Stockholm meddelar att de inte kommer söka OS 2026 Foto: SUVAD MRKONJICStockholm meddelar att de inte kommer söka OS 2026 Foto: SUVAD MRKONJIC
Stockholm meddelar att de inte kommer söka OS 2026 Foto: SUVAD MRKONJIC
OS hölls i Rio förra gången Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅNOS hölls i Rio förra gången Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN
OS hölls i Rio förra gången Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

Beskedet: Stockholm söker inte OS 2026

Publicerad

Stockholm söker inte OS 2026.

Anledningen? Miljöpartiet vill inte ställa sig bakom Socialdemokraternas förslag.

– När det finns stora risker med att notan för arrangemanget landar hos stockholmarna menar vi att ett nej i detta läge är det mest ansvarsfulla, säger Daniel Helldén (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

SVT-profilen Jacob Hård är besviken över beslutet.

Stockholm avbryter arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics 2026. Det meddelar Socialdemokraterna i Stockholm i ett pressmeddelande.

Anledningen är att Internationella olympiska kommittén inte kommer att kunna ge besked om hur stort det ekonomiska bidraget till värdorten blir – och således blir tiden för kort för att få fram tillräckliga analyser för de frågeställningar som flera aktörer ställt, anses det.

Ett stort skäl till nejet är att Miljöpartiet valt att nobba förslaget.

– ­Vi har gått igenom materialet och remissvaren noggrant och kan konstatera att det är för många osäkerhetsfaktorer när det gäller ett olympiskt spel i Stockholm år 2026. Vi vill att Stockholm ska vara en levande stad som också kan stå värd för stora evenemang. Men när det finns stora risker med att notan för arrangemanget landar hos stockholmarna menar vi att ett nej i detta läge är det mest ansvarsfulla. Vi ser också stora risker med att evenemanget inte kommer klara de miljö- och klimatkrav som staden har satt upp, säger Daniel Helldén (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

MP säger nej

– Stora idrottsevenemang kan bidra till mycket positivt. Framförallt nya arenor och ett ökat intresse för breddidrotten. Men det som byggs måste kunna användas i framtiden och här riskerar vi motsatsen. Samtidigt initieras väldigt många olika bygg- och infrastrukturprojekt just nu. Den infrastruktur som byggs kommer troligtvis inte vara klar till 2026 samtidigt som ett vinter-OS riskerar att skjuta undan flera viktiga bostadsprojekt. Det är svårt att se hur ett OS år 2026 kan rymmas inom ramen för ett redan växande Stockholm.

Socialdemokraterna i Stockholm medger att MP:s bristande stöd har legat till grund för den inställda ansökan.

– Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Hård: "Väldigt sorgligt"

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Friidrottslegendaren Stefan Holm är besviken.

– Det är klart att det hade kostat en del att bygga vissa saker men det mesta finns ju redan i Stockholm vad gäller infrastruktur och arenor. Vissa saker måste byggas, men det är saker som behövs i Stockholm. Jag tycker att det hade varit ett bra tillfälle att göra det, säger Holm till TT.

SVT-profilen Jacob Hård sörjer också onsdagens beslut.

– Det går inte att söka ett OS om man inte har en bred politisk, och folklig, uppslutning. Men det känns väldigt sorgligt att ett sådant evenemang ska innebära en så stor ekonomisk risk att det landar i att ett land som Sverige inte vågar söka ett vinter-OS, säger han till SVT:s sajt.

Och den rutinerade kommentatorn anar nu att det inte kommer bli något OS i Sverige.

– Det börjar nästan luta att det inte blir det. Som idrottsälskare känns det verkligen tråkigt att det ska vara ett sådant ekonomiskt risktagande kring att arrangera ett vinter-OS att ett land som Sverige inte ska våga göra det. Det är väldigt, väldigt trist, säger Hård.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag