Bergqvist om hetsen: "Absolut inte ovanligt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson
Foto: Nils Petter Nilsson

SportExpressens granskning visar att vikthets och ätstörningar förekommer inom svensk elitidrott.

Och både före detta skidåkaren Per Elofsson och före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist menar att de har märkt av det under sina karriärer.

– Det är absolut inte ovanligt, säger Bergqvist.

SportExpressens granskning visar att det är vanligare med ätstörningar och vikthets inom svensk elitidrott jämfört med samhället i stort.

Stavhopparen Angelica Bengtsson berättar om hur hennes före detta tränare gav henne rådet att gå ner i vikt.

– Man skulle inte äta några kolhydrater, man skulle äta sallad tillsammans med kött och på kvällen skulle man antingen äta lite sallad eller gå och lägga sig direkt. Han sa att man inte är hungrig när man sover, säger hon.

"Man blir utmärglad"

Och före detta skidåkaren Per Elofsson vittnar om hur han under sin aktiva karriär märkte hur vissa åkare hade problem med maten.

– Det var väl ingenting man tänkte på själv men man såg ju andra som trixade litegrann och kanske trixade för mycket, och trodde att det skulle bli en förbättring, säger han.

– De trixade med maten för att kanske gå ner något kilo. Men ofta blir det ju väldigt kortsiktigt för kroppen mår ju inte bra, man blir utmärglad av det.

Även före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist menar att det är många friidrottare som har liknande problem.

– Det är absolut inte ovanligt, säger hon.

"Många idrottskarriärer som tog slut"

Bergqvist berättar att hon under sin aktiva karriär såg många idrottare som fastnade i problemen och förlorade kontrollen över sitt matintag.

– Jag upplevde ju många som först blev kanske något bättre av att de gick ner något kilo eller två i vikt, men sen fortsatte gå ner. Då börjar du prestera sämre och skadar dig väldigt lätt, säger hon.

– De man såg blev för smala, då kom ju en stressfraktur som ett brev på posten nästan. Kroppen hann aldrig återhämta sig för den fick ingen näring och då kommer skadorna och så var det många idrottskarriärer som tog slut så.

"Kroppen blir väldigt utsliten"

Elofsson menar att han redan under tiden på skidgymnasiet i Lycksele märkte av att det fanns en del personer som hade problem.

– Det var framför allt bland tjejer som jag såg de här tendenserna. Tjejer och killar utvecklas ju olika när de kommer in i puberteten, många tjejer drar ju på sig lite extra underhudsfett medan killar får muskler i stället. För många blir det ju lite jobbigt ett tag, säger han.

– Man måste ju se det långsiktigt, äta bra och träna bra så formas ju kroppen efter det. Men man såg vissa som fick de tendenserna under gymnasietiden att de ville justera det genom att äta mindre. Det blir ju inte bra, då blir man ju sjuk och skadad och kroppen blir ju väldigt utsliten.

Elofsson menar att tränarna har ett visst ansvar för att försöka förebygga problemen - speciellt när det gäller yngre idrottare.

– Det är ju lättare att bli påverkad när du är ung, när du kanske inte riktigt vet vad som krävs eller inte riktigt kan hitta din roll och ditt upplägg. Då är man verkligen i händerna på sin tränare eller rådgivare runtomkring, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.