Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blågul backduell – av världsklass

Victor Hedman.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
John Klingberg.Foto: MANNY FLORES/CSM/REX / MANNY FLORES/CSM/REX/IBL REX FEATURES

LOS ANGELES. Victor Hedman, 29, mot John Klingberg, 28.

Årets Stanley Cupfinal, som börjar natten mot söndag, svensk tid, bjuder på en blågul backduell av världsklass.

– Viggan är en ofantligt bra hockeyspelare och förmodligen ligans bäste back under de senaste åren, säger Klingberg till SportExpressen.

Hedman svarar med den här kommentaren om Klingberg inför finalserien:

– Jag tycker Klingan har varit fantastisk. Man vet om hans offensiv sedan tidigare, men jag tycker att han varit grym i båda ändarna under det här slutspelet. Det ska bli kul att mötas.

Victor Hedman har rankats som en av NHL:s toppbackar under de senaste fyra åren och varit nominerad till Norris Trophy fyra år i rad.

Han vann priset 2018 och hade omröstningen skett nu under slutspelet hade han varit självklar vinnare.

Men rösterna lämnas in efter grundserien och det kan betyda att utmärkelsen går till någon av de två andra nominerade kandidaterna, John Carlson, Washington, eller Roman Josi, Nashville.

Hedman har stått i rampljuset en längre tid. John Klingbergs succé i Dallas Stars är lite mer plötslig.

Hockeyexperterna runt om i Nordamerika har uppmärksammat honom under lagets väg fram till Stanley Cupfinalen.

Själv säger han så här ett dygn före finalpremiären i Edmonton:

– Min roll i Dallas tycker jag inte har förändrats så mycket genom åren utan jag vet hur jag behöver spela för att nå framgång med laget.

”Förtjänar att vara i final”

Vad säger du om Tampa Bay som finalmotståndare, hade ni hellre föredragit New York Islanders?

– Helt ärligt så är motståndet inget som vi kan kontrollera, så därför är det svårt att säga vilket lag som passar oss bäst. Tycker vi och Tampa båda förtjänar att vara i final om man kollar på hur grundserien och slutspelet sett ut.

Har ni en fördel av att ni blev finalklara tidigt i veckan och kunnat vila under några dagar?

– Man kan hitta fördelar och nackdelar i allt. Men klart för oss så känns det ju skönt att ha fått några dagar extra att förbereda sig inför motståndet och vila lite extra.

Hur väl känner du Victor och vad säger du om hans roll i Lightning?

– Ja, jag har haft förmånen att få träffa Viggan några gånger och dessutom fick jag vinna VM-guld med honom i Köln 2017. Han är en ofantligt bra hockeyspelare och förmodligen ligans bäste back under de senaste åren.

– Så det gäller ju såklart att veta när han är på isen för han är motorn i både spelet med puck och utan. Dessutom är han en stor ledare för deras lag liksom han var oss i Köln. Så det ska bli kul att gå 'head to head' med honom och hans Tampa, säger Klingberg.

Förre NHL-coachen och numera tv-kommentatorn Pierre McGuire har följ Klingberg och Dallas från start under slutspelet i Rogers Place i Edmonton. Han säger så här till SportExpressen om Stars svenske backstjärna:

– När man betraktar Klingberg på nära håll kan man se vilket ansvar han tar för sitt lag. Han bryr sig verkligen. Och det är imponerande, hans utveckling under de senaste åren till en nyckelspelare i Dallas har varit fantastisk.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.