.
Här andas vi golf.
17, 18 och “Hotel of funky smells” – Carnoustie.
7. Royal Birkdale Golf Club, Southport, England.
Typ: Links/hed
Kommentar: Här slog Justin Rose igenom som amatör i The Open. Men Royal Birkdale är mer än så. Banan är vackert inbäddad mellan sanddyner och är layoutmässigt en av mina stora favoriter.
Klubben flyttade till den nuvarande 1895 och byggde sedan ett ganska fränt klubbhus i art deco-stil 1935. The Open skulle ha spelats här 1939, men det blev på grund av andra världskriget inte av. Istället har man varit en av, och absolut också en av de mer populära, The Open-banorna sedan 1951.
Förvånansvärt få krusiduller för att vara en linksbana.
Foto: Royal Birkdale
8. Monterey Peninsula Golf Club, Kalifornien, USA.
Typ: Links/park/skog
Kommentar: Här har vi egentligen två banor att välja på som båda skulle ta plats på denna lista. Men jag väljer att slå ihop Dunes och Shores till en. Upplevelserna är ganska lika och svåra att rangordna längs med 17 Miles Drive. Klubben är precis som Cypress och Augusta privat, men tar in ett betydligt större antal medlemmar och deras gäster. Båda banorna är tuffa, havssalt och sand kan mycket väl blåsa upp i ansiktet när du spelar de kustnära hålen.
Foto: Monterey Peninsula Country Club (Dunes)
9. Kingsbarns Golf Links, Fife, Skottland.
Typ: Links
Kommentar: En relativt ny bana (2000) som känns som att den legat där hur länge som helst. Fördelen med att den är nu är att vi har väldigt få blinda slag – något som annars är vanligt på gamla skotska linksbanor. Rakt igenom en grym och mycket vacker bana utan några krusiduller. Klubbhuset är fint och ståtligt, mycket gediget, men utan att vara överdådigt som många nya klubbhus tenderar att vara. Testa deras egen whiskey.
Par tre över detta förrädiska vatten… Foto: Kingsbarns.
10. Doral (Blue Monster), Florida, USA.
Typ: Park
Kommentar: Nu ägs Doral av Trump (som ni vet jag inte gillar). Men Blue Monster är trots att en väldigt rolig bana att spela. Gång på gång ställs man inför slag som känns avgörande, och det är den typen av golf som jag tycker om. Det krävs kreativitet samtidigt som du inte får göra några större missar. Kniven på strupen, sköt dig annars käka monstret upp dig.
Det klassiska 18:e hålet är typexemplet – svåraste hålet på touren för några år sedan.
Man måste också ge Trump att banan blivit bättre sedan han tog över – dock är det också hans fel att PGA Tour inte återvänder 2017.
Blue Monster. Foto: Trump Doral
11. Ballybunion Golf Club, Kerry, Irland.
Typ: Links/American Links
Kommentar: På nytt en svår bana. Denna har en intressant start med en kyrkogård till höger. Där har Tiger slagit in och gör du det känns du kokt från början.
Framför allt är det de sista nio som känns spännande här. Du kommer ut till havet och spelar mot små greener där en miss kan bli oerhört kostsam.
Kan tycka att det är aningen dyrt här och att det är för många jänkare i klubbhuset för att man ska trivas fullt ut.
Foto: Ballybunion.
12. PGA of Catalunya (Stadium Course), Girona, Spanien.
Typ: Skog/park
Kommentar: Ett härligt ställe. Tipptopp bana (tänk tjuren Ferdinand-natur) som var väldigt nära att få Ryder Cup 2022, god mat, bra viner och en mysig stad i närliggande Girona (där världens bästa resturang driven av bröderna Rocca finns). Inte heller långt till Barcelona. Det ska också tilläggas att man har ett av Europas bästa träningsområden med bunkersand från världens mest kända banor – allt för att proffsen ska kunna komma hit och förbereda sig inför sina kommande tävlingar.
Foto: PGA of Catalunya
13. Nefyn and district Golf Club, Gwynedd, Wales.
Typ: American Links
Kommentar: Royal Porthcawl må vara den bana som av de flesta magasin rankas högst i Wales. Men Nefyn är utan tvekan den häftigaste. De dramatiska vyerna går att jämföra med den kaliforniska kustremsan jag älskar så mycket – och bara det att en tee är belägen på ett fyrtorns terass säger det mesta.
Nefyns fjärde tee.
14. North Berwick, East Lothian, Skottland.
Typ: Links
Kommentar: På nytt bakar vi ihop två banor. De är långt ifrån grannar, men jag spelade båda på min första “linksresa”. Gullane 1 är riktigt fin. Man spelar först ut från byn och upp ur en dal för att jobba sig ut till havet. Väl därute möts man av finfin links. Efter denna finfina links spelar vi tillbaka ner i dalen och har de avslutande hålen in mot staden. Väldigt idylliskt.
