Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitts nye tränare tvingades sluta mitt i karriären

Jonas Olsson, 36, har varit förföljd av skador. En tumör i foten höll honom borta från fotbollen i två och ett halvt år.
GÖTEBORG. Blåvitts nye tränare Jonas Olsson, 36, har varit förföljd av skador.
En tumör i foten höll honom borta från fotbollen i två och ett halvt år.
När han var tillbaka bröt han benet dagen innan han skulle möta Milan.
Skadorna fick honom till sist att ge upp och börja som tränare.

FAKTA

Sagt om Jonas Olsson, Blåvitts nye tränare:"Han har alltid varit noggrann och ordentlig.
När han skulle städa sitt pojkrum tog det två veckor innan han var färdig".
Äldre brodern Joakim Olsson, känd fotbollsmålvakt.

I dag sluts cirkeln när Jonas Olsson presenteras som Blåvitts nye huvudtränare. Som andretränare får han Stefan Rehn och Stefan Landberg. De tre var lagkamrater i samma trupp under Blåvitts storhetstid i mitten av 90-talet.

Brytsäker

När GT i lördags lanserade Jonas Olsson som Blåvitts nye tränare dementerade han uppgiften men förklarade: - Jättekul om jag skulle vara aktuell, jag känner mig smickrad, sa Olsson. Och tillade: - Jag skulle klara jobbet! Jonas Olsson har tränat FC Trollhättan i division två i tre år. Han har ett år kvar på kontraktet men möjlighet att bryta det. Det gör han nu när chansen i Blåvitt kommit helt plötsligt. Jonas Olsson var som spelare en mycket stabil, brytsäker och följsam mittback.

Sex SM-guld

Han har vunnit sex SM-guld med Blåvitt och i Champions League mött både Milan, Barcelona och Manchester United. Men de envisa skadorna stoppade hans karriär i förtid. I en B-lagsmatch mot Lundby 1998 fick han en så svår smäll på benet att han genast visste att det var över. Flera år tidigare hade han drabbats av en tumör i foten. Sjukdomen höll honom borta från fotbollen i två och ett halvt år men han kom tillbaka. När Blåvitt 1992 skulle möta Milan i Champions League bröt han benet dagen före. I en match mot Manchester United hoppade axeln ur led. Och mot Barcelona skallade han ihop med en motståndare så illa att han fick avbryta matchen med ett jack i huvudet.

Började som assistent

Så hans karriär som spelare var både framgångsrik och kantad av skador och elände. När han började som tränare blev han assisterande till Stefan Lundin, Roger Gustafsson och Bosse Johansson. Nya jobbet i Blåvitt blir hans första riktigt tunga uppgift som tränare.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!