Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Blir ett öppet mål för organiserad brottslighet”

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Uppgjorda matcher och hotade idrottsstjärnor.

Nu kräver förbundspamparna Björn Eriksson (Riksidrottsförbundet), Karl-Erik Nilsson (fotbollsförbundet) och Anders Larsson (ishockeyförbundet) krafttag mot bettingföretagen.

”Spelbolagens utbud på idrott är i allt för många fall ett öppet mål för organiserad brottslighet”, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.

Vid årsskiftet införs en ny reglering på den svenska spelmarknaden.

I dag har staten monopol på spelandet i Sverige, men trots det finns en uppsjö av spelbolag att välja mellan. Många av bolagen har bildats av svenska företagare, men  är verksamma utomlands, och bryter därmed inte mot svensk lag.

Den nya regleringen ska möjliggöra för dessa bolag att ansöka om licens i Sverige. Något som får idrotts-Sveriges förbundspampar att sätta ner foten.

Nu har ordföranden från Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet och Svenska ishockeyförbundet skrivit en debattartikel i Dagens Industri.

”Väljer Lotteriinspektionen vägen med självreglering lämnar man fältet öppet för den organiserade brottslighete. Att kriminalitet dras dit det finns pengar är ingen nyhet. När dessutom upptäcktsrisken är låg och straffen begränsade, blir dragningskraften för brottslingarna svår att stå emot. Spelbolagens utbud på idrott är i allt för många fall ett öppet mål för organiserad brottslighet”, skriver Björn Eriksson, Karl-Erik Nilsson och Anders Larsson i debattartikeln.

 

LÄS HELA DEBATTARTIKELN HÄR

 

AIK-stjärnan: ”Chock, jag blev paranoid”

De senaste åren har flertalet matchfixningsskandaler skakat om idrotts-Sverige.

Förra säsongen ställdes den allsvenska stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK in efter att gästernas målvakt Kenny Stamatopoulos erbjudits pengar för att påverka matchen.

 

AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos erbjöds pengar för att påverka resultatet i matchen mot IFK Göteborg. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

 

Stamatopoulos hyllades i efterhand för sitt mod att berätta och prisades bland annat för "Årets röst" under Allsvenskans stora pris.

I förhör med polisen sa han:

"Jag var liksom i chock, jag försökte låtsas som att jag var OK med det men jag var väldigt nervös på insidan. Jag blev väldigt paranoid. Jag tror att jag kände mig så paranoid, skräckslagen att jag sade: 'Tack för erbjudandet men nej tack".

Förbundstrion avslutar debattartikeln med att vädja till Lotterinspektionen och höjer ett varningens finger för vad som kan vänta.

”Vi är mycket oroliga att vi kommer att gå in i den nya regleringen utan instrument för att stävja matchfixning i praktiken. Lotteriinspektionen har två val fram till dess att detaljerna är klara. Antingen överlåter man till spelbolagen att självreglera sig de första åren med en stilla bön att inte erbjuda olämpliga spelprodukter. Eller så markerar man i besluten från början att spelutbudet ska vara begränsat fram till dess att föreskrifterna är på plats. Väljer Lotteriinspektionen vägen med självreglering lämnar man fältet öppet för den organiserade brottsligheten att förstöra för idrotten ett par år till”.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.