North Berwick känns som ett litet St Andrews när det kommer till banan – fast kanske än mer prisvärt. Missa inte höger på 18:e.
“Beware, car repairs are expensive”.
North Berwick. Foto: Getty
15. Thracian Cliffs, Kavarna, Bulgarien.
Typ: American Links
Kommentar: Okej, Gary Player ritade denna lite galna bana. Här spelar man från klippa till klippa och så fort du missar fairway eller green så är bollen gone. Så det gäller att ha med många bollar…
Banan har stått som värd för Volvo Matchplay, man beslutade att lägga tävlingen här just på grund av att banan var så svår.
Dock så är de vita klipporna väldigt vackra och havet likaså. En liten anekdot är att klipporna faktisk är så instabila att de flyttar på sig och man tvingas bygga om vägarna här årligen.
När det kommer till mat, vin, kultur etc så har dock bulgarerna en del att jobba på för att matcha sina sydeuropeiska konkurrenter.
Foto: Thracian Cliffs
16. Royal Lytham & St Annes Golf Club, Lancashire, England.
Typ: Links/hed
Kommentar: Bortsett från den maten så är de brittiska öarna ett paradis för golfare. Lytham & St Annes är ett praktexempel. Här måste man ha slipps och kavaj för att inmundiga ett totalt misslyckande till kulinariskt försök – även om man är ensam i klubbhusets matsal. Men visst är det också lite på grund av att de är så traditionsbundna vi älskar britterna.
Banan då? Jo, här har Seve slagit från parkeringen och Gary Player har chippat mot klubbhusväggen för att komma in på green. Layoutmässigt så är det en av de bästa banor jag spelat – det krävs strategiskt tänkande för att manövrera sig fram mellan alla bunkrar.
En av många bunkar på Royal Lytham & St Annes som man inte vill vara i.
Foto: Getty.
17. La Reserva, San Roque, Spanien.
Typ: Park/skog
Kommentar: Spansk lyx när den är som bäst. Perfekt skick på banan, stark sol och Riojaviner. Har man tillräckligt med pesetas och gillar golf så är Sotogrande det perfekta alternativet. Sotogrande är området och företaget som äger Real Club Valderrama, Real Club de Sotogrande, La Reserva de Sotogrande, La Cañada och Almenara Hotel & Golf Resort. Samtliga håller yppersta klass. Jag har endast spelat La Reserva och det var fett.
La Reserva, Sotogrande.
18. California Golf Club, Kalifornien, USA.
Typ: Park
Kommentar: Superprivat “mens only”-bana där flera av San Fransciscos förmögna idrottsstjärnor hänger, en av dem är Golden State Worriors Stephen Curry. Banan är fläckfri och med utsikt över staden.
Här ligger för övrigt ett kluster av pampiga banor. Jag har lirat Olympic Clubs par tre-bana, den hade kunnat slå sig in på listan om den inte vore just en par tre-bana. Förutom Olympic Club och California Golf Club hittar vi TPC Harding Park och Presidio Golf Club inom några minuters bilfärd.
California Golf Club
19. Bro Hof Slott Golf Club (Stadium Course), Stockholm, Sverige.
Typ: Park/Links
Kommentar: Stadium Course slog upp dörrarna 2007 men har redan hunnit etablerat sig som Sveriges kanske bästa golfbana.
Björn Örås och company har sedan dess stått som värd för Nordea Masters två gånger.
Med svenska mått mätt svindyr greenfee, men också den bästa upplevelsen jag har haft på en svensk golfbana.
Bro Hof Slott, Stadium Course.
Foto: Lennart Hyse
20. Spanish Bay Golf Links, Kalifornien, USA.
Typ: American Links
Kommentar: Det är som att banorna aldrig tar slut längs 17 Miles Driver, och nog vill man det inte heller. Spanish Bay är ytterligare en pärla. Här kan man antingen spela en sagolik runda golf eller bara sitta på uteserveringen hela dagen till mörkret infaller och en gubbe med säckpipa börjar spela samtidigt som han spatserar i horisonten. Amerikanskt cheese, men man måste älska det.
Foto: Spanish Bay.
Det var det hela!
Några bubblare kanske:
Bay Hills Golf Club, Gleneagles (King’s, Queen’s och Centenary, Skottland). The Preserve Golf Club (Kalifornien), Táhema Golf Club (Kalifornien, Murcar Links (Skottland), Poppy Hills (Kalifornien).
Nu ser jag framemot att läsa och höra om era listor!
Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger