Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna sprids över världen: ”En chock”

Se hela avsnittet av Sportklubben här.
Foto: Instagram

Janez Brajkovic publicerade omskakande bilder på sina ben efter ett cykellopp. 

Läkaren Natasa Desnica kommer dock med lugnande besked – och förklarar den oväntade synen. 

Den slovenska cyklisten Janez Brajkovic har ett tufft år bakom sig. I juli förra året testade han positivt för det förbjudna läkemedlet methylhexaneamine, och stängdes av i tio månader. Enligt Brajkovic låg ett personligt mörker bakom dopingen. 

Janez Brajkovic berättade att han kämpat med bulimi, och att han fick i sig den förbjudna substansen via det kosttillskott som var det enda han kunde äta under en längre tid. 

– Jag tog en måltidsersättning som var inte var tillåten, men det var det enda jag kunde hålla nere. Det hände att jag under flera dagar grät innan jag kunde ge mig ut på en cykeltur. Jag var desperat och deprimerad, har Brajkovic sagt. 

Bilderna sprids: ”Chockerande”

I början av oktober gjorde slovenen comeback under Kroatiens tour, och efter ett lopp lade han upp en bild på sitt vänstra ben. Benets ådror och muskler är ovanligt synliga på bilden, och spreds snabbt över världen. 

”Det är chockerande”, skriver spanska Marca. 

”Effektfullt”, menar Cycling Weekly. 

”Så ser hans ben ut efter bulimi och dopingavstängning”‚ skriver kenyanska Game Yetu. 

Läkaren förklarar bilderna

Natasa Desnica, läkare i Kroatiens landslag för längdskidor, menar att tillståndet inte är onormalt för en cyklist på elitnivå. 

– I den här idrotten är det normalt, och kan hända flera gånger, säger hon till Give Me Sport

– Deras ben är väldigt smala, utan underhudsfett och uttorkade, så du kan se vartenda ben och dessutom alla ådror och muskler som på en anatomisk karta. Som tur är återhämtar sig cyklisterna från det här tillståndet relativt snabbt. 

Janez Brajkovic blev U23-mästare i tempo 2004, och har bland annat vunnit Georgiens tour och den berömda Tour de France-uppladdningen Critérium du Dauphiné. 

https://www.instagram.com/p/B2_qixBFg_Z/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.