Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet från IOK: Tokyo får OS 2020

Foto: Marcos Brindicci

Olympiska spelen 2020 arrangeras i Tokyo.

Sent under lördagskvällen meddelade Internationella olympiska kommittén sitt beslut.

Japans huvudstad vann kandidaturen före Istanbul och Madrid.

Tokyo

Tokyo, Japan:
Invånare: 13 miljoner (127 miljoner i Japan).
Tid: OS 24 juli–9 augusti, Paralympics 25 augusti–9 september.
Budget, arrangemanget: 3,4 miljarder dollar (cirka 22,5 miljarder kronor).
Budget, investeringar: 4,9 miljarder dollar.
Källa: Kampanjen för Tokyo. (TT)

Tre städer nådde utslagsrundan av OS-kandidaturen 2020: Madrid, Tokyo och Istanbul.

I den första omröstningen försvann Madrid, som ställdes mot Istanbul. Den spanska huvudstaden tilldelades 45 röster, och föll med fyra röster mot Istanbuls 49.

Vid klockan 22:20 meddelade Internationella olympiska kommittén – Tokyo tilldelas värdskapet för Olympiska spelen 2020. Beskedet lämande av IOK:s president Jacques Rogge, som lämnar sin post på tisdag.

Ett av Japans tyngre argument för värdskapet har varit den väl utvecklade infrastrukturen i landet, som krävs för att klara av ett OS.

"Situationen under kontroll"

Frågor har dock höjts kring de radioaktiva utsläppen från Fukushima, beläget drygt 20 mil norr om Tokyo. Efter översvämningarna i Japan under 2011, som förstörde tre av Fukushimas kärnreaktorer, har flera ton radioaktivt vatten släppts ut i Stilla Havet.

– Vissa kanske är oroade över Fukushima. Jag kan försäkra er om att situationen är under kontroll. Det har aldrig gjort, och kommer aldrig göra någon skada mot Tokyo, sade Japans premiärminister Shinzo Abe under lördagen, enligt AP.

I en tidigare utslagsrunda försvann Baku, Azerbajdzjan, och Doha, Qatar, som lämnade in ansökningar till OS 2020.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.