Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Personlighetsförändrad – det var en kamp dagligen”

Foto: ROGER TURESSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jenny Rissveds blev en hjälte med hela svenska folket efter att ha tagit OS-guld 2016.

Därefter följde en svår tid av både depression och ätstörningar.

Nu är 25-åringen tillbaka – och hoppas att hennes berättelse kan inspirera andra.

Endast 22 år gammal blev Jenny Rissveds den första svenska kvinnliga cyklist och den första svenska cyklist sedan Bengt Johansson 1976 att ta OS-guld, efter succéloppet i Rio de Janeiro 2016.

Rissveds hyllades i hela Sverige och fick året därpå ta emot både Victoriastipendiet och priset för årets prestation på Idrottsgalan.

Men inombords stod allt inte rätt till med den unga stjärnan.

Tiden efter guldet har kantats av både depression och ätstörningar, vilket ledde till beslutet att ta ett uppehåll från tävlandet. Och efter två års frånvaro kunde Jenny Rissveds tidigare i år göra comeback i världscupen.

I sitt andra lopp tillbaka slutade hon femma, och i mitten av augusti tog Rissveds sin första värdscupseger sedan comebacken i schweiziska Lenzerheide.

– Det är så mycket känslor. För två år sedan ville jag inte ens leva. Jag vill bara säga att det är möjligt och ge aldrig ge upp. Aldrig, sa hon då.

Jenny Rissveds: ”Jag ska bara åka dit och cykla”

I en intervju med DN berättar Jenny Rissveds nu om den svåra tiden – och vägen tillbaka.

– Eftersom jag på grund av hetsätandet gick upp i vikt var det ett ständigt strävande efter att bli lika smal som jag var förut. Depressionen gjorde att jag blev personlighetsförändrad vilket dagligen blev en kamp till att bli den personen jag var förut. Den dagen jag slutade att försöka gå bakåt i tiden och försöka bli någon som jag var förut, så började det hända små saker. Små förändringar mot ljusare dagar, när jag började släppa taget om den jag trodde att jag var, säger hon.

Hon berättar att en del i tillfrisknandet har handlat om att avskärma sig från sociala medier, samt att sluta göra en massa intervjuer i media.

Rissveds har dessutom sagt upp sig från sitt proffsteam och ändrat sättet som hon tränar på för att det bättre ska passa henne och hennes mående.

– Jag upplever att vi måste framåt. Jag tycker att det är jättebra att offentliga personer pratar öppet om psykisk ohälsa, och vi visar människor som lider av psykisk ohälsa att de inte är ensamma. Men i mitt fall upplever jag att det har blivit ett ältande och upprepande, framför allt från medias håll. Å ena sidan innebär det att människor kan identifiera sig med mig och inspireras, vilket såklart är bra. I vissa fall verkar det till och med rädda liv. Men å andra sidan gör det att vi aldrig kommer framåt. Så jag tycker att vi behöver prata om livet som finns bortom illamåendet, säger hon till DN.

Hon hoppas nu kunna vara med och tävla i OS i Tokyo nästa år – och försvara sitt guld.

– När jag tänker på OS nu, så gör jag det uppenbarligen till att jag har någonting att försvara. Men det är också någonting som jag ska jobba på under vintern och egentligen hela säsongen, att jag inte har någonting att försvara. Jag ska bara åka dit och cykla. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.