Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna väcker avsky – efter ryska detaljen

Så har idrotten svarat på den ryska invasionen.
Illia Kovtun, Ukraina, vann världscuptvälingen i barr. Bilden från prispallen, med ryske trean Ivan Kuliak till höger har nu fått stor spridning.
Ivan Kuliak med ett Z fasttejpat på bröstet.

En ukrainare högst upp på pallen.

Och en ryss på tredjeplats. 

Nu rasar gymnastikvärlden över en detalj i bilden, skriver Daily Mail.

Med anledning av den ryska invasionen av Ukraina har det internationella gymnastikförbundet, liksom mängder av andra förbund, beslutat sig för att porta ryska idrottare framöver.

Helgens världscuptävlingar i artistisk gymnastik i Qatar blev därmed den sista för säsongen med ryska gymnaster.

Nu har bilderna från herrarnas prispall, med den ukrainske barrvinnaren Illia Kovtun och den ryske trean Ivan Kuliak i centrum, fått stor spridning i gymnastikvärlden. 

Och väckt avsky, skriver Daily Mail.

De ryska utövarna förbjöds ha ryska nationssymboler på sina dräkter under tävlingarna, precis som alla ryska olympier under de senaste spelen.  Den 20-årige ryssen Ivan Kuliak, som gjorde militär tjänstgöring för den ryska armén i fjol, valde då att sända ett tydligt budskap. 

Bilderna från prispallen väcker avsky

Kuliak, som kom trea i tävlingen, hade tejpat för det ryska emblemet med ett Z, en bokstav som har tydlig koppling till den ryska arméns invasionskrig, uppger journalisten Rick Westhead på Twitter.

Bokstaven Z återfinns på mängder av pansarvagnar som har rullat in över den rysk-ukrainska gränsen och ska symbolisera frasen ”Za pobedu” – på svenska ”för segern”.


En rysk pansarvagn med bokstaven Z, en symbol för ryssarnas invasion av Ukraina.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Bokstaven har också synts till på sociala medier, som ett stöd för den ryska invasionen.

Bland annat har den före detta stortstjärnan Svetlana Khorkina, med bland annat sju olympiska medaljer på meritlistan, lagt ut ett Z som en story på Instagram.

”En kampanj för alla oss som inte skäms över att vara ryss. Låt oss sprida det här”, skriver hon.

Den ukrainske gymnastprofilen Oleg Verniaiev, med OS-guld och OS-silver som främsta merit, fördömer det ryska agerandet under världscuptävlingarna i Qatar.

28-åringen har lagt ut en bild på Ivan Kuliak på Instagram.

Bildtexten? 

”Låt aldrig ryssarna skrika ut att sport står utanför politiken. Grattis till vår kille (Illia Kovtun). Allt är på sin plats. Ära till Ukraina”.


https://twitter.com/rwesthead/status/1500169855198281729?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500169855198281729%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fsportbladet%2Fa%2FrEKy1m%2Frysk-gymnast-tavlade-med-krigssymbol