Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter nya avslaget. ”Vi kommer inte ge upp”

Foto: BILDBYRÅN

Anna Holmlund, 33, får inte ersättning för rehabiliteringslägret i Spanien 2019.

Kammarrätten kommer inte att pröva den före detta skicrosstjärnans överklagan.

– Vi har inte kommit fram till något än, men kommer naturligtvis inte att ge upp, säger Lars Holmlund, Annas pappa, till SportExpressen.

Trots kammarrättens beslut är familjen alltså beredd att driva processen vidare.

– Vi kan fortsätta och håller på att undersöka det tillsammans med dem som hjälper oss med det, säger Lars Holmlund.

I slutet av 2019 åkte Anna Holmlund på ett rehabiliteringsläger i Spanien. Något som beskrevs som ett viktigt steg på vägen tillbaka efter olyckan i italienska Innichen 2016, som gav henne svåra hjärnskador och avslutade skicrosskarriären.

Lägret var lyckat.

”Jag är hemkommen nu efter tre underbara veckor i Alicante. Superbra med träning, psykologi och en massa kul”, skrev Holmlund på Instagram när hon var tillbaka i Sverige.

33-åringen har varit på två läger i Spanien och pappa Lars är tydlig med vad de har betytt.

– Vi vet att hon har gjort stora framsteg när hon har deltigit i intensivträning på lägren, hon kommer hem till mig och berättar att det är de bästa lägren hon någonsin har varit på, det vill inte säga lite när det kommer från en flicka som har vunnit 19 världscupsegrar och tagit OS- och VM-medaljer, säger han.

Nekades ersättning

Efter det första lägret begärde Holmlund ersättning för omkostnader på omkring 150 000 kronor, men Försäkringskassan nekade. Beslutet överklagades och i september 2020 kom beskedet att förvaltningsrätten gick på Försäkringskassans linje. 

Familjen Holmlund överklagade förvaltningsrättens dom, men nu har kammarrätten meddelat att den inte kommer att prövas.

”Kammarrätten har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas. Överklagandet kommer därför inte att prövas av kammarrätten”, skriver kammarrätten i sitt beslut.

”Kan inte förstå”

Familjen Holmlund tycker att domen är orättvist. Framförallt då andra deltagare på lägret – från andra regioner i Sverige – har fått ersättning. 

Anledningen till att just Anna Holmlund nekades ersättning: Den aktuella vården erbjöds inte av hennes hemregion Västernorrland.

– Jag kan inte förstå att några deltagare på lägret som Anna deltog får ersättning från Försäkringskassan, medan Anna som bor i region Västernorrland inte får det, säger Lars Holmlund.

Han fortsätter:

– Hon säger att det är bästa lägret, det är ett fantastiskt lägersystem. Att hon själv, med privata initiativ, ska bekosta lägren förstår inte jag, säger Lars Holmlund.

Stora pengar

Trots den senaste motgången i kammarrätten hoppas Lars Holmlund att det blir fler läger i Spanien.

– Planen är att vi ska försöka få med henne på ett tredje läger, vi ser vilken effekt det har, men det stora pengar det handlar om så vi måste tänka till ordentligt, säger han.