Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björnstad: "Vi tycker om varann så mycket"

Till hösten ska Ida Björnstad leda sändningarna för hockeyallsvenskan i C More och TV 12.
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
Mattias Ekholm i Tre Kronor-tröjan.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Ida Björnstad hymlar inte om sin dröm att bli en av Sveriges främsta programledare inom sport.

I en intervju med SportExpressen berättar TV4-profilen om sitt hektiska år, sitt kommande uppdrag på TV4 – och förhållandet med NHL-proffset Mattias Ekholm.

– Vi tycker om varandra otroligt mycket, säger Björnstad.

Hon är en av TV4-sportens snabbast växande profiler.

Och gör ingen hemlighet om vad hon drömmer med sin karriär.

Ida Björnstad, 30, vill bli en av kanalens ledande programledare för sportsändningar – men är också ödmjuk inför uppgiften.

Just nu laddar hon om med nyhetssändningar på tv-sporten och smälter intrycken två månader efter hockey-VM i Ryssland, där var hon kanalens reporter och programledare.

– Man var som en urvriden disktrasa när man kom hem. Det tar några veckor att återhämta sig, och då känner man verkligen hur sjukt glad och tacksam man är för att ha fått chansen. Det var verkligen något speciellt. Och jag har världens bästa kolleger, säger hon.

"Otroligt hedrande"

Året har varit hektiskt: utöver uppdrag för TV4 har Björnstad arbetat med insamlingar till sin kampanj #GeBortTillSport. Med hjälp av svenska folket och flera idrottsprofiler har hon samlat in över en halv miljon kronor till Rädda Barnen. Därtill skänkte hon bort lägerplatser till 15 hockeyungdomar med hjälp av Skellefteå, Leksand och Frölunda.

För detta prisades hon som Årets Vildman under Storumandagarna – ett pris som årligen tilldelas en person som har gjort något framstående för landskapet Lappland. Bland tidigare vinnare finns bland andra Anja Pärson, Ingemar Stenmark, Björn Ferry och Heidi Andersson.

– Det är otroligt hedrande. Jag förstod nog inte riktigt hur stort det var först innan alla grattis trillade in från höger och vänster på sms. Jag tar alla tillfällen i akt att lyfta fram Storuman eller Stensele och är verkligen norrlänning ut i fingerspetsarna, säger hon.

Är du lika norrländsk efter alla år i Stockholm? 

– Ja, det måste jag säga. Jag trivs väldigt bra i Stockholm men saknar Norrland väldigt mycket. Hade det inte varit för jobbet hade jag nog varit bosatt i Norrland. Jag känner otroligt för mycket Storuman, för att fiska och jaga och bara kunna gå runt träningskläder. Samtidigt är kombinationen med Stockholm väldigt bra.

Just tv-ankarnas klädsel har återigen blivit ett ämne för diskussion.

Ida Björnstad om kärleken: "Han är väldigt trygg"

I en krönika på Idrottens Affärer kritiserade den tidigare TV4-journalisten Cecilia Giertta klädvalen hos de kvinnliga tv-profilerna under fotbolls-EM – däribland TV4:s profiler Anna Brolin och Hanna Marklund – och menade att de förminskade deras personligheter.

– I ärlighetens namn tyckte jag att den krönikan var förminskande. Tyvärr. Jag känner lite att vad vi än gör och hur vi än uppträder eller klär oss så blir det aldrig tillräckligt. Inte ens där, säger Björnstad.

– Jag tycker varken att Anna (Brolin) eller Hanna (Marklund) har klätt sig utmanande för fem öre eller att det tagit fokus från det sportsliga. De är bara proffsigt klädda. Visst, om det hade varit världens urringning som hade stulit fokus hade det varit en annan sak. Men det här ser jag inget konstigt med alls, säger Björnstad.

Under det hektiska året har Ida Björnstad också hunnit med att träffa kärleken i form av NHL-proffset Mattias Ekholm, 26 år. De två träffades i fjol när han bidrog till kampanjen #GeBortTillSport, och sedan en dryg månad kallar de sig ett par.

– Jag fick en jackpot under Elitloppshelgen. Inte nog med att jag fick sju rätt på V75 – jag och Mattias bestämde också att vi ville satsa på det här, säger hon.

Ekholm, född i Borlänge och fostrad i Mora IK, spelar sedan fem år i Nashville Predators.

– Vi tycker väldigt mycket om varandra. Jag uppskattar verkligen att han är en lugn och stabil ”dalakarl”. Han är väldigt trygg i sig själv och har fötterna på jorden. På en av våra första dejter tog han med mig på bilbingo. Så det är två "bonnläppar" som har hittat varandra (skratt).

"Vill leda stora mästerskap"

Hur får man ihop ett distansförhållande mellan USA och Sverige?

– Den som har ett recept på det tar jag tacksamt emot. Både Mattias och jag är jätteödmjuka inför det här. Jag har min karriär här hemma i Sverige och han har sin karriär där borta i USA. Vi brinner båda för våra respektive jobb och vet att det kommer att bli supertufft. Men om man verkligen vill få något att fungera så tror jag på att det går.

Och vad gäller hennes egen karriär är målsättningen tydlig. Till hösten ska Björnstad leda sändningarna för hockeyallsvenskan i C More och TV 12.

– Jag ser väldigt, väldigt mycket fram emot det. Hockeyallsvenskan är en liga som jag alltid har velat jobba med. Det är mycket hjärta och kanske ännu mer jordnära än vad SHL är. Jag tycker att de vågar gå lite mer utanför ramarna och bjuda på sig själva.

– Jag kan redan nu lova lite nytänkande metoder där vi ska bjuda på speciell tv, tillägger hon.

Var ser du dig själv om fem-tio år?

– Jag vill leda de stora mästerskapen och vara en av TV4:s främsta programledare. Framför allt inom hockey. Det är något jag eftersträvar och jobbar på varje dag. Och jag skäms inte för att säga det heller. Man ska vara tydlig med vad man vill och sätta upp målsättningar. Utmaningen att leda hockeyallsvenskan ser jag som ett steg i rätt riktning.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.